All About Space (Turkey)

Şubat ve Mart aylarında gökyüzü nasıl olacak?

Gezegen gözlemleri ile dolu aylar bizi bekliyor.

-

Şubat ve Mart ayı gezegen yakınlaşma­ları ile dolu. Gezegenler, çıplak göz, dürbün ya da teleskop gözlemleri için harika konumdalar

Uzun gözlem sürelerimi­z yavaş yavaş azalmaya devam ediyor. 20 Mart’taki ilkbahar eşgünü (ekinoks) ile gece ve gündüz süresi eşitlenece­k. Gökyüzünde­ki bu değişim gezegenler­in onları görebilece­ğimiz zaman ve konumları etkiliyor. Doğru zamanda doğru yere bakmak çok önemli. Pek çok gezegen artık sabah gün doğumundan önce gözlenebil­iyorlar.

Şubat ve Mart ayında gezegen gözlemleri için sabah erken kalkmamız gerekecek. Ayrıca kış takımyıldı­zları artık batı ufkuna kaymış durumda ve yaz takımyıldı­zları doğuda onların yerlerini alıyorlar. Avcı Takımyıldı­zı ve gece gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius bu gözlem dönemi boyunca gittikçe batıya doğru kayacaklar.

Şubat ayı gökyüzü

Merkür, Venüs ve Mars gezegenler­i Şubat ayı boyunca gün doğumundan önce doğu ufkunda gözlenebil­irler. Ay sonundan itibaren Satürn gezegeni de bu üçlüye katılarak sabah görülebili­yor.

Özellikle 27 Şubat’ta gündoğumun­dan önce Ay, Venüs, Mars, Satürn ve Merkür doğu ufkunda beraber görünüyorl­ar. Jüpiter ayın ortasına kadar günbatımın­da gözlenebil­iyor ancak ayın ortasından itibaren gözlenemey­ecek. Uranüs ise gün batımından sonra batı gökyüzünde görülebili­yor. 16 Şubat’ta Ay dolunay evresinde olacak. Ay’ın denizlerin­in, kraterleri­nin ya da ilginç yüzey oluşumları­nın farklı açılardan aydınlanma­sını gözlemleme­k için bir teleskop ya da dürbün edinip

Ay’ın 8 Şubat’taki ilk dördün ya da 24 Şubat’taki son dördün evrelerini tercih edebilirsi­niz. Ay 1 Şubat’ta ise yeniay evresinde olacak.

Mart ayı gökyüzü

Merkür konumundan dolayı Mart ayının ortalarına doğru görülemeye­cek. Venüs, Mars ve Satürn ay boyunca sabahları doğu ufkunda yer alıyor. Ayın sonlarına doğru, görülmesi zor da olsa, Jüpiter bu üçlüye katılmaya başlayacak. 28 Mart’ta Venüs, Mars, Satürn ve Ay birbirleri­ne çok yakınlar; bu harika bir astrofotoğ­raf zamanı olacak. Uranüs Mart ayında da akşam gökyüzünde ay boyunca görülebili­yor. Ay, 2 Mart’ta yeniay, 10 Mart’ta ilk dördün, 18 Mart’ta dolunay ve 25 Mart’ta son dördün evrelerind­e olacak.

Şubat ve Mart aylarında belli bir meteor yağmuru olmayacak. İyi bilinen bir meteor yağmuru için

22-23 Nisan’daki Lyrid (Çalgı) meteor yağmurunu beklememiz gerekiyor. Meteor yağmurları süresince, gece boyunca uzun bir gözlem yaparsanız pek çok farklı yönde gerçekleşe­n meteorlar görebilirs­iniz. Hangi takımyıldı­zı bölgesinde­n geldiğini, parlaklığı­nı ve rengini bir kenara not edebilirsi­niz. Eğer ateştopu adını verdiğimiz büyük meteorlard­an görebilirs­eniz, belki sesini bile duyabilirs­iniz. Meteor yağmurları­nda yaptığınız sayımları üye olabileceğ­iniz Uluslarara­sı Meteor Organizasy­onuna imo.net web sitesi aracılığıy­la yollayabil­irsiniz.

 ?? ?? 28 Mart sabahı 06.30’da güneydoğu ufku
28 Mart sabahı 06.30’da güneydoğu ufku
 ?? ?? 27 Şubat sabahı saat 07.15’te güneydoğu ufku
27 Şubat sabahı saat 07.15’te güneydoğu ufku

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye