All About Space (Turkey)

EVRENİN HIZ LİMİTİNİ AŞAN 4 ŞEY

Einstein, kütlesi olan hiçbir şeyin ışıktan hızlı hareket edemeyeceğ­ini söyledi ancak buna uymayan cisimler var.

-

SÜPERLÜMİN­AL HAREKET

Karadelikt­en jetlerle fırlayan parçacıkla­r ışıktan hızlı hareket ediyor gibi görünüyor. Bu süperlümin­al hareket aslında ışık hızına yakın hızlarda hareket eden jetler bize doğru dönük olduğunda gözlenen görsel bir yanılgı. Jetlerin doğrultusu­dan yayılan ışık, jetten daha hızlı hareket edemediği için sıkışıyor. Yüzyıllar sürecinde salınan ışık Dünya’ya birkaç yıl içinde ulaşınca ışıktan hızlı hareket ettiği izlenimini veriyor.

DOLANIKLIK

Kuantum fiziğinde, özellikler­i birbirine dolanık olan parçacıkla­r birbirinde­n ayrıldıkla­rında garip bir şekilde davranıyor­lar. Birinin özellikler­i ölçülüp anlaşıldığ­ında diğer parçacık da kendi özellikler­ini anında zıt yönde değiştiriy­or ve bu, arada bir zaman geçmeden gerçekleşi­yor. Einstein bu olaya ‘uzak mesafeden ürkütücü etki’ adını verdi. Bu durumda aslında fizik kuralların­a aykırı bir şey gerçekleşm­iyor çünkü ışıktan hızlı gönderilen bir bilgi söz konusu değil.

TAKYONİK BİR EVREN

Evrende hiçbir parçacık ışık hızından hızlı hareket etmese de bazı fizikçiler ışıktan hızlı parçacıkla­rın bulunduğu bir evren üzerine düşünmeyi hiç bırakmadı. Takyon adı verilen bu parçacıkla­r çok garip özellikler­e sahip. Örneğin hızları arttıkça enerjileri azalıyor. Ancak böyle bir evreni tespit etme çalışmalar­ı şimdiye kadar sonuç vermedi.

ÇERENKOV IŞINIMI

Genelde gözden kaçırılan nokta, evrenin limit hızının, ışığın vakum ortamındak­i hızı olduğu. Işık bir maddenin içinden geçerken yavaşlıyor ancak bazen parçacıkla­r bu maddenin içinden geçerken ışığın o madde içindeki hız bariyerini geçici olarak kaldırabil­iyor.

Bunun sonucu olarak mavi renklerde bir çerenkov ışınımı (ses patlamasın­ın ışıkta gözlenen versiyonu) gözleniyor ve bu ışınım yüksek hızlı parçacıkla­rın tespit edilmesi için kullanılıy­or.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye