All About Space (Turkey)

GENEL VE ÖZEL GÖRELILIK REHBERI

-

Einstein fIzIkte ne zaman yenI bIr çığır açtı?

Einstein, 1905 yılında özel görelilik teorisini yayınladı. Bu teori, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi, ışığın saniyede 299.792 kilometre hızla ilerlediği­ni ve fizik kanunların­ın herkes için aynı olduğunu ortaya koyuyordu. İki insanın aynı olaylara şahit olup, olayları farklı zamanda görebilece­klerini ortaya koydu. Yani hareket insanların yaptıkları gözlemleri etkiliyor.

Ne anlama gelIyor?

Einstein iki insanın bulunduğu bir örneği ele alıyor: Biri demiryolu peronunda duruyor, diğeri ise tren içerisinde sabit bir hızda hareket ediyor. Trenin orta noktası perondaki kişi ile aynı hizaya geldiğinde trenin hem önüne hem de arkasına yıldırım düşüyor. Yıldırımla­r eş zamanlı düşüyor. Bu durumda her iki gözlemci de yıldırımla­rın eş zamanlı düştüğüne inanıyor gibi gelebilir. Ancak trenin içindeki biri yıldırımın önce trenin önüne düştüğünü gözlemler. Trenin hareketi arkadaki yıldırımın ışığının gözlemcini­n gözüne biraz daha geç ulaşacağı anlamına geliyor.

Kulağa basIt gelIyor ama gerçekten öyle mI?

Biraz daha fazlası var. Teori enerji ve madde arasındaki bağlantıyı kurabilmek için ışık hızını kullanıyor. Birçok insan Einstein’ın ortaya attığı meşhur denklemi biliyor: E=mc2. Bu formül, enerjinin kütlenin ışık hızının karesi ile çarpımına eşit olduğunu söylüyor. Ya da diğer bir deyişle doğru koşullar altında enerji ve kütle birbirine dönüşebili­r. Denklem bize ne kadar kütleden ne kadar enerji elde edilebilec­eğini söylüyor.

Ancak bu

Einstein’ın daha karmaşık bir şeyi anlamasını sağladı.

Genel GörelIlIk

Evet. Einstein yıllarca çalışmanın ardından kütle çekiminin etkilerini ele aldığı genel görelilik teorisini yayınladı. Kütle çekimi olarak hissettiği­miz şey görünmez bir kuvvet değil, kütleli cisimlerin uzay-zaman dokusunu bükmesinin bir sonucu. Dünya’nın kütle çekimi kuvveti sayesinde bir yörüngede olduğu düşünülüyo­rdu ancak Einstein gezegenimi­zin Güneş’in büktüğü uzay-zaman bölgesi içinde kaldığı için yörüngede olduğunu söylüyor.

Akılları zorlayan şey

Dahası, bu aynı zamanda karadelikl­erin varlığını ortaya çıkardı. Karadelikl­er uzayzaman dokusunda adeta bir delik açıyor. Genel görelilik ayrıca kütle çekiminin gücüne bağlı olarak zamanın genişleyeb­ileceğini ortaya koydu: Everest’e tırmanırsa­nız, saatiniz aşağıda kalan bir arkadaşını­za göre daha hızlı çalışır. Teori aynı zamanda ışığın rotasının büyük kütleli cisimlerin konumuna göre bükülebile­ceğini belirtiyor. Büyük Patlama teorisinin temelleri de bu teoriye dayanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye