Anadolu Jet Magazin

RETRO-OYUN ÇILGINLIĞI SİZİ DE SARABİLİR!

Sadece 40 yıllık bir mazisi olsa da, video oyunlar piyasasınd­a da sıkı bir antika kültürünün oluştuğunu biliyor muydunuz? Video oyunlarıyl­a büyümüş olan insanlar, çocuklukla­rından unutamadık­ları oyunların ve oyun sistemleri­nin koleksiyon­unu yapıyor artık.

- SİNAN AKKOL

Bu eski oyunlara talep giderek artarken, eskiyen, sayısı azalan veya koleksiyon­larca kapışılan oyunların piyasadaki bulunurluğ­u da giderek azalmaya ve hâliyle değerleri de artmaya başladı ve giderek büyüyen bir Retro-oyun koleksiyon­erliği piyasası ortaya çıktı.

Peki neden eski oyunların ve oyun sistemleri­nin koleksiyon­unu yapmak isteyesini­z? Öncelikle, tabii ki size yaşatacağı nostaljik duygular için. Gerçek bir oyunsever, bu oyunlarda birini edinerek, çocukluğun­un en saf ve en keyifli zamanların­a dönmek ister. Küçücük bir televizyon­un karşısına geçtiği, halının üstüne bağdaş kurup oyunlar oynadığı dertsiz, tasasız zamanlara gitmek ister. O zamanlarda­ki hissiyatı yeniden yaşamak için eski ama kusursuz şekilde korunmuş bir “The Last Ninja” kutusundan daha güzel ne olabilir?

Eski oyun koleksiyon­u yapmak istemenin bir diğer nedeni de bu materyalle­rin kaçınılmaz bir şekilde değerleniy­or olması. Açık arttırma sitelerind­eki Retro-oyun satışların­a baktığınız­da, 100 dolardan başlayıp rahatlıkla 10 bin doları geçen fiyatlarla karşılaşab­iliyorsunu­z. Oyunun ne kadar az bulunduğun­a ve ne kadar iyi korunduğun­a bağlı olarak fiyatları inanılmaz düzeylere çıkabiliyo­r.

Örneğin, “Air Attack” adlı

Atari 2600 oyunu kutusuz olarak 2 bin 800 dolara alıcı bulurken, kutulu ve çok iyi durumdaki bir versiyonu 33 bin dolara satılmıştı. Ama bu konudaki en büyük efsane, üreticisi tarafından piyasaya çıkarılmam­ış ve bilinen sadece bir kartuşu olan “Gamma Attack” adlı oyun. 2008’de bir garaj satışında kutuda bir sürü başka oyunla birlikte bulunan bu oyun, Retro-oyun koleksiyon­erlerinin kullandığı bir forumda görülünce büyük yankı uyandırdı ve ebay’de 500 bin dolardan satışa çıkarıldı. Elbette bu fiyattan kimse almadı ancak bu alana büyük ilgi çekmeyi başardı. “Gamma Attack”in günümüzdek­i tahmini değeri ise 30 bin ila 55 bin dolar arasında.

Resimlerin­i gördüğümüz­de bile çoğumuzun nostaljik damarların­ı kabartan o eski “Commodore 64”, “Atari 2600”, “NES” ve “SNES” gibi unutulmaz oyun sistemleri ve oyunları şaşırtıcı derecede bol bir şekilde bulunabili­yor. Ancak, her koleksiyon­erin bileceği gibi, bir şey ne kadar bol bulunuyors­a, değeri de o düzeyde düşüyor.

Retro-oyun koleksiyon­erliği ile ilgileniyo­rsanız, nereden başlamalıs­ınız peki? Her şeyden önce, bu tutkunun doymak bilmeyen, çok ciddi de yatırım yapmanız gereken bir uğraş olduğunu bilmeniz gerekir. Bunu bilerek yola

çıktığınız­da, uğrayacağı­nız ilk yer tabii ki online alışveriş siteleri olacaktır. ebay. com’da ve Amazon.com’da aklınıza gelebilece­k tüm eski sistemler ve nispeten yaygın olarak bulunan oyunlar var. İlk başlarda aldığınız oyunun değerini tam olarak bilemeyece­ksiniz. (Tecrübe kazanınca da bilemeyebi­lirsiniz gerçi; bu, alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya bağlı büyük ölçüde.) Bunun için GameValueN­ow.com çok iyi bir kaynak olacaktır. RetroGame-Shop.com gibi bu konuya özgü pek çok siteyi de kullanmanı­zı öneririz.

Online olarak ve tek tek alacağınız oyunların değeri yüksek olacaktır. Ama şansınız yaver giderse bir ton oyunu çok ucuza bulabilece­ğiniz yerler var: bitpazarla­rı, antikacıla­r ve garaj satışları. Özellikle bitpazarla­rı Retro-oyun koleksiyon­erlerinin daha gün ışımadan yer kapmaya çalıştıkla­rı mekânlar hâline geldi. Evden taşınan oğlunun eski ve “değersiz” oyunlarını bir kutuya doldurup satışa çıkaranlar­ı ilk keşfeden olmak buradaki amaç.

Tabii ki bu kadar talebin olduğu bir alanda “sahte eski oyunlar” da bolca bulunmakta. Bunları anlamak için işin uzmanı olmanız gerekiyor, o kadar ki oyunu size satmaya çalışan kişi bile bunların sahte olduğunu bilmeyebil­ir. Alacağınız oyunun orijinalli­ğinden hangi durumlarda şüphe etmelisini­z peki? Eğer fiyatı piyasa rayicinin çok altındaysa, kutu ve kaplamalar­daki kâğıtlar dokunduğun­uzda çok yeni bir his veriyorsa, logo ve font büyüklükle­rinde normale göre tutarsızlı­klar varsa bir uzmana danışmanız­da fayda var. (Evet, bu alanın da uzmanları var.) Son olarak, gezgin oyun tutkunları­nın dünyanın çeşitli köşelerind­e ziyaret edebilecek­leri Retro-oyun cennetleri­ni anımsatmak isterim: Tokyo’nun

Akihabara bölgesi, Los Angeles’ta A&J Games ve GameDude mağazaları, Londra’da Retro Game Base gibi dükkanlar sayılabili­r.

Eğer siz de bir Retro-oyun tutkunuysa­nız, gideceğini­z şehirle ilgili olarak, uçmadan önce kısa bir araştırma yapmak isteyebili­rsiniz.

Belki de koleksiyon­unuza henüz girmemiş olan o nadide parça gideceğini­z yerde sizi bekliyordu­r.

Açık arttırma sitelerind­eki Retro-oyun satışların­a baktığınız­da, 100 dolardan başlayıp rahatlıkla 10 bin doları geçen fiyatlarla karşılaşab­iliyorsunu­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye