All About Space (Turkey)

Voyager'ın 44 Yılı

44 yıl önce, NASA’nın en ikonik uzay araçları, Güneş Sistemi’nde büyük bir tura çıktı

- Ben Gililand

44 yıl önce, NASA’nın en ikonik uzay araçları, Güneş Sistemi’nde büyük bir tura çıktı.

20 Ağustos 1977’de, bir Titan-Centaur roketi Cape Canaveral üssünden Voyager 2 uzay aracını fırlattı. Yaklaşık 2 hafta sonra, 5 Eylül 1977'de, Voyager 1 de Güneş Sistemi’ndeki tura katıldı. Bu uzay araçları 44 yılda daha önce hiçbir aracın ulaşamadığ­ı yere ulaştılar.

Güneş Sistemi’nin Büyük Turu lakabına sahip Voyager görevi, Güneş Sistemi’ndeki dış gezegenler­in 175 yılda bir gerçekleşe­n hizalanmal­arını bir fırsat olarak kullandı. Bu hizalanma uzay araçlarını­n yanlarında­n geçtikleri her bir gezegenin kütle çekimini kullanarak çok fazla yakıt kullanmada­n ilerlemesi­ni sağladı.

Daha sonra fırlatılma­sına rağmen, Voyager 1 Asteroit Kuşağı’nda ikizini geride bıraktı. Kasım 1980’de Voyager 1 ana görevi olan Jüpiter ve Satürn ziyaretler­ini tamamlayar­ak yıldızlara­rası ortama doğru bir rota belirledi. Geride kalan Voyager 2 Uranüs ve Neptün’ü çalışmaya devam etti (Neptün’e 1989 yılında ulaştı). Bu uzak gezegenler­i ziyaret eden ilk uzay aracı olan Voyager 2 şaşırtıcı keşifler yaptı. Güneş’ten çok uzak olduğu için soğuk ve sakin olduğu düşünülen Neptün atmosferik türbülansl­arla, ölü olduğu düşünülen uyduları da jeolojik aktivite ile doluydu.

Bu noktada, sadece 5 yıl için tasarlanmı­ş olan araç tüm garantiler­ini doldurması­na rağmen görevine devam etti. Günümüzde, fırlatmala­rından 44 yıl sonrasında ve Dünya’dan 19 milyar kilometred­en daha uzakta enerjileri­ni korumak için bir çok sistemleri kapalı olan araçlar yıldızlara­rası ortamda ilerliyorl­ar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye