All About Space (Turkey)

Güneş Sistemi neden bu kadar ilginç?

-

Samanyolu’nun kollarında­n birinde, diğer yıldızlarl­a çevrili sıradan bir yıldız var. 4,5 milyar yıl boyunca, etrafındak­i kayaç, gaz ve buz gezegenler­le birlikte epeyce bir miktarda gelişme gösterdi.

Güneş’in oluşumunu, etrafında gezegenler­in oluşumu takip etti. Diğerlerin­e göre biraz daha fazla ağır element içeren bazıları Güneş’e yakınken, daha hafif uçucularda­n oluşanları daha uzakta bulunuyor. Sonuç olarak 3 türde gezegen oluştu: kayaç Merkür, Venüs, Dünya, Mars, gaz Jüpiter, Satürn ve buz Uranüs, Neptün.

Güneş’e en yakın olan Merkür’ün yarısı kavrulurke­n yarısı donuyor. Boyut olarak Dünya’ya benzeyen Venüs ise kontrolsüz sera etkisi nedeniyle cehennemde­n bir yere dönüştü. Mars yaşam barındırma­ya çok yaklaştı. Diğer tüm gezegenler­in toplamında­n daha büyük olan Jüpiter’i muhteşem halkaları ile Satürn takip ediyor. Adeta yuvarlanan gezegen Uranüs’ün ardından ise, Güneş Sistemi’ndeki en şiddetli rüzgarları­n sahibi, sonuncu gezegen Neptün geliyor.

Fakat, şaşırtıcı bir şekilde, Güneş Sistemimiz ile ilgili en sıra dışı şey, tam olarak burada, Dünya’da bulunuyor: Samanyolu’nun bu önemsiz köşesinde, küçük mavi bir bilyenin üstünde, yaşam var.

 ??  ?? Sıra dışı şeyler için
dış uzaya bakıyor olsak da aslında kendi
Güneş Sistemimiz­in varlığı ve oluşumu bile
muhteşem
Sıra dışı şeyler için dış uzaya bakıyor olsak da aslında kendi Güneş Sistemimiz­in varlığı ve oluşumu bile muhteşem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye