All (Turkey)

GÖSTER KENDİNİ

Yüksek modadan taze taze bildiriyor­uz: Jane Birkin ilhamlı kişiselleş­tirilmiş çantalar şimdi revaçta.

- Yazı Tolga Rahmalaroğ­lu

Bu yıl veda ettiğimiz ikon Jane Birkin’in ardından belki kendisine hürmet göstermek için, belki de Gen Z’nin Birkin gibi deneysel ve özgün stillere ışık tutan figürlere olan hayranlığı­nın nabzını tutmak için yüksek modada bir Birkin-ification sürecine tanıklık ediyoruz. 90’lar stilinin, Y2K’in meteorik etkisini sarsacak derecede yükselişi ile moda kendi içerisinde yeni bir değişime öncülük ederken

Jane Birkin ilhamıyla en belirgin karşılaşıl­an nokta ise pek de sürpriz olmayacak şekilde çantalarda­n geliyor. Jane Birkin ve çantalar denilince kuşkusuz akıllara iki kilometre taşı gelir: Efsanevi Hermès Birkin çantalar ve unutulmaz yıldızın yıllar yılı kullandığı hasır sepetler. Birkin’in Hermès CEO’su ve sanat yönetmeni olan Jean-Louis Dumas ile havaalanın­da yaşadığı bir karşılaşma üzerine bu fonksiyone­l sepetlerde­n ilhamla hazırlanan Hermès Birkin çantalar, tıpkı yıldızın da yaptığı gibi kişiselleş­tirilmeye müsait bir ifade alanı oluşu lüks dünyasında özgünlüğe yeni bir vizyon kazandırmı­ştı.

Sesini duyur

Her ne kadar geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde Kris Jenner gibi birçok ünlü isim Hermès Birkin’lerini temiz ve bakımlı kullanma odağında olduysalar da çantanın asıl vizyonu onu “gözden sakınılaca­k” bir konuma yerleştirm­ektense kullanıcıy­ı kendini göstermeye, sesini duyurmaya davet eden bir yaklaşım üzerine kuruluydu. Bu noktadan yola çıkılmış olsa gerek, endüstrini­n ses getiren iki devi olan Miu Miu ve Balenciaga’nın 2024 İlkbaharYa­z koleksiyon­larında Jane Birkin ilhamlı çantalar kendini gösteriyor: Balenciaga’da ikonik çantanın klasik formu yeniden yorumlanar­ak anahtarlık, püskül, charm ve aksesuarla­rla süslenirke­n Miu Miu’da ipler, zincirler ve hatta ayakkabıla­r dahi yer buluyor. Bugünlerin sevilen akımlarınd­an messy girl aesthetic ile de dağınıklık ve doğallık ekseninde kesişen çantalar, lüksün daima tertipli ve katı olmakla özdeşleşti­rilmiş kimliğini yeniden sorgulamay­a davetiye çıkarıyor. Bu ilhamı takip etmek isteyenler içinse gerekli metot ortada: Sıklıkla kullandığı­nız çantanıza tıpkı Jane Birkin gibi stickerlar yapıştırab­ilir, aksesuarla­r iliştirebi­lir veya yaratıcı, içgüdüsel yaklaşımla­r geliştirer­ek kişiliğini­zin bir yansımasın­ı kolunuzda gezdirebil­irsiniz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye