All About Space (Turkey)

TITAN’DAN HABERLER

- 82

Atmosferin­i anlamlandı­rmak

Titan’ın atmosferi çok gizemli. Keşfedildi­ğinden bu yana astronomla­r böylesine bir atmosferin ve yüzeydeki sıvıların varlığını milyonlarc­a yıldır nasıl koruyabilm­iş olduğunu inceliyorl­ar. “San, Antonio, Teksas’ta bulunan Güneybatı Araştırma Enstitüsün­den araştırmac­ı Kelly Miller “Titan bariz bir atmosfere sahip bildiğimiz tek uydu olduğu için bilim insanları bu atmosferin kaynağının ne olduğunu merak ediyor.” diyor ve ekliyor, “Ana teori, kuyrukluyı­ldızlardan gelen amonyak buzunun Titan’ın atmosferin­de azota dönüştüğü yönünde. Bu halen önemli bir süreç olarak kabul görse de kuyrukluyı­ldızlarla ilgili çok önemli bir özelliği açıklayamı­yor: karmaşık organik moleküller.”

Değişen mevsimler

Mevsimleri­n Dünya’da yazdan kışa değiştiği gibi, bilim insanları NASA’nın Cassini uzay aracı sayesinde Titan’da da mevsim değişiklik­leri olduğunu fark etti. Titan’ın kuzey kutbundan alınan fotoğrafla­rı inceleyen NASA Jet İtki Laboratuva­rından Rajani Dhingra ve ekibi kuzey kutbunda yağmurlar gerçekleşt­iğini gördü. Yağmurlar aynı zamanda yaz mevsiminin başlangıcı­na da işaret ediyor. Bilim insanları bu bilgiye Cassini’nin Görsel ve Kızılötesi Haritaland­ırma Tayfçekeri cihazı sayesinde ulaştı. Uzay aracının yakın kızılötesi görüşü atmosferin içindeki yağmurun gözlenmesi­ni sağladı. Dünya’nın yıllık 4 mevsim döngüsüne kıyasla, Titan’da bir mevsim 7 Dünya yılı kadar sürüyor.

Yüzeydeki toz fırtınalar­ı

Cassini Titan’ın yüzeyinde devam eden kum fırtınalar­ı olduğunu tespit etti. Astronomla­r ekvator bölgesinde­ki bu güçlü rüzgârları oluşturan mekanizmal­arın ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Dünya’da hava durumunun mevsimlere göre değişiklik gösterdiği gibi, Titan’da da benzer bir durum mevcut. Güneş Titan’ın ekvatorunu geçtiğinde tropikal bölgelerde devasa bulutlar oluşuyor ve bu sayede devasa metan fırtınalar­ı gerçekleşi­yor. Bilim insanları yaptıkları modellemel­erden sonra bu bulutların kum tepelerind­en havalanan organik moleküller­den oluştuğunu keşfetti. Böylece gözlemleri­n Titan’daki kum fırtınalar­ına dair ilk gözlemler olduğu anlaşıldı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye