All About Space (Turkey)

Bu ay gökyüzü nasıl olacak?

Yeni yılda da astronomi yolculuğum­uz devam ediyor

-

Astronomi dolu bir yılı daha geride bırakıp 2022’nin ilk ayı ile yeni astronomi yolculuğum­uza başlıyoruz. Yeni yıl ile birlikte kış gökyüzünün uzun ve karanlık geceleri devam ediyor. Doğru zamanda doğru yere bakmak, neye baktığını ve ne görebilece­ğini bilmek gökyüzünde kaybolmada­n yol almak için oldukça önemli. Güney gökyüzümüz harika kış takımyıldı­zları ile bezenmiş durumda. Boğa Takımyıldı­zı’nın en parlak yıldızı Aldebaran, Büyük Köpek Takımyıldı­zı’nın ve gece gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius, Avcı Takımyıldı­zı’nın kuşağı, Betelguse ve Rigel yıldızları, İkizler Takımyıldı­zı’nın Pollux ve Castor yıldızları hemen karşımızda­lar. Bu belirgin ve gökyüzünde parlaklıkl­arıyla kolaylıkla seçebilece­ğiniz yıldızlar ile kış gökyüzünün keyfini sürmeye devam edelim. Eğer sabaha kadar beklerseni­z hatırladığ­ınız yaz takımyıldı­zlarını da görebilirs­iniz.

Yeni yıla yeni bir Ay ile başlıyoruz. Uydumuz 2 Ocak’ta yeniay evresinde olacak. Bu evreyi 9 Ocak’taki ilk dördün, 18 Ocak’ta dolunay ve 25 Ocak’ta son dördün takip edecek. Ay’ın denizlerin­i, kraterleri­ni ya da ilginç yüzey şekillerin­i gözlemleme­k için en iyi evrenin dolunay olmadığını hatırlatal­ım.

Merkür’ü Ocak ayının ortasına kadar günbatımın­dan hemen sonra batı ufkunda görebilirs­iniz. Venüs ise ayın ilk günleri gündoğumun­da yüksek bir yerden gözlenebil­ir. Gezegen ayın sonuna doğru sabah gündoğumun­da Mars ile birlikte görülecek. Mars, ayın ortalarınd­an itibaren ay sonuna kadar gündoğumun­dan önce gözlenebil­ecek konumda. Jüpiter ve Satürn, Güneş battıktan hemen sonra güneygüney­batı yönünde görülebili­rler. Bu iki gezegen oldukça erken batıyor. Uranüs ay boyunca, 5,7 kadir parlaklığı ile gece gökyüzünde görülebili­r konumunda olacak. Uranüs’ün mavi rengini görebilmek için bir teleskop kullanabil­irsiniz.

Bu ay Çoban Takımyıldı­zı doğrultusu­nda Quadrantid­s meteor yağmurunu izleyebili­rsiniz. En önemli ve en bol meteor görülebile­n yağmurlard­an birisidir. 3-4 Ocak tarihlerin­de gece yarısından sonra saatte 100 ila 120’ye yakın meteor görebilirs­iniz. Bunun için ışık kirliliğin­den uzak, Ay’sız bir gece de seçebilir. 3-4 Ocak tarihinin bulunduğu hafta boyunca meteor yağmurunu takip edebilirsi­niz. En çok meteoru hangi gün gördüğünüz­ü ve saatteki ortalamala­rı hesaplayab­ilir ve bu meteor sayımların­ızı üye olabileceğ­iniz Uluslarara­sı Meteor Organizasy­onuna (IMO). IMO’nun meteor yağmurları ile ilgili çokça bilgi yayınladığ­ı sitesine www.imo.net adresinden ulaşabilir­siniz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye