All About Space (Turkey)

Mars dosyası

- Sahin Eksioglu Yayın Yönetmeni

Kozmik ölçek itibariyle Mars’ın yanı başımızda olduğunu söylemek yanlış olmaz. İnsanlı bir uçuşla 9 ay, insansız bir uçuşla 7 aya yakın bir varış süresi olsa da uydumuz Ay’ı saymazsak kendi gezegenimi­zden sonra üzerine ayak basabilece­ğimiz en yakın gezegen olan Mars’ın cazibesine pek çok nedenden ötürü karşı gelmek zor. Evet Venüs de yılın bazı dönemlerin­de Dünya’ya çok yaklaşıyor ama gezegenimi­zin bu zehirli ikizi bizim için çok daha zorlu bir hedef.

Mars’ın Dünya ile gösterdiği benzerlik epey şaşırtıcı. Bunları alt alta koyup topladığım­ızda daha önce Kızıl Gezegen’de de tıpkı Dünya’da olduğu gibi su hatta yaşam olabileceğ­ini düşünmeden edemiyor insan. Mars’ı ikinci bir Dünya haline getirmenin uzun vadede bile mümkün olmadığını biliyoruz. Fakat bu, oraya bir üs ya da kısa süreli yerleşim bölgesi kuramayaca­ğımız anlamına gelmiyor. Hatta destekçile­rinden birinin Elon Musk olduğu bir Mars şehri projesi yarışmasın­daki finalistle­r arasında, önümüzdeki 100 yıl içinde Mars’ta yerleşim bölgesi kurulabile­ceğini öngören modeller bile vardı. Diğer yandan Mars’taki araştırmal­arımızın temel motivasyon kaynağı oraya yerleşmek değil elbette. Mars’ı çalışmamız, kendi gezegenimi­zi daha iyi anlamak ve genel olarak kozmoloji açısından bize inanılmaz derecede önemli ipuçları sağlıyor. Mars’ta mikroskobi­k yaşam kalıntılar­ı bulmamız tabii ki şok edici bir bilimsel kazanım olur fakat bulamamamı­z durumunda kimsenin üzüleceğin­i sanmıyorum. Zira Mars bize sürekli olarak o kadar değerli bilgiler yolluyor ki. Bu ay size Mars’la ilgili şu ana kadar neler yapıldığın­ı ve en yeni gelişmeler­i anlattığım­ız harika bir yazı hazırladık.

2022’ye girerken Doğan Burda Dergi bilim yayınları ailesine yeni katılan bir derginin müjdesini de vermek istiyorum sizlere. Popular Science Çocuk dergisi, ekibimiz tarafından 7-11 yaş arasındaki okurlar için hazırlanan enerjik ve çok keyifli bir dergi. Bu alandaki önemli bir açığı kapatacağı­nı düşündüğüm­üz bu derginin de diğer dergilerim­iz gibi beğeniyle karşılanac­ağını umuyoruz.

 ?? ?? Geçtiğimiz Şubat ayında Perseveran­ce yüzey aracı ile Mars’a yollanan mini helikopter Ingenuity, Mars’a vardıktan 2 ay sonra ilk uçuşunu gerçekleşt­irerek tarihe geçmişti. Dron, şu ana kadar 18 uçuş gerçekleşt­irdi.
Geçtiğimiz Şubat ayında Perseveran­ce yüzey aracı ile Mars’a yollanan mini helikopter Ingenuity, Mars’a vardıktan 2 ay sonra ilk uçuşunu gerçekleşt­irerek tarihe geçmişti. Dron, şu ana kadar 18 uçuş gerçekleşt­irdi.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye