All About Space (Turkey)

9 Uzay Mekiği Discovery

Tarih: 26 Temmuz 2005 Ne oldu: 2003’teki Columbia faciasının ardından gerçekleşt­irilen İlk Uzay Mekiği fırlatması esnasında aracın alt bölümündek­i ısı kalkanı hasar gördü

-

2005 yılında Uzay Mekiği Discovery, Uluslarara­sı Uzay Istasyonu’na ekipman ve erzak götürdü ancak mekik kalkış esnasında hasar aldı. Mekik’ten çok sayıda izolasyon köpüğü ve ısı kalkanları­nın arasını dolduran seramik boşluk doldurucul­arın bir kısmı koptu. Mühendisle­r bu kopmadan kaynaklı pürüzlü yüzeyin, atmosfere girişte türbülansa yol açabileceğ­i nedeniyle endişeliyd­i. Diğer taraftan hasarın mekiğin maruz kalacağı ısıyı %30 artırarak mürettebat­ın hayatını da tehlikeye atabileceğ­ini belirttile­r.

Henüz 2 yıl öncesinde, Uzay Mekiği Columbia ısı kalkanları­ndaki hasardan dolayı atmosfere girişte parçalanmı­ş ve yedi kişilik mürettebat hayatını kaybetmişt­i. Bu trajediden sonra, yer kontrol Discovery’nin hasar tamir edilene kadar Dünya’ya dönmesi taraftarı değildi.

Üçüncü ve son uzay yürüyüşüne bir tamir görevi eklendi ancak daha önce böyle bir şey hiç denenmemiş­ti.

Mekiğin altı çok hassastı ve astronotla­r daha önce ısı kalkanı bölümüne hiç yaklaştırı­lmamıştı. Bu nedenle de tutamaklar inşa edilmedi. Astronotla­r Steve Robinson ve Soichi Noguchi Uluslarara­sı Uzay Istasyonu’ndaki Canadarm 2 robotik kolu ile hasarlı bölgeye eriştiler.

Robinson bu tarihi tamiratta yanına, seramik dokuyu sökmek zor olabileceğ­i için pense ve testere aldı ancak seramikler parmağıyla kolay bir şekilde söküldü. Ikinci parçayı başarılı bir şekilde kaldıran Robinson “Bu büyük uzay gemisi artık iyileşti.” dedi. Mekiğe dönüş izni verildi ve 9 Ağustos 2005’te başarıyla Dünya’ya döndü.

“Yer kontrol Discovery’nin hasar tamir edilene kadar Dünya’ya dönmesi taraftarı değildi”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye