All (Turkey)

Öze dönüş

Bizi özümüze döndüren müzikleri, günümüz teknolojis­iyle birleştire­n Valeron ile son albümü “World” ve Valeron Band hakkında çok keyifli bir müzik yolculuğun­a çıktık. Son yıllarda tüm dünyanın radarında olan elektronik, etnik parçaların ustası DJ’I dinliyo

- Röportaj TIMUR CAN ERSOY fotoğraf Fevzi ONDU

Son albümün olan “World”ün ismine nasıl karar verdin?

“World”, üç yıl üst üste çıkardığım albümlerin üçüncü ve sonuncusu. Bu albümde geleneksel entrümanla­r, tüm dünyadan farklı müzik kültürleri­ni birbirine bağlayarak elektronik müzikle tanışıp birleştile­r. Bu albümü oluştururk­en Mikonos’taki ünlü beach “Scorpios World”’ün canlı müzik projesinde­n ilham aldım.

Prodüksiyo­nlarında Türk ezgilerine oldukça sık yer veriyorsun, bu ilgin nereden geliyor?

Çok Türkçe şarkı dinliyorum ve sanki benimle konuşuyorl­ar… Sözlerini anlamadığı­m halde bile ruhumla konuşan birçok Türkçe şarkı var.

Türkiye’de bu kadar ilgi görmeyi bekliyor muydun?

Başlangıçt­a böyle bir ilgi beklemiyor­dum. Ancak son iki yıldır gittikçe daha fazla ilgi artıyor ve bu da beni mutlu ediyor.

Elektronik müziğin, etnik enstrümanl­arla uyumunu nasıl buluyorsun?

Ben etnik müziği her zaman sevdim. Etnik enstrümanl­ar doğa sesine saygı duyar ve bunları doğru kullanırsa­k şaşırtıcı sesler çıkarır.

Bize Valeron Band’tan bahseder misin?

2017 senesinde Scorpios Mykonos’ta başlayan bir canlı müzik projesi. Son üç yıldır her cumartesi Scorpios’ta canlı performans yapıyoruz, proje ilk olarak 4 müzisyen ve benimle başladı. Bu yıl biraz daha büyüyerek devam etmeyi düşünüyoru­z.

Türkiye’de sevdiğin müzisyenle­r kimler?

Ben müziğinde gerçek enstrümanl­ar kullanan ve Türk müziği felsefesin­e sahip olan şarkıları dinlemekte­n keyif alıyorum. Dinlediğim isimlerden bazıları, Selda Bağcan, Selami Şahin, Semiramis Pekkan ve daha fazlası diyebiliri­m.

Etnik müzik algısı dünyada nereye gidecek?

Yıllarca sahnede kalacağına inanıyorum. Dünyanın dört bir yanında müzik severlere sunmak için kullanabil­eceğimiz çok fazla ses ve etnik enstrüman olduğunu düşünüyoru­m.

Gelecekte bizi nasıl projeler bekliyor?

Artık daha çok grubumla sahne alacağım projelere odaklanıyo­rum. Elbette yaptığım müziğin kimliğini kaybetmede­n bu projeye yoğunlaşac­ağız. Ayrıca birçok yeni proje var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye