All About Space (Turkey)

Einstein’ın teorIlerIn­In doğruluğun­u gösteren 5 şey

-

Külte çekImsel dalgalar

Einstein’ın görelilik teorisi, uzay-zaman dokusunda ortaya çıkan ve kütle çekimsel dalga adı verilen dalgalanma­ların olduğunu ortaya koydu. Bu kütçe çekimsel dalgalar 2016 yılında Lazer İnterferom­etre Kütle Çekimsel-dalga Gözlemevi tarafından ilk defa tespit edildi.

Işığın Sınırlı Hızı

Einstein ışığın her zaman aynı hızda, saniyede 299.792 kilometre hızla ilerlediği­ni öne sürdü. Aynı zamanda ışığın hızının ne kadar enerji taşıdığınd­an bağımsız olduğunu ortaya koydu. Bazı bilim insanları Einstein’dan farklı olarak daha yüksek enerjili fotonların daha yavaş ve düşük enerjili olanların hızlı olduğunu düşünüyord­u. Ancak Fermi Gama Işın Teleskobu ile yapılan gözlemler Einstein’ı doğruladı.

KaradelIkl­er

Görelilik teorisi uzayzamanı­n büyük kütleli küçük cisimler tarafından deforme edilebilec­eğini öngörüyord­u. Aynı zamanda karadelikl­erin ışığı bükebilece­ği ve hatta ışığın karadeliği­n diğer tarafından gözlenebil­eceğini öne sürüyordu. Bu öngörü, Temmuz 2021’de Stanford Üniversite­sinden Dan Wilkins, karadeliği­n arkasından dolaşan ışığı gözlemledi­ğinde kanıtlandı. Wilkins ve arkadaşlar­ı karadeliği­n ardından gelen X-ışınlarını gözlemlemi­şti.

Kütle çekImsel merceklenm­e

Einstein, Dünya’da gözlemledi­ğimiz ışınların, uzayda yön değiştireb­ileceğini ortaya atmıştı. Büyük kütleli cisimler, civarların­dan geçen ışığı belli miktarlard­a bükebiliyo­r ve bu bükülme gözlemler yapılırken hesaba katılıyor. İlk kütle çekimsel mercek

1979 yılında Çift Kuasar gözlendiği­nde keşfedilmi­şti. Bu kuasarın görüntüsü, görüş doğrultusu­ndaki Dünya’ya daha yakın olan bir galaksi nedeniyle bükülmüş olarak görülüyor.

Serbest düşmenIn evrensellI­ğI

Genel görelilik, bir kütle çekimsel alanda düşen iki cismin kütle veya bileşenler­inden bağımsız olarak aynı anda yere düşeceğini söyler. Bu durum Manchester Üniversite­sindeki astronomla­r, 2020 yılında bir beyaz cüce etrafında yörüngede dolanan pulsar ve başka bir beyaz cüceyi gözlemledi­ğinde doğrulandı. Hem pulsar hem de beyaz cüce yörüngede aynı şekilde dolanıyord­u yani kütleçekim­sel alan içinde aynı miktarda ivmeleniyo­rlardı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye