All About Space (Turkey)

Evrenin dili ve James Webb

- Sahin Eksioglu Yayın Yönetmeni

Evrendeki fiziksel sınırların başında ışık hızı geliyor. Işık hızını aşmamızın bir yolu yok. Görünen o ki bunu teknoloji çok gelişse de örneğin 1000 yıl sonra da başaramaya­cağız. Çünkü bu hızı aşmamız ciddi paradoksla­ra yol açabilir ve evren bu tür çatışmalar­dan hoşlanmıyo­r. Diğer taraftan amacımız kozmik mesafeleri aşmaksa bunun için ışık hızını aşmak yerine başka “kısa yollar” en azından teorik olarak şu anda mevcut. Bunların pratikte hayata geçmesi uzak gelecekte mümkün olabilir. Yani bilim ve teknoloji sayesinde uzak gelecekte ışıkyılı mertebesin­deki mesafelere ulaşmamız imkânsız değil.

Diğer yandan matematik için “evrenin dili” denmesi boşuna değil. Einstein’ın da farklı şekillerde dile getirdiği gibi matematik, varoluşun dokusundak­i örüntüleri açıklama konusunda harika bir araç. Kuantum ölçeğinde bu alanda yaşadığımı­z bazı tutarsızlı­klar olsa da yakın gelecekte bu gizemin de aydınlanac­ağını varsaymak mümkün.

Hubble Uzay Teleskobu’nun bize ne kadar büyük kazanımlar sağladığı ve bilimi ne kadar ileri taşıdığı herkesçe kabul edilen bir gerçek. Kısa bir süre önce fırlatılan Webb Uzay Teleskobu için de aynı şeyi düşünmemem­iz için hiçbir sebep yok. En yeni teknolojiy­le üretilen ama daha önemlisi bize Hubble’ın gösteremed­iklerini gösterecek olan James Webb’in sağladığı gözlem verileri ve matematiği­n yardımı sayesinde, önümüzdeki 5 yıl içinde kozmosta bize yeni kapıların açılacağın­ı söyleyebil­iriz.

2022 itibariyle dergimiz hakkındaki bir gelişmeyi de paylaşmanı­n zamanı geldi.

All About Space’in baskı sayısını ve bayide kalma süresini artırmayı düşündüğüm­üz için artık 2 ayda bir yayınlanac­ak. Böylece dergimiz daha uzun bir zaman aralığında bayilerde bulunacak ve daha geniş bir okur kitlesine seslenebil­ecek. Bir sonraki All About Space sayısıyla 1 Nisan’da görüşmek üzere.

ALL ABOUT SPACE ARTIK İKİ AYDA BİR

YAYIMLANIY­OR. SONRAKİ SAYI 1 NİSAN'DA BAYİLERDE!

 ?? ?? Şu sıralar dikkatli bir şekilde cihazların­ı gözlem için hazır hale getirmekle meşgul olan James Webb Uzay Teleskobu, yakında bize paha biçilemez gözlem verileri yollamaya başlayacak.
Şu sıralar dikkatli bir şekilde cihazların­ı gözlem için hazır hale getirmekle meşgul olan James Webb Uzay Teleskobu, yakında bize paha biçilemez gözlem verileri yollamaya başlayacak.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye