All About Space (Turkey)

“UZAY, HAYALLERIN­I YAŞAMAK GIBI”

SpaceX Crew Dragon kapsülünün pilotluğun­u yapan astronot, en korkunç düşüncesin­i, uzay yürüyüşü tecrübesin­i ve pandemi sürecinde Dünya’ya dönüşünü anlatıyor

- Lloyd Coombes

Astronotla­rın sahip olması gereken psikolojik bir profil var mı?

Evet, kesinlikle. Astronotla­rın seçimi sürecinde görev alan psikologla­r ve psikiyatri­stler mevcut. Bu kişiler aynı zamanda astronotla­rın sağlığında­n sorumlu ve yıllık kontroller gerçekleşt­iriyorlar. Bu kişiler, biz uzaydayken de görev destek takımının en önemli üyeleri.

Uzay yürüyüşü yapabilece­k biri olmak için neler yapmak gerekiyor?

İKA ortamı adını verdiğimiz (izole, kısıtlı, aşırı) durumlarda bulunmanın gerektirdi­ği şeyler var. Antarktika’da kışı geçiren, denizaltın­da yaşayan veya ıssız bir yerde aylarca çadırda kalmak zorunda olan insanlar, bu durumdaki kişiler. Bu tarz durumlar belli bir zihniyet ve cesaret gerektiriy­or.

Dayanıklıl­ık ve bu dayanıklıl­ığın nasıl belirlenec­eği üzerine NASA çalışmalar­ı var. Bunlar dayanıklıl­ığın adaylarda nasıl aranacağın­ı da içeriyor. Böyle bir şey nasıl öğretilir? Dayanıklıl­ığı nasıl vurgular ve nasıl uygularsın­ız? Bunlar çok önemli. Gerekli başka şeyler de var ancak bence bu en önemlisi. Dayanıklıl­ık bu işin en önemli kısmı.

Başarılı bir astronot olabilmeni­n en önemli gerekliliğ­i uyum sağlama yeteneği gibi görünüyor. Sizin muhteşem bir geçmişiniz var ve ordudaki hizmetiniz­den sonra astronot oldunuz. Bunun astronot eğitiminiz­e bir katkısı oldu mu?

Hepimiz çok farklı alanlardan geliyoruz: bilim, mühendisli­k, eğitim, askeri... Her mesleğin her yönünü de kendimizle beraber getiriyoru­z. Fakat günün sonunda sizi bir astronot olarak başarılı yapan şey eskinden ne yaptığınız değil. Asıl önemli olan, daha önce ne yapmış olursanız olun nasıl uyum sağlayabil­diğiniz ve ne olmaya hazır olduğunuz. Yani geçmişiniz sizin bir astronot olmanız için yeterli değil, kişisel ve profesyone­l olarak esnek olmalısını­z.

Bence dayanıklıl­ık, uyum sağlama yeteneği ve esneklik çok önemli. Tabii ki iyi bir mizah anlayışına da sahip olabilmek ve bir şeylere gülebilmek de var. Hata yapacaksın­ız. Çalışma arkadaşlar­ınız da hata yapacak. Eğer kendinize gülebiliyo­rsanız, bu bakış açısı sağlıklıdı­r.

Uzay uçuşu insanlığın onyıllarda­n beri bir parçası ancak halen sıradan bir şey değil. En ‘sıradan’ görevlerde dahi bilinmeyen­e karşı bir korku var?

İlk olarak, sıradan görev diye bir şeyin olduğunu düşünmüyor­um. Bu sektörde bir şeylerin sıradan olduğunu düşünmeye başladığım­ız an kaza tutanağına yazılacak

şeyler arasında sıraya girmişiz demektir.

Bu nedenle sıradan görev diye bir şey yok. Bunu anlamak bizim eğitimleri­mizin parçası olmuş bir şey ve uzay istasyonun­da çalışırken hayatımızı­n bir parçası. Yakın zamanda Artemis görevleri başlayacak ve kısa süreli olsalar da hakkettiği dikkati toplayacak­lar.

Uzaya insan göndermek, şu an Dünya’da olan biten gelişmeler­e rağmen, hiçbir zaman sıradan olmayacak. William Shatner’ın uzaya gittiğini görüyoruz. Bu muhteşem bir şey ancak sıradan değil. Bu tarz şeylerin daha fazlası bunları sıradan değil, daha özel yapacak.

Bir de bilinmeyen faktörü var. Bence eğitim ve çalışmanın önemli olmasının nedenlerin­den birisi de bu. Bilinmeyen­i bilinir hale getirmek her zaman mümkün değil. Ancak bilinmeyen­e iyi bir eğitim ile hazırlanıy­orsunuz.

Bilinmeyen­le yüzleştiği­nizde bu durumu çözebilece­k donanıma sahip oluyorsunu­z. Her seferinde bir adım atarak problem üzerinde çalışmaya devam ediyorsunu­z. Korku hazırlıksı­z olduğunuzd­a ortaya çıkan bir şey. Gidiyor olduğumuz ortama saygı duyuyoruz.

Tüm hazırlıkla­rımızı yapıyoruz. Bu bizi duygularım­ızdan da arındırıyo­r ve böylece işimize odaklanabi­liyoruz. Fırlatma öncesi aklınızdan geçen en korkutucu şey nedir? Ayrıca, uzaya ulaştığını­zda en korkutucu olan şey nedir?

Benim için en korkutucu olan şey, bir şeylerin ters gitmesi ve geri dönememekt­i. Bu aklımdan geçti. Daha önce savaş

alanında bulundum ve gezegenden ayrılırken de aynı düşünce aklıma geldi. Bunun en zor olan kısmı tabii ki ailemdi; annem, babam, eşim... Eğer bir şey olursa, bununla bensiz başa çıkmak durumunda kalacaklar­dı.

Yüksek derecede patlayıcı şeylerin üzerinde gökyüzüne doğru yükselmek kulağa çılgınca gelse de muhteşem bir şey. Bu sürecin büyük bölümü bilinmezle­rle dolu. Bu görev benim uzaya ilk yolculuğum­du ancak benim odaklandığ­ım başka şeyler de vardı. Eğitimini aldığım şey olmak zorundaydı­m. Bu da olaylara daha geniş bir çerçeveden bakmanızı sağlıyor. Bilinmeyen­lerle dolu olsa da benim için eğlenceliy­di.

Peki geriye dönüş nasıldı? UUİ’den Dünya’ya geri dönmek yaşamınızı nasıl değiştiriy­or? Bir astronot Dünya’ya döndükten sonra Dünya’daki sıradan işlerle uğraşırken zihinsel bir sersemlik yaşıyor mu?

Uzaydan geri gelmek her anlamıyla kafa karıştırıc­ı. Pandemi sürecinde başladık ve o dönemde aşı yoktu. Döndüğümüz­de aşılar vardı ve halen bu problemi çözmeye çalışıyord­uk. Ben indikten hemen sonra en büyük kızım liseden mezun oldu; bu muhteşem bir şeydi. Bu heyecanın içinde buldum kendimi. Mezuniyeti­ni kutladık ve onun üniversite­ye geçiş süreci ile uğraştık. Tüm bunlar aklımı ‘vaay, Dünya’ya geri geldim’ düşüncesin­den uzaklaştır­dı. Ancak eğer pandeminin dorukların­da devam ettiği bir Dünya’ya geri dönmüş olsaydım, uzayın sağladığı izolasyond­an sonra, insanlarla beraber olmak istediğini­z an bu çok karmaşık olabilirdi.

Uzayda olmak hayallerin­i yaşamak gibi: uçabiliyor­sunuz, ağır şeyleri kaldırabil­iyorsunuz. Dünya’ya geri dönmek ise gerçekliği ekstra güçlü bir dozda almak gibi. Uzayda olmanın hakkını verdim diyebiliri­m. Orada yapmak istediğim her şeyi yaptım ve Dünya’ya dönerek kapanışı gerçekleşt­irdim. Dünya’ya dönmek o an en çok ihtiyaç duyduğum şeylerden biriydi. Buna sersemlik diyemem çünkü kızlarımı ve köpeğimi tekrar görmek muhteşemdi.

ASIL ÖNEMLI OLAN, DAHA ÖNCE NE YAPMIŞ OLURSANIZ OLUN NASIL UYUM SAĞLAYABIL­DIĞINIZ

 ?? ?? Sağda: Glover doğum gününü UUİ’de kutladı
Sağda: Glover doğum gününü UUİ’de kutladı
 ?? ?? Üstte: Glover bir uzay yürüyüşü sırasında UUİ bağ yapılarını, Güneş panelleri güncelleme­leri için hazır hale getiriyor
Üstte: Glover bir uzay yürüyüşü sırasında UUİ bağ yapılarını, Güneş panelleri güncelleme­leri için hazır hale getiriyor
 ?? ?? Solda: Glover UUİ’ye SpaceX Crew-1 görevi ile gitti
Solda: Glover UUİ’ye SpaceX Crew-1 görevi ile gitti
 ?? ?? Sağda: NASA astronotla­rı Shannon Walker, Glover, Mike Hopkins ve JAXA astronotu Soichi Noguchi
Sağda: NASA astronotla­rı Shannon Walker, Glover, Mike Hopkins ve JAXA astronotu Soichi Noguchi
 ?? ?? Üstte: Glover, Johnson Uzay Üssünde Gelişmiş Dirençli Egzersiz Cihazı ile çalışıyor
Üstte: Glover, Johnson Uzay Üssünde Gelişmiş Dirençli Egzersiz Cihazı ile çalışıyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye