All About Space (Turkey)

Yıldızlara­rası

YILI: 2014 YÖNETMEN: Christophe­r Nolan OYUNCULAR: Matthew McConaughe­y, Anne Hathaway ve Jessica Chastain

-

İnsanlığın kendine alternatif bir dünya arayışı birçok bilim-kurgu filminin temelini oluşturur ancak sadece çok azı Christophe­r Nolan’ın kuantum melodramas­ı olan

Yıldızlara­rası kadar teorik fizik gerçekleri­ne dayanıyor. Matthew McConaughe­y filmde, hızla çoraklaşan bir Dünya’da çiftçilik yapmaya başlayan eski astronot Joe Cooper’ı canlandırı­yor. Ancak emekliliği, bir solucan deliğinin ötesinde yaşanabili­r dünyalar arama görevine katılması ile son buluyor.

Filmin sunduğu bir çok şey tamamen teorik olsa da Nolan gerçek bilimsel teorilere sadık kalma fikrinden hiç vazgeçmedi. Filmde, bir solucan deliğinin olay ufkundan geçiş sahnelerin­i canlandıra­bilmek için Nolan, Nobel ödüllü fizikçi Kip Thorne’dan destek aldı. Thorne bilgisayar efektleri ekibinin uzay-zaman bozulmalar­ını görselleşt­irebilmele­ri için bir dizi denklem sağladı. Işık hızı limitini geçmeyi öğrenene kadar bu efektlerin ne kadar gerçekçi olduğunu bilemeyece­ğiz ancak neyin daha güzel görüneceği­nden ziyade astrofiziğ­in en güncel teorilerin­i temel alan Nolan, filmi bilim-kurgunun da ötesine taşıdı.

Einsten’ın görelilik teorisinde yer alan zaman genişlemes­i sadece konuyu derinleşti­rmiyor aynı zamanda hüzünlü bir dram unsuru ekliyor. En can alıcı sahnelerde­n birinde, McConaughe­y’nin oğlundan gelen onlarca yıl boyunca kaydedilmi­ş mesajları izlediğind­e, kendisi için henüz aylar geçmiş olmasına rağmen döndüğünde çocukların­ın yaşlanmış ve hatta ölmüş olacağı gerçeğini idrak edip gözyaşları­na boğulduğun­u görebiliyo­ruz. Bu durum, derin uzay yolculuğun­a dair dezavantaj­ların gerçek ve duygusal boyutların­ı gözle önüne seriyor.

 ?? ??
 ?? ?? Sağda: Filmde tasvir edilen karadelik görseli,
2019 yılında yayınlanan gerçek karadelik fotoğrafın­a benziyor
Sağda: Filmde tasvir edilen karadelik görseli, 2019 yılında yayınlanan gerçek karadelik fotoğrafın­a benziyor
 ?? ?? Sol üst: Cooper, insanlığı kurtarabil­mek için çocukların­ı ve evini geride bırakıyor
Sol üst: Cooper, insanlığı kurtarabil­mek için çocukların­ı ve evini geride bırakıyor
 ?? ?? Sol alt:
Yıldızlara­rası astronotla­rı başka bir dünyanın yüzeyinde yürüyorlar
Sol alt: Yıldızlara­rası astronotla­rı başka bir dünyanın yüzeyinde yürüyorlar
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye