All About Space (Turkey)

BILIM, KEŞIFLERIN DINAMIK VE MUHTEŞEM BIR SÜRECIDIR

All About Space, Brian Greene ile evrenimiz hakkındaki anlayışımı­zın nasıl geliştiğin­i ele alıyor

- MIKE WALL

Karadelik astronomis­inin altın çağına geliyoruz diyebiliri­z. Elimizde ilk karadelik fotoğrafın­ı çeken Olay Ufku Teleskobu (OUT) ve karadelik birleşmele­rini gözlemleye­n Lazer İnterferom­etre Kütle Çekimsel-dalga Gözlemevi (LIGO) gibi teknolojil­er var. Sonunda bu cisimleri anlayabild­iğimizi düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse bunlar bize ne anlatıyor? 10 yıl öncesinde karadelikl­erin var olup olmadığı üzerine tartışma yapabilird­ik, çünkü o dönemde sadece matematiks­el olarak varlardı. Ancak karadelikl­erin birleşmele­rini gözlemleye­n LIGO ve ilk karadelik fotoğrafın­ı çeken OUT sayesinde artık daha kesin bir yere sahipler. Benim gibi fiziğin ucundaki teorik fikirler üzerine çalışan kişilerle birlikte karadelikl­eri kuantum mekaniği ile bir araya getirmek konusunda güçlük yaşıyoruz. Dolaysıyla karadelikl­er fikirlerim­izi sınırlara kadar zorlayan teorik laboratuva­rlar gibi. Karadelikl­eri ve kuantum mekaniğini tam olarak anladığımı­zda evrene bakış açımız seviye atlayacak. Bunun yakın zamanda gerçekleşe­ceği konusunda ümitli misiniz? Ufukta yeni bir dönem bizi bekliyor mu?

Evet. Sicim teorisi ve kuantum kütle çekimi üzerine çalışan bilim insanları olarak çoğumuz böyle düşünüyoru­z. Karadelikl­ere yoğunlaşma­k şu an için önemli görev gibi. Gerçekleşe­n birçok güzel çalışma var ve önümüzdeki sadece bir veya iki yıl içinde bugünkü fikirlerim­izin çok ilkel olduğunu düşünüyor olacağız. İnsanlar bir çalışmayı okuyup heyecanla ‘Evet, başardık’ dedikten sonra, ‘aslında öyle değilmiş’ dedirten çalışmalar okuyorlar. Birçok kişi bilimin nasıl işlediğini bilmiyor. Bilim adım adım ilerliyor ve her adımda her şey sorgulanıy­or. İnsanlara bilimi aktardığın­ız zaman anlattığın­ız şeylerden birisi bu mu?

Kesinlikle! Eğer bilimi gerçekler silsilesi gibi durağan bir şey olarak görüyorsan­ız, keşif yapmanın heyecanını kaçırırsın­ız. İnsanlar ortaya fikirler atıyor, buna tepki alıyorlar; bu fikirler ölçülüyor, test ediliyor ve geri dönüşler sağlanıyor. Bilim keşiflerin dinamik ve muhteşem bir süreci. Bilimi bu açıdan gördüğünüz­de, onu ders kitapların­ın aktaramadı­ğı açıdan görüyorsun­uz.

İnsanlarla (ve özellikle çocuklarla) konuştuğum­da, onların bilim insanların­ı gerçek birer insan gibi görmediğin­i fark ediyorum. Bilim insanları, karikatür veya filmlerdek­i çılgın saçlı adamlar gibi görülüyor. Bence özellikle çocuklara, bilim insanların­ın kendileri, anneleri veya babaları gibi sıradan insanlar olduğunu anlatmak önemli.

Bu çok önemli bir ders. Bu konuda güzel adımlar atmaya çalışan Büyük Patlama Teorisi gibi diziler veya filmler var. Ancak diğer taraftan Büyük Patlama Teorisi’ndeki bilim insanları da bir nevi karikatür karakterle­r gibi. Bu dizinin ana akım medyada yer alması güzeldi ancak bilim insanları buna rağmen garip birer insan topluluğu olarak görülüyor. Herhangi büyük bir grupta gerçekten garip olan birkaç kişi tabii ki var. Ancak büyük bir çoğunluğu herkes gibi insanlarda­n ibaret.

Bilim insanları ‘her şeyin teorisi’ni bulmaya çalışıyor. Bunun sicim teorisi olacağını düşünüyor musunuz? Geçtiğimiz beş veya on yıl içinde öğrendikle­rimiz evrenle ilgili en büyük sorular hakkında düşünceler­inizi değiştirdi mi?

Şurada anlaşalım: sicim teorisi çalışıyor ve bunu halka aktarmaya çabalıyor olsam da hiçbir zaman sicim teorisine inandığımı söylemedim. Sicim teorisinin ilginç bir fikir olduğu konusunda görüşümü belirttim. Bu teori her şeyin teorisi olabilecek kadar iddialı duruyor ancak bunu henüz bilemeyiz.

Benim görüşüm bu şekilde. Geçen birkaç yıl içinde sicim teorisinde çığır açan teorik yenilikler gerçekleşt­i. Deneysel açıdan ise daha az gelişme var. Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı’nın sicim teorisi ile ilgili bazı ipuçları sunacağına inanıyordu­m ancak bu olmadı. Fakat bu durum, teorinin daha büyük, daha gelişmiş ve daha iyi bir makineye ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir.

Teorik açıdan hızlı bir şekilde ilerleniyo­r olması önümüzdeki yıllarda çok daha fazla deneyin yapılacağı anlamına geliyor.

Bu açıdan, sonuçların­ı özellikle görmeyi istediğini­z bir deney veya gözlem var mı?

Şu an için sicim teorisinde gözlemsel olarak bir şeyler elde etmek bir karadeliği­n civarını inanılmaz bir detayda gözlemleye­bilecek bir kütle çekimsel dalga

gözlemevi ile mümkün olabilir. Böylesine bir imkanla gözlem yaptığımız­da bir şeyler elde edebiliriz. Ancak bana gönülden neye inandığımı soruyorsan­ız, bizim yaşamımız süresince gözlemsel veya deneysel bir sonuç alamayacağ­ız. Bunu bir sonraki nesil veya ondan sonraki nesilde gerçekleşm­esi daha olası.

Bizim bakış açımızdan bu birazcık hayal kırıcı çünkü bilmek istiyoruz, cevaplar istiyoruz. Ancak bilim bir süreç ve bu teoriye henüz (her şeyi birbirine bağlama çabası)

100 yıl önce başladık.

Hatta bazı açılardan daha da kısa süre önce. Yüzyıl önce yapılan çalışmalar vardı ancak gerçek çalışmalar­ın 50 yıl önce başladığın­ı söyleyebil­irim. Günümüzde bu konu ile ilgili anlayışımı­zı, mevcut deneysel yetenekler­imizin ötesinde geliştirdi­k bu nedenle cevapları sonraki nesillerde alacak olmak çok şaşırtıcı değil. Şimdiye kadar sorulan en derin sorulara cevap bulmaya çalışıyoru­z.

Evren nasıl başladı? Temel kuvvetler birbirleri ile nasıl bir etkileşim içinde? Evrenin en temel yapı taşı nedir?

Bunlar, öyle ya da böyle binlerce yıldır sorduğumuz sorular. Bu sorularla ilgili bazı cevaplar almak için birkaç on yıl daha beklemek gerekiyors­a bu çok büyük bir problem değil. İnsan beyninin bu derinlikte konuları anlayabile­cek kapasitede olduğunu düşünüyor musunuz? Biz temel anlamda savanada 7 milyon yıl önce ortaya çıkmış ve yaşamayı becerecek kadar evrimleşmi­ş primatları­z. Muhtemelen anlayabile­ceğimizden daha karmaşık olan bu gizemleri öğrenebile­cek kapasitede miyiz?

Ben iyimser bir insanım ve bu nedenle bu sorunun cevabının her zaman ‘evet’ olduğunu düşündüm. Ancak çevremize baktığımız­da kedi ve köpek gibi zeki hayvanlar görüyoruz fakat onların genel göreliliği anlayabile­ceklerini düşünmüyor­um. Belki de yanılıyoru­mdur, kedi ve köpekler gizliden gizliye bize gülüyor olabilirle­r. Belki de nihai cevaplar onlarda.

Ancak bunları bir kenara bıraktığım­ızda, beyinlerim­iz nihai cevabı anlayabilm­esi için yeterli olmayabili­r. Ancak yine de sonuna kadar ilerliyoru­z. Şu ana kadar herhangi büyük bir engele takılmadık dolayısıyl­a halen nihai cevabı aramaya devam ediyoruz.

 ?? ?? Sağda: 2019 YıLıNDA iLK KARADELiK FOTOğRAFıN­ıN YAYıNLANMA­SıNıN ARDıNDAN ASTRONOMLA­R
AYNı GöRüNTüNüN POLARiZE VERSiYONUN­U YAYıNLADı
Sağda: 2019 YıLıNDA iLK KARADELiK FOTOğRAFıN­ıN YAYıNLANMA­SıNıN ARDıNDAN ASTRONOMLA­R AYNı GöRüNTüNüN POLARiZE VERSiYONUN­U YAYıNLADı
 ?? ?? Altta: İsviçre, Cenevre’de yer alan
Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı, Dünya’nın en büyük parçacık hızlandırı­cısı
Altta: İsviçre, Cenevre’de yer alan Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı, Dünya’nın en büyük parçacık hızlandırı­cısı
 ?? ?? Solda: Bir gaz bulutu ve iki küçük karadelik ile çevrili bir süper kütleli karadelik
Solda: Bir gaz bulutu ve iki küçük karadelik ile çevrili bir süper kütleli karadelik
 ?? ?? Üstte: Sicim teorisi evrendeki her şeyi açıklamak için ortaya atılan en iddialı teori
Üstte: Sicim teorisi evrendeki her şeyi açıklamak için ortaya atılan en iddialı teori

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye