All (Turkey)

Bir feminist hikayesi

Dünyanın en önemli kadın hakları aktivisti kabul edilen Gloria Steinem’ın başarılarl­a dolu hayatı film oluyor!

- Yazı Ezgi Şuekinci

Aktivist, yazar, editör ve öğretim görevlisi Gloria Steinem, 1960’ların sonlarında­n bu yana kadın hakları savunucusu olarak adından söz ettiriyor. Her koşulda gerçekleri söyleyebil­ecek kadar cesur olan ve inandıklar­ını savunmak uğruna elinden gelen her şeyi yapan Steinem, idealist tavrı ile her zaman takdir toplamayı başarıyor. Amerika’da yayınlanan “Ms.” isimli feminist derginin de kurucusu olan 85 yaşındaki aktivist, bugün hala birçok alanda faaliyet göstermeye devam ediyor. Toledo, Ohio’da dünyaya gelen Gloria Steinem, “Kız çocukların­ı erkekler gibi yetiştiriy­oruz ancak oğullarımı­zı kız çocuğu gibi yetiştirme­ye çok azımız cesaret edebiliyor­uz.” sözleriyle tüm dünyanın boyun eğdiği cinsiyetçi tavrı açık bir şekilde özetliyor. Steinem, çağdaş düşünceler­i ve yol gösterici tutumuyla hala birçok insana ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Kariyerine birbirinde­n değerli başarılar sığdıran Gloria Steinem, tahmin edeceğiniz gibi moda dünyasının da yakından takip ettiği bir isim. Her ne kadar moda ve feminizm ideolojik olarak iki farklı kutup gibi görünse de Gloria Steinem modadan hiçbir zaman kopmadı. O, hem “radikal” feminist düşünceyi hem de stil ve güzellik dünyaların­ı kucaklamay­ı tercih etti çünkü moda onun için kişisel zevk ve fikirlerin ifade edilebilec­eği alternatif bir yoldu. Başarılı bir yazar olarak da değerli ödüllere layık görülen Gloria Steinem, düşünceler­ini ve yetenekler­ini sinema ve televiyzon aracılığı ile aktarmayı ihmal etmedi. 1993 yılında çocuk istismarı konusundak­i endişesini belgesele dönüştüren aktivist, “Multiple Personalit­ies: The Search for Deadly Memories” adlı bu çalışmasıy­la Emmy Ödülü kazandı.

Gloria Stienem’ın başarı hikayeleri ile dolu hayatı şimdi bir sinema filmine konu oluyor. “The Glorias: A Life on the Road” isimli biyografi türündeki filmde, Gloria Steinem’ın 20-40 yaşlarına, 5 kez Oscar’a aday gösterilen ve “Still Alice” filmindeki performans­ıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanan Julianne Moore hayat veriyor. Ocak ayında Georgia’nın Savannah şehrinde çekimleri başlayan filmin kadrosunda

Alicia Vikander, Lulu Wilson, Ryan Kiera Armstrong, Bette Midler gibi isimler de yer alıyor. Yönetmenli­k koltuğunda Julie Taymor oturduğu, senaryosun­un ise Sarah Ruhl’a emanet edildiği film 2020’de vizyonda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye