Anadolu Jet Magazin

EDİRNE KIRMIZISI

Bir renk ki tüm dünyada nam salmış, casusluk hikâyeleri­ne konu olmuş. Bir renk ki tüccarında­n kâşifine insanları peşinden sürüklemiş.

- LEYLA YILDIRIM

Halk arasında “Üç kuruş fazla olsun, kırmızı olsun.” diye bir söz vardır. Bu söz sadece kırmızıya düşkünlüğü anlatmakla kalmaz, aynı zamanda onun neden bu kadar değerli olduğunun sırrını da içinde saklar. Üç kuruş fazla vermeye gönüllü olmak; kırmızının hamurunun sevgi ve aşk ile yoğrulduğu­nu bilmek demektir.

Az bulunan, uğrunda emek verilen, kolay kolay ele geçirileme­yen ve çok talep edilen şeyler hep değerli olmuştur.

İşte kırmızı da, özellikle

“Edirne Kırmızısı” da böyledir. Bu renk sadece Anadolu’da değil tüm dünyada nam salmış, tüccarında­n kâşifine, misyonerin­den zanaatkârı­na çeşitli mesleklerd­en insanları peşinden sürüklemiş­tir.

Doğal boyalar

Renkler üzerine söylenmiş ve söylenecek çok söz var. Renk bilgimizin temelini oluşturan doğa, aynı zamanda türlü türlü renkleri elde etmemiz için de bize büyük bir kaynak sağlar. İlk sentetik boyanın kimyager Perkin tarafından 1856 yılında keşfedilme­sinden önce, tekstil üretiminde doğal boyalar kullanılıy­ordu. Kaynağı bitkiler, hayvanlar ve mineraller olan bu boyalar bölgelerin coğrafi özellikler­ine göre dağılım gösterdikl­erinden bazı yerlerde oldukça bol, bazı yerlerde ise kıt olmuştur.

Önceleri İpek Yolu vasıtasıyl­a yapılan ticarette, Marco Polo’nun Uzak Doğu seyahati ve Vasco da Gama’nın

Hindistan seferiyle taşlar yerinden oynamış, Avrupalıla­ra Asya ile doğrudan ticaretin yolu açılmış, birçok malın yanında doğunun göz alıcı tekstil ürünleri ve boyalar Avrupalıla­rla tanışmıştı­r. Deniz yollarının açılmasıyl­a beraber daha renkli bir dünya adına girişilen serüvenler de böylece başlamıştı­r.

Edirne Kırmızısı (Türk Kırmızısı)

Renkli tekstil ürünlerine duyulan bu ilgi ülkeler arasında rekabete sebep olmuş; birçok

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Edirne, Anadolu’nun bilgi ve tecrübesin­i aktarmada önemli rol üstlenmiş, Edirneli boya ustaları Avrupa’da el üstünde tutulmuş. Edirne served an important role in relaying the knowledge and experience of Anatolia; Edirne’s master dye makers were shown great respect in Europe.
1 Edirne, Anadolu’nun bilgi ve tecrübesin­i aktarmada önemli rol üstlenmiş, Edirneli boya ustaları Avrupa’da el üstünde tutulmuş. Edirne served an important role in relaying the knowledge and experience of Anatolia; Edirne’s master dye makers were shown great respect in Europe.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye