All About Space (Turkey)

NASIL SONA ERECEK?

-

Tüm güzel şeylerin bir sonu olması gerekiyor, evrenimiz de bu açıdan çok farklı değil. Ancak bunun nasıl gerçekleşe­ceği büyük bir tartışma konusu ve karanlık enerji ile kütle çekimi arasındaki savaşın sonucuna bağlı. Evrenin kaderine dair 3 farklı sonuç var. Bunlardan biri Büyük Çökme. Bu senaryoda kütle çekimi baskın gelerek evreni tek bir noktaya doğru çekiyor. Bir diğeri ise Büyük Yırtılma. Bu senaryoda evrenin genişlemes­i, galaksiler, yıldızlar, gezegenler, atomlar ve uzayın kendisinin yırtıldığı noktaya kadar hızla genişlemey­e devam ediyor. WMAP, bu ikisinin arasında bir noktada başka bir senaryo olduğunu ortaya koydu: genişleme Büyük Yırtılma gerçekleşt­irecek kadar hızlı değil, kütle çekimi ise Büyük Çökme gerçekleşt­irecek kadar güçlü değil. Evren sonsuza kadar genişlemey­e devam ederek her şeyi kozmik ufkun ötesine taşıyacak. Cisimler o kadar uzak olacak ki ışıkları bize ulaşmayaca­k. Gökyüzü tamamıyla karanlık olacak. Tüm yıldızlar yaşamının sonuna geldikten sonra evren soğuyarak Büyük Soğuma dediğimiz hale gelecek.

1 Kozmolojik sabit

Einstein kütle çekimi teorisinin yanı sıra kararlı bir kozmik genişleme sağlayan bir “kozmolojik sabit” ortaya attı.

2 Büyük Yırtılma

Eğer karanlık enerji nedeniyle genişlemen­in hızı artarsa uzayzamanı­n tamamen yırtılması olası.

3 Büyük Çökme

Eğer karanlık enerji evreni genişletme­ye devam etmezse, bu durum her şeyin Büyük Patlama’nın zıttı şekilde çökmesine neden olur.

4 Büyük Köpürme

Bu kader herhangi bir noktada gerçekleşe­bilir. Maddenin kütlesi ile ilişkili olan Higgs alanı ters vakum olarak bilinen hale geçerse, evren bozulabili­r.

 ?? ?? 1
2
3
4
1 2 3 4

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye