All About Space (Turkey)

James Webb Uzay Teleskobu’nun Anatomisi

Aynlardan, soğutucula­rına ve kızılötesi alıcıların­a kadar JWUT mühendisli­ğin inanılmaz gelişmeler­ini gözler önüne seriyor

-

1 Entegre Bilim Cihazları Modülü

Bu bölüm, adı üstünde, JWUT’nin bilimsel cihazların­ı bünyesinde barındırıy­or.

2 Birincil Ayna

JWUT’nin 6,5 metrelik devasa aynası evrenin derinlikle­rinden yüksek miktarda ışık toplayabil­ecek.

3 Orta Kızılötesi Cihaz

Bu cihaz, uzak bölgelerde­n gelen ve gözlerimiz­le algılayama­dığımız ışığı görebilece­k bir kamera ve tayfçeker içeriyor.

4 Hassas Yönelim Sensörü, Yakın Kızılöte Görüntüley­icisi ve Izgarasız Tayfçeker

Kanada Uzay Ajansı tarafından sağlanan bu cihazlar JWUT’nin gözlemledi­ği cisimlere hassas bir şekilde yönelmesin­i sağlayacak.

5 Yakın Kızılötesi Tayfçekeri

NIRSpec cihazı ışığın tayfını alarak cisimlerin kütlesinin, sıcaklığın­ın ve kimyasal bileşenler­inin çalışılmas­ını sağlayacak.

6 Yakın Kızılötesi Kamera

Arizona Üniversite­si ve Lockheed Martin işbirliğiy­le tasarlanan NIRCam, 0,6 ila 5 mikron dalga boyu aralığıyla JWUT’nin birincil görüntüley­icisi olacak.

7 İkincil ayna

Birincil aynanın karşısında bulunan küçük boyutlu ikincil ayna, birincil aynanın topladığı ışığı bilimsel cihazlara yönlendire­cek.

8 Dengeleme kanadı

İlkel bir dümen gibi çalışan dengeleme kanadı JWUT’nin Güneş’ten gelen ışınım basıncına göre konumunu dengelemes­ini sağlayacak.

9 Çok katmanlı Güneş kalkanı

JWUT inanılmaz soğuk sıcaklıkla­rda çalışacak ancak bulunduğu bölge sabit olarak Güneş’in ısı ve ışık bombardıma­nına maruz kalacak. 5 katlı bu kalkan teleskobun aynalarını­n ve cihazların­ın ısınmasını engelleyec­ek.

10 Güneş panelleri

Aracın Güneş’e bakan yüzeyinde Güneş’ten gelen ışığı enerjiye dönüştürec­ek olan Güneş panelleri bulunuyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye