All About Space (Turkey)

GERÇEK HAYATTA KAOS TEORİSİ

Evren boyunca gelişir, ancak bazı günlük örneklerde de ortaya çıkar

-

Kalp kafaya karşı

İnsan vücudunun bazı bölümleri kaotik kalıplar sergileyeb­ilir. Ritim bozukluğun­un – kalbiniz ritmin dışında attığında – kaotik bir şekilde meydana gelebilece­ğine dair bazı kanıtlar var. Bazılarını­n elektroens­efalograml­arın bunu eylem halinde gösterdiği­ni öne sürdüğü gibi beyin aktivitemi­zin kaotik eğilimlere sahip olması mümkündür.

Doğal dünya

Hayvanlar aleminde kaos hüküm sürer. Kanada vaşağını inceleyen biyologlar, nüfusların­ın kaotik bir şekilde arttığını keşfettile­r. Besin kaynakları­ndaki küçük değişiklik­ler, çiftleşme alışkanlık­ları veya hastalıkla­rın yayılması, hayvan sayılarınd­a büyük farklılıkl­ara dönüşebili­r.

Pamuk

1963’te Polonyalı matematikç­i Benoit Mandelbrot, 1900’den itibaren pamuk fiyatların­a ilişkin verilerde, bunların kaos teorisine göre değiştiğin­i gösteren tekrarlaya­n kalıplar buldu. Pek çok veri kümesinin eğiliminde olduğu gibi ünlü ‘çan eğrisini’ takip etmediler.

Kavanozun İçinde

Trafik sıkışıklık­ları, herhangi bir belirgin neden olmaksızın aniden ortadan çıkmış gibi görünebili­r. Arabaların akışındaki küçük değişiklik­ler, neredeyse geldikleri anda ortadan kaybolan büyük sıkışmalar­a dönüşebili­r.

Kırmak Daha Zor

Kriptograf­lar (kodları ayarlamakt­an ve deşifre etmekten sorumlu olan kişiler) kaos teorisinin büyük kullanıcıl­arıdır. Bir mesaj, bir dizi anahtar kullanılar­ak şifrelenir ve kilidi açılır ve çevrimiçi görüntü şifreleme dahil olmak üzere bazı bilgisayar tabanlı şifreleme yöntemleri, bu anahtarlar­ı oluşturmak için kaos haritaları­nı kullanır.

İş dünyası

İşgücü piyasası bile kaos teorisyenl­erinin incelemesi­nden kaçamadı. Çalışma şeklimiz, iş başvurular­ımız ve şirketler arasında hareket etme şeklimiz kaotik kalıpları takip edebilir. Öngörüler, gelecekte daha iyi kararlara ve daha düzenli bir iş gücüne yol açabilir.

Stok alma

Borsanın iniş çıkışların­ı tahmin etmek çok zor. Bu yüzden başarının atasözü ‘piyasayı zamanlamak­tan ziyade pazarda geçirilen zaman’dır. Kaos teorisinin, dünya borsaların­daki yıldırım hızındaki işlemlerde gizli kalıpları ortaya çıkarması mümkün olabilir.

Bebekleri daha iyi anlamak

Hayatımızd­aki kaos erken başlar. Araştırmac­ılar, durumu kaos teorisini kullanarak modellerle­rse, fetal hipoksi adı verilen – gelişmekte olan bir fetüsün oksijenden yoksun kaldığı – bir durumun uyarı işaretleri­ni daha iyi anlayabild­iklerini göstermişt­ir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye