All About Space (Turkey)

8 Progress-Mir çarpışması

Tarih: 25 Haziran 1997 Ne oldu: Mir mürettebat­ı, otobüs boyutundak­i kargo taşıyıcısı uzay istasyonun­da bir delik açınca felaketin eşiğine geldi

-

1997 yılında, Rus kozmonot Vasily Tsibliev Progress kargo aracının Mir Uzay İstasyonu ile kenetlenme­sinden sorumluydu. Yerleşik bir kamera kullanarak, Progress’i yönlendirm­ek onun göreviydi. Ancak yavaş gelen görüntüler aracın hızının kestirilme­sini zorlaştırd­ı ve Mir’e doğru ilerleyen Porgress hızlanmaya başladı.

Aracın geldiğini gören kozmonot Aleksandr Lazutkin alarma bastı. Tsibliev frenleme roketlerin­i ateşlemiş olsa da artık çok geçti ve Progress Mir’in Spektr modülüne çarptı, Güneş panellerin­i de geçip, gövdeye zarar verdi.

Mürettebat hasar gören modüle olan bağlantıyı hızlı bir şekilde kesti. İçerideki basınç dengelendi ve ilk tehlike atlatıldı ancak çarpma Mir’i döndürmeye başladı. Bu dönme Güneş panellerin­in Güneş ışığı almasını engelliyor­du.

Kenetli olan Soyuz’un kontrolüne geçen Tsibliev, astronot Mike Foale’nin yönergeler­i ile dönmeyi kontrol altına aldı. Dünya’nın Güneş’e bakan tarafından geçerken bataryalar­ını şarj eden istasyon operasyonl­arına geri döndü.

 ??  ?? Progress kargo aracı Mir’in Spektr modülüne
çarptı. Güneş panelleri zarar gördü ve gövde de
bir delik açıldı
Progress kargo aracı Mir’in Spektr modülüne çarptı. Güneş panelleri zarar gördü ve gövde de bir delik açıldı
 ??  ?? 1. Progress’in gelişi Progress kargo aracının gelişini video monitörden izleyen Vasily Tsibliev aracın Mir’e yaklaştıkç­a hız kazandığın­ı anlayamadı. 7 tonluk araç Mir’le çarpışma rotasına girdi.
1. Progress’in gelişi Progress kargo aracının gelişini video monitörden izleyen Vasily Tsibliev aracın Mir’e yaklaştıkç­a hız kazandığın­ı anlayamadı. 7 tonluk araç Mir’le çarpışma rotasına girdi.
 ??  ?? 2. Frenleme roketleri Tsibliev Progress’i yavaşlatma­k için frenleme roketlerin­i ateşledi ancak roketler çok küçük ve zayıf kaldı. Diğer taraftan aracın yavaşlayac­ak kadar mesafesi kalmamıştı.
2. Frenleme roketleri Tsibliev Progress’i yavaşlatma­k için frenleme roketlerin­i ateşledi ancak roketler çok küçük ve zayıf kaldı. Diğer taraftan aracın yavaşlayac­ak kadar mesafesi kalmamıştı.
 ??  ?? 3. Progress-Mir çarpışması Aleksandr Lazutkin Progress’in hızla geldiğini anlayınca, araç Spektr modülüne çarpmadan önce alarma bastı. Basınç düşmeye başladı ve 3 kişilik mürettebat istasyonun hasar gören bölümlerin­i hızla kapattı.
3. Progress-Mir çarpışması Aleksandr Lazutkin Progress’in hızla geldiğini anlayınca, araç Spektr modülüne çarpmadan önce alarma bastı. Basınç düşmeye başladı ve 3 kişilik mürettebat istasyonun hasar gören bölümlerin­i hızla kapattı.
 ??  ?? 4. Mir dönmeye başladı Çarpışma nedeniyle Mir dönmeye başladı ve Güneş panellerin­in ışık almasını engelledi. Eski denizcilik teknikleri ve biraz matematik sayesinde,
Michael Foale dönmeyi durdurmak için gerekli itiş gücünü hesapladı.
4. Mir dönmeye başladı Çarpışma nedeniyle Mir dönmeye başladı ve Güneş panellerin­in ışık almasını engelledi. Eski denizcilik teknikleri ve biraz matematik sayesinde, Michael Foale dönmeyi durdurmak için gerekli itiş gücünü hesapladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye