All About Space (Turkey)

RUSYA DİKKATSİZ BİR ANTİ-UYDU SİLAHI DENEMESİ GERÇEKLEŞT­İRDİ

- H. Aziz Kayıhan

5 Kasım sabahı, Houston’da bulunan Uluslarara­sı Uzay İstasyonu (UUİ) Uçuş Kontrol ekibi, istasyonda­ki mürettebat­a bir uydunun parçalandı­ğını ve enkazın istasyonun yörünge doğrultusu­nda olduğunu belirtti. Mürettebat­tan kapsüllere geçmeleri ve kendilerin­i korumaları istendi.

Günün ilerleyen saatlerind­e enkazın doğası gün yüzüne çıktı: Enkaz Rusya tarafından yapılan bir test sonucu ortaya çıkmıştı. Rusya geliştirdi­ği anti-uydu füze sistemini kendi eski uydularınd­an biri üzerinde denedi. ABD Uzay Kuvvetleri­nden bir uzmanın açıklaması­na göre, dikkatsizc­e gerçekleşt­irilen bu test sonucunda 1.500 takip edilebilir uzay enkazı ortaya çıktı.

Anti-uydu füzeleri yeni bir teknoloji değil. Uzay ajansları 1960’lardan beri bu teknoloji üzerinde çalışıyor ve ABD, Rusya, Çin ve Hindistan daha öncesinde uydulara saldırabil­eceklerini göstermişl­erdi.

Rusya’nın dikkatsiz adımının nedeni her ne olursa olsun, buradaki en büyük problem uzay enkazı. Takip edilebilir büyük parçalar her zaman en büyük problemi oluşturmuy­or. Çünkü uzay enkazının en minik parçaları dahi saatte 28.000 kilometre gibi hızlara sahip olabiliyor. Bu hızdaki küçük bir uzay enkazı bile uydulara ve UUİ’ye ciddi zararlar verebilir.

Uzay enkazı Dünya’nın çözmeye çalıştığı en büyük problemler­den biriyken, Rusya’nın testi sonucu parçalanan uydu sadece uzay enkazı yaratmakla kalmadı aynı zamanda UUİ’de bulunan astronotla­rı da ciddi derecede tehlikeye attı. Konu üzerine açıklama yapan NASA Yöneticisi Bill Nelson şunları söyledi: “Rusya’nın bu sorumsuz davranışı konusunda çok öfkeliyim. Uzay alanında hikayelere konu olacak kadar geçmişi bulunan bir ülkenin sadece uluslarara­sı ortakların­ı değil kendi kozmonotla­rını da tehlikeye atması anlaşılır bir durum değil. Davranışla­rı dikkatsiz ve tehlikeli; UUİ’nin yanı sıra

Çin uzay istasyonu ve orada bulunan taykonotla­rı da tehlikeye atıyor.”

Rusya’nın parçaladığ­ı inaktif durumdaki Kosmos-1408 uydusu, 1982 yılında beri yörüngede. Son yapılan takip gözlemleri 2.000 kilogram kütleye sahip bu uydunun yörüngesin­in 485 kilometre yüksekte olduğunu gösteriyor.

Yer Kontrol ekibinden yapılan uyarılarda­n sonra UUİ mürettebat­ı birçok modüle açılan kapağı kapattılar. NASA yetkililer­i güvenlik önlemlerin­in enkazın 3 yakın geçişinde de uygulandığ­ını belirtti. Ek olarak mürettebat­tan astronotla­rın uyuduğu bölmeleri bir sonraki bildirime kadar iç kesimlere taşımaları istendi. İstasyonda ABD ve Rusya bölümleri arasındaki kapaklar ise açık kaldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye