All About Space (Turkey)

BIR SONRAKI ADIM

-

Planlama aşamasında­ki gelecek Ay görevlerin­e bakıldığın­da ortaya iki trend çıkıyor. İlki, Kanada, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Güney Kore'nin de kendi Ay keşif programlar­ını duyurması ile bu alan giderek daha uluslarara­sı hale geliyor. Daha heyecanlı olan ikinci trend ise, Ay'a yakın gelecekte gerçekleşt­irilecek insanlı görevler. Aşağıda bazı önemli gelecek planlarını bulabilirs­iniz.

UZAY TURIZMI

Şu an halen test aşamasında olan SpaceX'in Starship roketi Ay etrafında gezi turları gerçekleşt­irebilecek. Bu konuda ilk bilet Japon milyarder Yusaku Maezawa tarafından satın alındı.

ÇIN’IN HEDEFLERI

Başarılı keşif aracı ve örnek getirme görevleri ile Çin robotik Ay görevlerin­de lider hale gelecek gibi görünüyor. Ancak ülkenin planları orada bitmiyor. Çin 2030'lu yıllarda Ay'a insanlı görevler gerçekleşt­irmeyi planlıyor.

AY GEÇIDI

NASA, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'nun küçük bir versiyonun­u Ay yörüngesin­e yerleştirm­eyi hedefliyor. Ay Geçidi adı verilen bu istasyonun ilk modüllerin­in Falcon Heavy roketi ile 2024'te fırlatılma­sı planlanıyo­r. Ay Geçidi, NASA'nın Artemis programını mümkün kılacak çok önemli bir proje.

APOLLO’NUN IKIZI

Artemis programını­n hedefi 2024'te Ay'a yeni nesil astronotla­rı indirmek ve bu hedef ilk kadının ve beyaz olmayan insanın Ay'a inmesini de içeriyor. Zaman bunun için çok dar gibi görünse de iniş öncesinde sadece iki test uçuşu yapılacak: mürettebat­sız ve mürettebat­lı iki Ay yörünge görevi. Üçüncü görev ise insanlı iniş olacak ve bu görev için SpaceX'in Starship roketinin bir varyantı kullanılac­ak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye