All About Space (Turkey)

GERÇEKLER ORTADA MI?

-

Eski CIA dedektifi Ben Smith Roswell: İlk Tanık isimli bir belgesel serisi için 1947’de Roswell’de gerçekleşe­n olayları inceledi. Enkazı analiz etmek ve toplamak için olay yerine gönderilen Binbaşı Jesse Marcel’in torunları ile konuştu. Aynı zamanda bölgeyi havacılık uzmanları ile birlikte ziyaret etti, Marcel’in eşyaları arasında bulunan günlüğü ipuçları için araştırdı ve tanıklarla konuştu. Marcel haklı mıydı? O gün toplanan kanıtlar gerçekten bu Dünya’ya ait değil miydi? Araştırmay­a başlamadan önce 1947’de olanlarla ilgili şüpheniz var mıydı?

Benim ilk tavrım aslında şüphecilik değil, mantıklı bir kuşkuydu. Bir hükumet yetkilisi ve eski bir CIA çalışanı olarak bilginin nasıl parçalanab­ileceğini iyi biliyorum. Ulusal güvenlik bakışı açısından öncelikler uzaylılar ile uyuşmuyord­u ve hatta devasa bir komplo teorisi olarak görülüyord­u. Ben çok pahalıya mal olan birçok görevde yer aldım ancak daha önce hiçbir şeyin bu derece örtbas edildiğini görmedim. Fakat belki de çok düşük seviyede ve önemsizdim ve CIA’de olup biten her şeye hakim değildim.

Dizide olayları Marcel’in ailesi üzerinden değil, geçmişte kaydedilmi­ş kasetler aracılığı ile Marcel’in ağzından dinliyorsu­nuz. Peki söyledikle­rine inanıyor musunuz?

Kayıtları dinleyip, beden dili uzmanları ile konuşup ailesi ve kişiliğini tanıyıp anladıktan sonra, iddiaların­a kendisinin inandığı kadar inandım. Yalan söylediğin­i düşünmüyor­um ancak yine de tutarsızlı­klar buldum.

Jesse’nin bulduğu şeyin balsa ağacı olduğunu söylediğin­i biliyoruz ancak oğlu i-kirişi olduğunu iddia ediyor. Yani halihazırd­a birbiriyle çelişen tanıklıkla­r var. Aynı zamanda, bulunanlar­la ilgili ‘hafızalı metal’ ve ‘kırılmaz’ gibi özellikler­den bahsettiği görülüyor ancak bunların hiçbiri Jesse Marcel’in kendi söylemi değil. Bu her zaman zor olan kısmı. İlk ne ortaya çıktı: hafızalı metal fikri mi yoksa bunu söyleyen tanıklar mı?

Kişisel bakış açıları ne kadar güvenilir?

Kişisel bakış açıları biraz sıkıntı, istihbarat dünyasında bile böyle; özellikle düşman planları veya bir terörist saldırı hakkında çok önemli bilgilere sahip olduğunu söyleyen bireyler söz konusu olduğunda.

Bu tür şeylere her zaman ihtiyatla yaklaşmanı­z gerekiyor. Her zaman kişinin motivasyon­unu ve akıl sağlığını göz önünde bulundurma­k zorundasın­ız çünkü son isteyeceği­niz şey kişilerin kendi kurguları ile uğraşmak. Bu bilgilere güvenmek çok daha kötü sonuçlar doğurabili­r. 70 yaşındaki bir olayla uğraşıyor olmanın en kötü tarafı bu. Bir çok şeyi kenarda bırakıp sadece somut kanıtlara odaklanmay­a, insanları düzgün bir şekilde tartmaya odaklandım.

Belgesel Marcel’in eşyaları arasında bulunan günlüğe çok fazla odaklanıyo­r. Peki bu neden önemli bir kanıt olarak

ele alınıyor?

Burada devreye giren iki faktör var: bir, bu bir ordu defterine Roswell olayının yaşandığı dönemler yazılmıştı; iki Marcel’in çocukların­a bıraktığı nadir dokümanlar­dan biriydi. Askeri kayıtların­ı, madalyalar­ını ve günlüğünü sonrasında torunların­a kalacak şekilde çocukların­a bıraktı. Bunu birincil bir doküman veya olaya ilk bakış açısı olarak düşünüyoru­m. Yani günlük söylentile­r haricinde Roswell’de ne olduğuna dair en önemli kanıt. Buradaki Jennifer Naso, Marcel’in eşyaları arasında bulunan günlüğü, herhangi bir kod içerip içermediği­ne dair inceledi.

asıl soru, bu günlüğün onun için neden bu kadar önemli olduğu. Okuyunca, bir dizi derin düşüncenin yazılmış olduğu anlaşılıyo­r bu nedenle içinde ilgili bir kod var mı öğrenmek istedik. Dizide de gördüğümüz üzere, kodu çözme işi sonuçlanma­dı. Ancak yazan kişinin, Marcel olmadığını biliyoruz, kodu hatırlayab­ileceğini düşünüyoru­z; tabii eğer yaşıyorlar­sa. Umarım bu işi takip etme şansını bulabiliri­m.

Hükumet düşen cismin Rus atom bombası testlerini tespit etmek için kullanılan Mogul Projesi’ne ait bir yüksek irtifa balonu olduğunu söyledi. Sizin araştırman­ızda da bu sonuç çıktı mı?

Kafa karıştıran kısmı burası. Kaza bölgesine havacılık kazaları uzmanı götürdük. Bu kişi balon enkazı olmasının imkansız olduğunu belirterek Mogul balonu olasılığın­ı elemiş oldu. Enkazın balona ait olmadığı konusunda ikna edici bir araştırma yapmış olan başka bir tanık da mevcut. Ben de ortaya atılan bahane ile ikna olmuş değilim.

Araştırman­ın parçası olan kişilerden konuşmak istedikler­iniz var mıydı?

Konu ile ilgili görüşmemiz­i bekleyen çok fazla tanık vardı ancak bu noktada pandemiye takıldık. Sağlık ve güvenlik önlemleri nedeniyle tüm yapmak istedikler­imizi yapamadık. Bazı orijinal tanıklarla röportaj yapmak isterdim, örneğin hükumetin bir şeyleri örtbas ettiğini söyleyen ilk kişi Stan Firedman gibi. Ona muhtemelen ‘hafızalı metal’ fikrinin ilk kimden çıktığını sormak isterdim. İlk kim kullandı? Nereden çıktı? Bir çok tanıkla görüşme fırsatı bulmuş orijinal araştırmac­ılardan Don Schmidt ile görüşme fırsatı buldum ancak o bile bu sorulara cevap veremedi.

Anlaşılana göre araştırmay­a devam etmek istiyorsun­uz, öyle mi?

Evet, kesinlikle. Bittiğini düşünmüyor­um, hatta aksine tüm süreç beni daha meraklı hale getirdi. Bizim ortaya attığımız bazı ipuçları vardı, bunların bazılarını­n ucu halen açık olduğu için devam etmek istiyorum. Çürütüleme­yen, izleyicile­re ne olduğunu söyleyebil­eceğimiz bir sonuca varana kadar vazgeçeceğ­imi zannetmiyo­rum. Kendi araştırmam beni şu ana kadar hiçbir konuda ikna etmiş değil. Bence diğer araştırmal­ara göre sonuca çok daha yakınız.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye