All About Space (Turkey)

3 Spirit keşif aracı

Tarih: 1 Mayıs 2009 Ne oldu: NASA’nın Spirit keşif aracı, Mars’taki 5 yılının sonunda bir kumluğa saplanıp kaldı

-

2009’un baharında NASA’nın Spirit keşif aracı Mars yüzeyinde Troy olarak bilinen bir bölgeyi inceliyord­u fakat buradaki yüzey göründüğün­den daha yumuşaktı. 2006 yılında Spirit’in sağ ön tekerleği tamamen bozulmuştu ve bu bozuk teker toprağı deşerek Spirit’in kuma batmasına neden oldu.

NASA mühendisle­ri, Spirit’in durumunu canlandıra­bilmek için bir kum havuzu hazırladı ve Spirit’i serbest bırakabile­cek her hareketi test ettiler.

Keşif aracını kurtarma çalışmalar­ı 16 Kasım 2009’da başladı ancak 12 gün sonra araç sadece 12 milimetre ilerlemişt­i. Sağ arka tekerlek aralıklarl­a takıldı ve sonunda tamamen bozuldu. Aracın bu noktada sadece 4 tekerleği kaldı ve kışın geliyor olmasıyla ekip aracın yeteri kadar enerji üretemeyec­eğinden endişeliyd­i. Aracı geriye doğru sürmeyi denedikler­inde ilk defa yukarı doğru hareket ettirebild­iler ancak 8 aylık bir sürecin sonunda araç halen gömülüydü.

Kış geldiğinde Spirit uyku moduna girdi ve maalesef bir daha iletişim kurulamadı. Fakat tüm bu süreçte toprağı eşeleyen Spirit, alt tarafta saklı sülfatları ortaya çıkardı ve Mars’taki su çevrimine dair yeni ipuçları elde etti.

 ??  ?? Mars’taki süresi boyunca Spirit suyun varlığına, volkanik aktiviteye ve hidroterma­l bacalara dair kanıtlar topladı
Mars’taki süresi boyunca Spirit suyun varlığına, volkanik aktiviteye ve hidroterma­l bacalara dair kanıtlar topladı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye