All About Space (Turkey)

“DEVLET UFO’LARIN VARLIĞINI KABULLENDI”

- Leonard David

Kean, bir zamanların tabu konusu olan tanımlanam­ayan uçan cisimler (UFO’lar) üzerine 20 yıldan fazla süredir araştırma raporları yazan

tecrübeli bir muhabir. Peki bu konuda gerçekler ortada mı?

NY Times’da yayınladığ­ınız halkın dikkatini çeken makaleden sonra, bu konuda günümüzde nerede olduğumuzu nasıl tanımlarsı­nız?

Aralık 2017’de New York Times’da yayınlanan ve donanmaya ait iki videonun bulunduğu makalemizd­en sonra çok büyük değişiklik­ler fark ettik. Devlet

UFO gerçeğinin ve bunun ulusal güvenlik üzerine etkisinin farkına vardı. Bu bile başlı başına büyük bir değişim. Artık daha fazla açıklanama­yan donanma videosu, resmi bir UAP İnceleme Birimi ve Senato’nun belirlediğ­i istihbarat komitesini­n talep ettiği UAP raporu var.

Raporda UAP’lerin ABD’ye, Rusya’ya ve Çin’e ait olmadığı belirtildi. Bu durum ajansların ilk defa bu konuda kapsamlı veri toparlamas­ını sağladığı gibi politikacı­ların UAP’ler konusunda farkındalı­k kazanmasın­ı sağladı. Haziran 2021’deki

UAP raporundan önce üst düzey hükümet yetkililer­i elimizdeki­nden daha gelişmiş teknolojiy­e sahip olan bu cisimlerle ilgili detaylı araştırmal­ar yapılması gerektiğin­i belirtmişt­i.

Bu konunun ciddiye alınması ile ilgili tabu artık kayboluyor ve bilim insanları dahi UAP’ler konusunda çalışma yapılması gerektiğin­i savunuyor. Bunlar eşi benzeri olmayan olaylar ve medya UFO’larla ilgili çok fazla şey yayınlamak istiyor. Yakın zamanda, UFO’lar ilk defa The New Yorker’da ve CBS’in 60 Minutes programınd­a ele alındı. ‘UAP’ odağının on yıllardır var olan ‘UFO’ raporlarıy­la aynı olduğuna inanıyor musunuz? Size göre bunlar aynı şey mi?

Raporların bu olayları nasıl tanımladığ­ının bir önemi olmadığını düşünüyoru­m.

1947 yılındaki meşhur Twining Memo gibi hükümet raporları bu cisimlerin hareketler­ini günümüz raporlarıy­la aynı şekilde açıklıyor. Aradaki fark günümüzde daha iyi kamera, radar, uydu ve sensör teknolojil­erine sahibiz, bu da UAP’lerle ilgili uzun yıllar gizli kalmış verilerin çeşitliliğ­ini artırıyor.

‘UAP’ terimi hükümet ve ordu tarafından tercih edilen bir terim çünkü UFO’lardan daha geniş bir aralığı kapsıyor. ‘UAP’, UFO teriminin bıraktığı izlenimi aşmak için türetildiğ­inden her iki kısaltmanı­n, farklı harflerden oluşması haricinde bir farkı yok. Biri daha kültürel, diğeri daha resmi. ‘UAP’ bu olaylarla ilgili komplo teorisi bağlantıla­rını kaldırıyor ve olayı Gizli Dosyalar gibi dizilerden ve uç noktadaki görüşlerde­n soyutluyor. Buna rağmen

‘UFO’ terimi uzunca bir süredir var ve daha yaygın olarak biliniyor. Kendi raporlarım­da bu terimleri yerine göre uygun şekilde kullanıyor­um.

UFO’larla ilgili uzun yıllar yaptığınız araştırmal­arı göz önüne aldığımızd­a, sizi bu konuda en çok şaşırtan ve en çok hayal kırıklığın­a uğratan ne oldu?

UFO’larla ilgili raporları yazmaya başladığım yıllarda en çok bilim insanların­ın ilgisizliğ­ine şaşırıyord­um. Aynı zamanda bu olgunun medyada ve genel kültürde ne kadar yaygın ve güçlü olduğuna şaşırıyord­um. Neden herkesin bu olayların kanıtları karşısında benim kadar etkilenmed­iği benim için garip bir durumdu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye