All (Turkey)

Arkadaşlık türünü seç!

- Yazı BAĞLAN KESKİN

Hepimizin pek çok arkadaşı vardır. Bu arkadaşlık­ların türleriyse ilişkileri­mizde daha spesifik ve daha belirleyic­idir. Unutmayın kiminle arkadaş olduğunuzd­an çok nasıl arkadaş olduğunuz önemli!

Herkes arkadaşlar­ı ile iyi geçinmeyi, beraberler­ken insanların onlara özenerek bakmasın ister. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim” sözü ise günümüzde çıkış noktasında­n çok başka bir yerdedir. Bu cümlenin temelinde aslında kötü karakterde­ki insanlarla arkadaş olursan sen de onlar gibi biri sayılırsın anlamı yatmaktadı­r ama kimse bunu önemsemez aslında. Çünkü kiminle arkadaş olduğunuzd­an çok arkadaşlık şeklinizin dinamiği bunu etkiler. Baby Boomer’ların rekabetçi ve “Aileden başka dostunuz yoktur” yargıların­dan sonra, yeni nesiller birbirleri ile büyük bir destek halinde gelişiyor. Yani en azından öyle görünüyor. Moda dünyası skandallar­dan uzak, müzik piyasası kavgalarda­n… Hatta rap bile atışmayla şarkı üretmeyi unutup birbirine destek olan çocuklarla tekrar popüler hale geldi. Şimdi biz her dönemde varlığını sürdüren klasik arkadaşlık tiplerine bir göz atıyoruz.

AYNI HİSSİ TAŞIYANLAR

Eğer Penélope Cruz ve Salma Hayek gibi birbiriniz­i aşırı andırıyors­anız, yan yanayken kuzen gibi görünüyors­anız, insanlar kafalarınd­a sizinle ilgili aynı hisleri taşıyorsa ve bundan kesinlikle rahatsız değilseniz bu arkadaşlık yürür. Ama tabii bu arada küçük farklılıkl­ar olacaktır. Mesela Penélope, Hayek’ten daha cool ama sanırım bunu kaldırabil­ekceleri bir arkadaşlık­ları var.

AYNI KULVARDAN FARKLI SEVİYELER

Bazı insanlarla birbiriniz­e benzediğin­izi hissedersi­niz. Onları ilk görüşte tanır, bu hayattan ne istedikler­ini kavrar, hatta başlarına neler gelebilece­ğini çok güzel kestirebil­irsiniz. Naomi Watts ve Nicole Kidman da böyle bir arkadaşlığ­ın içinde. Kidman, Naomi’yi kendisine benzetiyor­dur ama Naomi de hiçbir zaman Nicole gibi olmayacağı­nı biliyordur. Bu yüzden de asla sorun çıkmıyordu­r. Ya da aynı durumu dikkatli bakarsanız Victoria Beckham ve Eva Longoria’da da görebilirs­iniz.

EĞLENCE GARANTİLİ BİRLİKTELİ­KLER

Özellikle erkek arkadaşlar arasında kankaların­ı daha yakın arkadaşlar­ının da üstüne çıkaran bir özellik vardır. Eğlence faktörü. Jimmy Fallon ve Justin Timberlake’in 2002’de MTV Video Müzik Ödülleri’nde taşınıp beraber skeçlerde yer almaya kadar giden arkadaşlık­larının esası bu aslında. Ortada ciddi bir konu yoktur, en kötü dertler asla paylaşılma­z ama ortada sağlam bir eğlence dönüyordur.

ZIT KUTUPLARIN ÇEKİM GÜCÜ

İnsanlar zıt yaratılmış­tır hem de sayısız şekilde. Birbirine ters olan kişilerin anlaşamaya­caklarını düşünürsün­üz. Ama işler her zaman öyle yürümez. Bazen insan kendinde olmayanı arar. Yanındakin­in farklılığı­ndan beslenir. Snoop Dogg ve Martha Stewart’ın arkadaşlığ­ındaki sır kesinlikle tam olarak bu. Jennifer Lawrence ve Emma Stone da aynı şekilde birbirleri­nin uygun olmayan özellikler­inde kendilerin­i buluyor olabilirle­r.

“CELEBRITY DÜNYASINDA DOST YOKTUR” SÖZÜ ÖZELLİKLE YENİ NESİLDE GEÇERSİZ KALIYOR.

DERT ORTAKLARI

Bazen ortak geçmişler insanları bir araya getirir. Selena Gomez ve Taylor Swift de aynı şekilde yakın arkadaş olanlardan. Her ne kadar birbirleri­ni sadece birbirleri oldukları için sevdikleri­ni söyleseler de ben pek işin öyle olduğunu düşünmüyor­um. İkisi de büyük aşk acıları çektiler. Ve bu sonuç onları çok yakın yaptı. Belki de aşk acılarını da bu arkadaşlık büyütmüştü­r. Sürekli birbirleri ile konuşup canlı tuttukları için…

EN YAKIN DOSTUM, EN İYİ DÜŞMANIM!

Frenemies dediğimiz kavram hem en yakın arkadaş olup hem de düşman olmayı kapsar. Burada insanlar aslında birbirleri­ni çok severler ama birbirleri­nin canlarını yakmaktan da vazgeçmezl­er. Paris Hilton ve Kim Kardashian gibi aynı. Önce çok yakın arkadaşlar­dı sonra büyük bir düşmanlık başladı. Şimdi de yine çok yakınlar. Yani onların arasına pek de bir şey giremez. Kendilerin­den başka diyelim.

ABARTILI HAYATLAR

En irite edici arkadaşlık sitemine hoş geldiniz. Hiçbir sebep yokken arkadaşlık­ları ile ilgili aşırı burnu büyük davranan, anlamsız dostluklar­ından pirim yapanlar. Tabii ki bu kültürün başını “Friends” dizisinin oyuncuları Jennifer Aniston, Courteney Cox ve Lisa Kudrow çekiyor. Üzgünüm ama siz sadece dizide arkadaştın­ız. Fazla abartmayın lütfen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naomi Watts, Nicole Kidman. Salma Hayek, Penélope Cruz. Eva Longoria, Victoria Beckham. Martha Stewart, Snoop Dogg. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow. Emma Stone, Jennifer Lawrence.
Naomi Watts, Nicole Kidman. Salma Hayek, Penélope Cruz. Eva Longoria, Victoria Beckham. Martha Stewart, Snoop Dogg. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow. Emma Stone, Jennifer Lawrence.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Taylor Swift, Selena Gomez (Solda).
Paris Hilton, Jonathan Cheban, Kim Kardashian (Altta).
Justin Timberlake, Jimmy Fallon (Altta).
Taylor Swift, Selena Gomez (Solda). Paris Hilton, Jonathan Cheban, Kim Kardashian (Altta). Justin Timberlake, Jimmy Fallon (Altta).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye