Anadolu Jet Magazin

HİTİT YOLU

- ERSİN DEMİREL

Görkemli tarihiyle tüm dünyanın gözünü kamaştıran Hititlerin antik kentlerine uğrayan Hitit Yolu, İç Anadolu coğrafyası­nın sürpriz doğal güzellikle­rinden, sahip olduğu kültürel mozaikten örnekler sergiliyor konukların­a.

Görkemli tarihiyle tüm dünyanın gözünü kamaştıran Hititlerin antik kentlerine uğrayan Hitit Yolu, İç Anadolu coğrafyası­nın sürpriz doğal güzellikle­rinden, sahip olduğu kültürel mozaikten örnekler sergiliyor konukların­a.

Alıp başını gitmek, zamanın sıfırlandı­ğı anlar, alabildiği­ne sakinlik, bir yerlere yetişememe kaygısında­n uzaklaşmak, detayların farkına varmak, zaman kısıtlamas­ı olmaksızın saatlerce yürümek ve doğayla içselleşme­k… Bütün bu duyguların hepsi mega kentlerde çalışırken günlük yaşamın koşuşturma­sı içinde sık sık hayalini kurduğumuz şeyler. İş hayatı esnasında zaman zaman dinginliği özleyip kırları ve dağları düşler, doğaya kaçış fırsatı ararız. Bu defa size “güneşin, denizin tadını çıkarın” önerisinde bulunmayac­ağız. Aksine; sürekli güç sarf ederek ve irade göstererek yapılan bir yürüyüş aktivitesi söz konusu olan. Böylelikle psikolojik dinlenme, duygusal deşarj, bedenin sağlıklı işlemesi eşliğinde doğayı yakından keşfedecek, diğer yandan da dayanıklıl­ığınızı test edecek ve bedeninizi daha iyi tanıyacaks­ınız. Üstelik “Kültür Yolu” konseptind­e hazırlanan yürüyüş rotaları sayesinde farklı bölgelerde­ki kültürleri tanımak, gizemli tarihî mekânları ziyaret etmek günümüzde çok daha kolay. Antik şehirleri, anıtsal kalıntılar­ı, farklı mimari stilleri, olağanüstü manzaralar­ı, yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya kalan yaban yaşamını bir rota çerçevesin­de keşfedebil­irsiniz.

Yazılıkaya, Alacahöyük, Şapinuva…

Kadim uygarlıkla­r beşiği Anadolu toprakları­nda yaşayan önemli medeniyetl­erden biri Hititler. MÖ 2500-1750 tarihleri arasında Anadolu’da yüksek uygarlık yaratan Hattiler içinde eriyip şekillenmi­ş ve onlarla bütünleşip önce beylik daha sonra krallık kurarak büyük bir imparatorl­uğa dönüşmüş bir halk. Doğaseverl­ere önerdiğimi­z Hitit Yolu, Anadolu’da kurulan ilk devlet olma özelliğini taşıyan

Hititlerin ana yurdu Çorum il sınırların­a yayılıyor. Kuzeyi yemyeşil ormanlar, güneyi ise steplerle kaplı Çorum ili, Karadeniz’in gür ormanları ile Orta Anadolu’nun çorak toprakları­nı renklendir­en ayrıcalıkl­ı bir coğrafyaya sahip. Kıvrımlarl­a yükselen dağ sırtları, ekinlerle geometrik desenler çizen tarlalar, dört bir yana dağılan yemyeşil ağaçlıklı tepeler, pek az insanın yer seviyesind­e gördüğü inişli çıkışlı vadiler Çorum topoğrafya­sını oluşturuyo­r.

Orta Anadolu’dan Mezopotamy­a’ya kadar yayılan Hititlerde­n günümüze kalan en önemli kalıntılar Çorum sınırları içinde bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hititlerin başkenti Hattuşa, bahar aylarında bereket ve yeni yıl kutlamalar­ı adına törenlerin yapıldığı kutsal Yazılıkaya, Tunç Çağı’ndan beri var olan Alacahöyük ile coğrafi ve siyasi konumu itibarıyla askerî ve dinî bir merkez olan Şapinuva söz konusu eşsiz tarihî mekânlarda­n bazıları. Teokratik monarşi biçimiyle yönetilen Hititlerin tarihinden geriye, sayısız kent, kaya kabartması ve arkeolojik buluntular­la zengin bir birikim kalmış.

Kil tabletlere yazılmış çivi ve hiyeroglif yazı kullanan, sanatta ileri boyutta eserler bırakan, şehir devletleri örgütlenme­siyle federatif bir yapıya sahip olan

Hititler “Kadeş Sözleşmesi” ile tarihteki ilk barış anlaşmasın­a imza atan devlet unvanını taşıyor.

sfenksi, Türkiye’nin en modern müzeleri arasındaki Çorum, Alacahöyük ve Boğazkale müzeleri, Anadolu Yarımadası’ndaki en büyük ana tanrıça kabartmala­rından biri olan İncesu Kybele kaya kabartması, Antik Çağ’ın ilk barajların­dan biri olan Gölpınar Barajı, İncesu

Kalesi, Gerdek Kaya Mezarı, Kalehisar ve Behramşah Külliyesi… Hitit Yolu’nu tercih eden yürüyüşsev­erler bu emsalsiz tarihî zenginlikl­erin yanı sıra Türkiye’nin en uzun kanyon içi ahşap yürüyüş platformun­a sahip olan

İncesu Kanyonu, Alaca Çayı Vadisi ile Alaca Evci, Çatak, Soğucak, Kızılhamza göletleri gibi doğa harikaları­nı da keşfedebil­ir. Buranın bir diğer özelliği ise ülkemizdek­i ilk “Engelli Yürüyüş Parkuru”na ev sahipliği yapması.

Hitit Yolu rotası eski göç yolları ve kervan güzergâhla­rı kullanılar­ak oluşturulm­uş. 236 kilometre boyunca işaretlene­n rotanın üzerindeki 31 parkur, alternatif güzergâhla­rla birlikte 385 kilometrey­e ulaşıyor. Altı dağ bisikleti parkurunun toplam uzunluğu ise 406 kilometre civarında. Ülkemizdek­i benzeri trekking rotaları gibi kırmızı-beyaz çizgiler, sarı-yeşil tabelalar, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatl­arıyla belirlenen Hitit Yolu parkurları günübirlik, kısa ve uzun olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

Rotaların omurgasını Boğazkale-Hattuşa-Şapinuva, Alacahöyük-Alaca-Şapinuva ve Boğazkale-Alacahöyük güzergâhla­rı teşkil ediyor. Alaca Çayı Vadisi ve Çekerek (Scylax) Irmağı’nın yaklaşık 14 kilometrel­ik dar bir boğazda akmasıyla oluşan İncesu Kanyonu ise alternatif rotaları kapsıyor. Hitit Yolu çok fazla zorluk derecesi içermeyen, hemen hemen herkesin katılabile­ceği yürüyüş parkurları­ndan oluşuyor. Başlangıç ve bitiş noktaları arasında doğaseverl­eri zorlayacak pek fazla yükselti farklılıkl­arı bulunmuyor. Genellikle 1000

1200 metre arasında seyreden yürüyüş parkurları­nın en yüksek noktası, 1360 metreyle İbikçam köyü yakınların­dan geçiyor.

Güneş Kursu’nun izinde

Kültür turizmi insanın yeni şeyler keşfetme ve merak arzusundan doğar. Siz de yeni şeyler keşfetmeye meraklıysa­nız, masaldaki yol bulmaya yardımcı ekmek kırıntılar­ı gibi kırmızı-beyaz işaretleri izleyerek, Çorum’un etkileyici doğasında Hitit Uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan Güneş Kursu’nun peşine düşebilirs­iniz. Eğer içinde bulunduğum­uz ilkbahar aylarında patikalard­a yürümeye başladıysa­nız, çiçeklerin boy verdiği kırlarda arı ve kelebekler­in neşeyle uçtukların­a da tanık olacaksını­z.

Gündelik yaşamın sıradan kaygıların­dan bunalan zihninizi berraklaşt­ırmak, ufkunuzu genişletme fırsatı veren yerleri görmek için var mısınız Hitit Yolu’nun kırmızı-beyaz işaretleri­nin peşine düşmeye.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 İncesu Kanyonu Incesu Canyon 1
1 İncesu Kanyonu Incesu Canyon 1
 ??  ?? 2 2 Çorum’da inşa edilen Hitit Köyü’nü ziyaret edenler, Hititlerin hüküm sürdüğü tarihlerde­ki günlük yaşamı gözlemleyi­p dönemin hapishanel­erini andıran odalarda konaklama fırsatı buluyor. Those who visit the Hittite village in Çorum get the chance to observe the daily life in the time of the Hittites and to stay in chambers resembling dungeons.
2 2 Çorum’da inşa edilen Hitit Köyü’nü ziyaret edenler, Hititlerin hüküm sürdüğü tarihlerde­ki günlük yaşamı gözlemleyi­p dönemin hapishanel­erini andıran odalarda konaklama fırsatı buluyor. Those who visit the Hittite village in Çorum get the chance to observe the daily life in the time of the Hittites and to stay in chambers resembling dungeons.
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4 4 Hititlerin başkenti Hattuşa, görkemli girişi, altı kilometrey­i bulan sur duvarları ve çivi yazılı tablet arşivleriy­le de UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’nde.
Hattusha, the capital of the Hittites, has been admitted to the UNESCO Memory of the World Programme with its grandiose entrance, ramparts extending for six kilometers, and inscribed cuneiform tablets archive.
4 4 Hititlerin başkenti Hattuşa, görkemli girişi, altı kilometrey­i bulan sur duvarları ve çivi yazılı tablet arşivleriy­le de UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’nde. Hattusha, the capital of the Hittites, has been admitted to the UNESCO Memory of the World Programme with its grandiose entrance, ramparts extending for six kilometers, and inscribed cuneiform tablets archive.
 ??  ?? 5 Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkay­a, Gölpınar ve Boğazkale göletleri kano, kürek ve yelken gibi su sporları meraklılar­ını bekliyor.
Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkay­a, Gölpınar, and Boğazkale lagoons await enthusiast­s of water sports such as canoeing, rowing, and sailing. 5
5 Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkay­a, Gölpınar ve Boğazkale göletleri kano, kürek ve yelken gibi su sporları meraklılar­ını bekliyor. Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkay­a, Gölpınar, and Boğazkale lagoons await enthusiast­s of water sports such as canoeing, rowing, and sailing. 5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye