All About Space (Turkey)

TITAN GÖREVLERI

-

Titan bize yakın değil. Dünya ve Satürn en yakın konumların­a geldiğinde birbirleri­nden 1,2 milyar kilometre mesafede oluyorlar. Bu durum, Titan’a gerçekleşt­irilen görevlerin az sayıda ve uzun aralıklarl­a gerçekleşm­esini sağladı. Satürn sistemini ilk ziyaret eden araç 1979 yılında NASA’nın Pioneer 11 aracıydı. Bunu daha sonra 1980 ve 1981 yıllarında sırasıyla Voyager 1 ve 2 takip etti. NASA’nın Voyager uzay aracı Titan’ın kütle, yoğunluk, kimyasal bileşenler gibi bazı özellikler­ini ölçmek konusunda öncü oldu. Bu gözlemler sıra dışı olduğu için birçok araştırmac­ının dikkatini çekti.

Satürn sistemine (özellikle Titan’a) gönderilen en iyi uzay aracı

Cassini ve üzerindeki Huygens sondası oldu. Cassini-Huygens Satürn’e Temmuz 2004’te vardı ve Huygens Titan’ın puslu atmosferin­den geçip yüzeyine inmeden önce birçok gözlemler gerçekleşt­irdi. 14 Ocak 2005’te Huygens Titan yüzeyine başarılı bir şekilde indi ve kısa süre içerisinde bataryalar­ı tükenerek Cassini ile iletişimi kesildi. Titan’ın diğer tüm gözlemleri, Eylül 2017’de Satürn’ün atmosferin­e düşürülene kadar Cassini ile gerçekleşt­irildi. Cassini’den elde edilen veriler, görevin sona ermesinin ardından neredeyse 5 yıl geçmesine rağmen halen yeni keşifleri ortaya çıkarıyor.

Bu heyecan verici uyduya daha yenilikçi teknolojil­ere sahip araçlar göndermek üzerine bazı teklifler var. Bunlardan birisi de NASA’nın New Frontiers programını­n bir parçası olan Dragonfly sondası. Dragonfly sadece yüzeyde kalmayacak. Araç bir dron olarak tasarlanac­ak ve Titan’ın azotça zengin atmosferin­de uçabilecek. Bu astronomla­rın uydudaki farklı yüzey şekillerin­i incelemesi­ni sağlayacak. Aynı zamanda araç bir yüzey keşif aracından daha fazla hareket edebilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye