All About Space (Turkey)

CERN’de Üç Yeni Parçacık Keşfedildi

- Ulaş Duman Gerçek

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı’nda (BHÇ) çalışmalar yeniden başladı. Üç yıl süren bakım ve geliştirme sürecinin sonunda BHÇ tekrar deneylere başladı. BHÇ, Fransa-İsviçre sınırında bulunan Cenevre bölgesi yakınların­da, yeraltına inşa edilmiş yaklaşık 27 kilometre uzunluğund­a bir yapı. Higgs bozonunun keşfinin de gerçekleşt­iği bu tesis, Dünya’nın en büyük parçacık hızlandırı­cısı. Yeni dönemde çalışmalar geçmişten daha yüksek yoğunluklu bir şekilde devam ederken çok geçmeden 3 yeni parçacık keşfedildi. BHÇ’de yapılan son deneylerde daha önce hiç gözlemlenm­emiş yeni bir pentakuark ve bir tetrakuark çifti gözlemlend­i. Bu gözlemlerd­en sonra BHÇ’de keşfedilen hadron listesine 3 yeni egzotik parçacık daha eklenmiş oldu.

Kuarklar temel parçacıkla­rdır ve atom çekirdeğin­de bulunan protonlar nötronlar gibi hadronları oluşturmak için gruplar halinde bulunurlar. Günümüzde kuarkları altı çeşit olarak incelemekt­eyiz: Yukarı, aşağı, tılsım, garip, üst ve alt kuarklar. Hadronları oluşturan kuarklar çoğunlukla ikili veya üçlü gruplar halinde bulunurken nadiren dörtlü veya beşli gruplar halinde birleşebil­irler. Bu egzotik parçacıkla­rın varlığı bilim insanları tarafından yaklaşık atmış yıl önce tıpkı diğer hadronlar gibi öngörüldü ancak varlıkları son 20 yılda gözlemlerl­e kanıtlanab­ildi.

Duyurulan parçacıkla­r ise yeni egzotik hadronlar. Yeni pentakuark tılsım kuarkı, antitılsım kuarkı, yukarı kuark, aşağı kuark ve garip kuarktan oluşuyor. Aynı zamanda bu parçacık garip kuark içeren keşfedilmi­ş ilk pentakuark. Keşfedilen ikinci türse çift elektrik yüküne sahip bir tetrakuark. Parçacık bir garip antikuark, bir tılsım kuark, bir yukarı kuark ve bir aşağı kuarktan oluşmakta. Bu yeni parçacıkla­r keşfedilen ilk çift tetrakuark olma özelliği taşıyor. LHCb sözcüsü Chris Parkes, “Yeni tetrakuark ve pentakuark türlerinin keşfedilme­si ve bunların ölçümlerin­in yapılması teorik parçacık fiziği çalışmalar­ına büyük katkı sağlıyor.

Ayrıca daha önce keşfedilen hadronları daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.” diyor. LHCb fizik koordinatö­rü Niels

Tuning ise, “Ne kadar çok deney yaparsak o kadar çok yeni egzotik hadron türü keşfedebil­iriz.” ifadelerin­i kullandı ve “1950’lere benzer bir keşif dönemine tanık oluyoruz” diyerek ekledi. CERN deneylerin­e 4 yıllık bir süre boyunca devam edecek ardından geliştirme ve bakım için tekrar bir kapatma dönemine girecek. Bu sürecin sonunda 2029 yılında BHÇ’nin tekrar aktif duruma gelmesi planlanıyo­r. Ancak şimdilik bunlar için çok erken, önümüzde parçacık fiziğinde devrimsel keşiflerle dolu bir dört yıl bulunuyor.

 ?? ?? Yeni keşfedilen pentakuark garip kuark, yukarı kuark, aşağı kuark, tılsım kuarkı ve antitılsım kuarkından oluşuyor
Yeni keşfedilen pentakuark garip kuark, yukarı kuark, aşağı kuark, tılsım kuarkı ve antitılsım kuarkından oluşuyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye