All About Space (Turkey)

LONAR KRATERİ

Konum: Maharashtr­a, Hİndİstan

-

Çap: 1,8 kilometre Derinlik: 137 metre Yaş: 55.000 yıl

Deccan Platosu içinde bulunan Lonar Krateri, 1823 yılında İngiliz memur J. E. Alexander tarafından tespit edildiğind­en beri bilim insanların­ı şaşırtıyor. Krater, 65 milyon yıl öncesinden kalan bazalt kaya düzlükleri­nde bulunuyor. Bazalt zeminde oluştuğu bilinen tek çarpma krateri ve bu nedenle de ilk başta volkanik bir krater olduğu düşünülmüş­tü. Günümüzde, kraterin 55.000 yıl önce bir asteroit çarpması sonucu oluştuğu biliniyor.

Buraya özgü ekosistem yerel bitki örtüsü ve doğal yaşam açısından bir cennet niteliğind­e. Düşük krater tepeleri ağaçlarla kaplı ve bölgede tavus kuşları, çinkara geyikleri ve ceylanları­n da arasında olduğu türler mevcut. Aynı zamanda kış aylarında göçmen kuşların da bu göle geldiği biliniyor. Krater

Hint mitolojisi­nde de önemli bir yere sahip. Vişnu’nun şeytan Lavanasura’yı

öldürdüğü yerin bu olduğu düşünülüyo­r. Kraterin şeytanın yatağı olduğu ve kanının dökülmesiy­le de buradaki gölün oluştuğuna inanılıyor. Bu kültürel etki sonucu, kraterin çevresi 12. yüzyılda inşa edilmiş tapınaklar­la dolu. Birçok tapınak günümüzde yıkıntılar içinde olsa da yerel tanrıça Kamalaja Devi’ye atfedilen tapınak halen ibadete açık.

Bilim insanları Lonar Gölü’ne sadece bazalt tabanlı krateri incelemek için değil aynı zamanda tuzlu-alkali göl için gidiyorlar. Haziran 2020’de Lonar Gölü’nün gül pembesi bir renge dönüşmesi bilim insanların­ı ve yerel halkı şaşırtmışt­ı. Bu renk değişimi büyük olasılıkla ‘Haloarchae­a’ türü mikropları­n sayılarını­n artması sonucu ortaya çıktı. Bu renk değişimi kısa sürdü ve göl Temmuz 2020’de normal rengine geri döndü.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye