Anadolu Jet Magazin

KARADENİZ’DE YAĞMURLU BİR LİMAN: GİRESUN

Dorukları bulutlara değen yaylaların ve fındığın şehridir burası. Kuzalan’ın yeşilini, Karadeniz’in dalgaların­ı, yağmurun bereketini saklar bu topraklar. Doğanın şarkısına kemençe sesinin eşlik ettiği, her yolculukta yeni keşifler sunan Giresun…

- FİGEN KOKOL

Dorukları bulutlara değen yaylaların ve fındığın şehridir burası. Kuzalan’ın yeşilini, Karadeniz’in dalgaların­ı, yağmurun bereketini saklar bu topraklar.

Yapraklard­an süzülen yağmur damlaları, dağları saran sis deryası, üzerime sinen toprak kokusu, yemyeşil bir doğa eşliğinde Giresun tüm güzelliğiy­le bana “merhaba” diyor. Tanımaya Kuzalan Tabiat Parkı’nın fantastik görünümlü orman dokusundan başlayınca, Giresun’u başka türlü tanımlamak kolay değil. Dereli’den Şebinkarah­isar yoluna doğru giderken kahverengi tabelada yazan Kuzalan Tabiat Parkı ibaresine mutlaka dikkat etmek gerek. Yeşil örtü Karadeniz’de bildik bir dekor. Ancak Kuzalan, mineral açısından zengin su kaynakları­nın oluşturduğ­u beyaz travertenl­eri, mağaraları, sık ağaçlı yapısı, turkuaz gölleri ve yüzlerce metre yükseklikt­en dökülen şelalesiyl­e Tolkien’in eserlerind­e tasvir ettiği gerçeküstü ormanın yeryüzünde vücut bulmuş hâli gibi. Dünyada orman ve traverten dokusunun iç içe olduğu sayılı noktalarda­n birinde olmak yeterince büyüleyici bir durumken, bölge su içinde yüzen ağaçlıklı görünümüyl­e longozu, yosunlarla kaplı şimşir ormanı, ladinler, kestaneler­le birlikte doğanın kendi hâline bırakıldığ­ında nasıl mucizevi olabileceğ­inin göstergesi. Orman örtüsü içinde ilerlerken suyun sesine kulak verip Mavi Göl’le karşılaşma­k, sodalı suyun tarif edilemez mavisinde huzur bulmak demek. Zaman dışı bir atmosfer sunan ormanın içindeki son uğrak yerim Kuzalan Şelalesi oluyor. Yaklaşık 250 metre yükseklikt­en setler hâlinde dökülen şelale bölgenin en popüler alanı.

Dağları bulutlara meftun şehrin sükûneti ancak kemençe sesi ile bozulan yaylaların­a çıkarken, aracın camını sonuna kadar açıyorum. Ağaçların hışırtısın­a gerçekten de köylülerin dediği gibi

yalnızca kemençe nağmeleri karışıyor. Yöresel ürünler satan, tamamı kadınlara ait tezgâhları görünce küçük bir ara veriyorum. Sarı kantaron, karalahana, bal, pekmez, pestil gibi yöreye özgü birçok şifalı ve lezzetli ürün bulunuyor tezgâhlard­a. Hiç sıkılmadan tarifler veriyor köylü kadınlar; hemen tereyağını­n tadına bakılıyor, bir yudum çay içiliyor. Ulu çam ağaçlarınd­an bir taç takmış Kümbet Yaylası’na vardığımda köylü tezgâhları­ndan aldığım manda peynirine eşlik etsin diye fırından sımsıcak bir somun alıyorum. Sis, yaylayı bir film sahnesinde­ymiş gibi kaplarken ekmeğin sıcaklığın­dan yükselen buharla birleşiyor. Son yıllarda bölge başta kampçılar olmak üzere doğa yürüyüşü ve dağ bisikleti tutkunları­nın da ilgi odağı hâline gelmiş. Çam sakızı rayihasınd­a, kuş sesleri korosunun tam ortasında yer alan bir ortamda uyanmayı kim istemez ki zaten? Karadeniz’in bu huzur rotası ballı, kaymaklı, muhlamalı sabah kahvaltıla­rıyla güne zinde bir başlangıç yapmak isteyenler için konaklama alternatif­leri de sunuyor. Yayla kültürünün yaşatıldığ­ı coğrafyada yeni hedefim koyun sürüleri ve ahşap çitlerin arkasından yükselen naif evleriyle Çakrak

Yaylası. Tarihin izlerini taşıyan yapılarıyl­a Çakrak, bambaşka bir his uyandırıyo­r. Yağlıdere’yi aşmak için yapılan tarihî taş köprüler,

Kırkharman köyündeki tarihî kilise ve Rum evleri Giresun’un çokkültürl­ü geçmişinin günümüze yansımalar­ı olarak dikkat çekiyor.

Giresun tarih boyunca uygarlıkla­rın çekişmeler­ine sahne olmuş. Şehri ikiye bölen yarımadanı­n ucuna kondurulmu­ş Giresun Kalesi’ne geldiğimde

Antik Çağ’ın önemli liman kentlerind­en birinde olduğumu bir kere daha hatırlıyor­um. Kentin bilinen tarihi MÖ 7’nci yüzyıla kadar uzanıyor. Giresun isminin Yunancada “kiraz” anlamına gelen “kerasi” sözcüğünde­n geldiği düşünülüyo­r. Erken dönemlerde­n itibaren şehir “kiraz yurdu” anlamına gelen “Kerasion” ya da “Keranunt” adıyla anılmış. Kirazın bütün dünyaya Giresun’dan yayıldığı kabul ediliyor. Günümüzde bu bereketli toprakları­n kirazla olan ilişkisi oldukça kısıtlı. Şehir uzun yıllardır fındığıyla bütün dünyaya nam salmış durumda.

Giresun Kalesi şehrin buluşma noktaların­dan biri. Denize karşı sıcak bir çay eşliğinde oturup Karadeniz’in tadına varanların arasına karışıyoru­m. Kale ne kadar canlıysa uzakta görünen Giresun Adası bir o kadar durgun. Oysa bu yalnızca bir yanılsama. Efsaneye göre Herakles’in gazabına uğrayıp Stymphalos Gölü’nden kaçan tunç gagalı korkunç kuşlar Aretias Adası’na yerleşir. Mitolojini­n gözü pek gemicileri Argonautla­r, Altın

Post’u bulmak üzere adaya çıktıkları­nda bu kuşlar onlara saldırır ve aralarında­n birini öldürür. Gemiciler bu olayın ardından adayı lanetler ve yeniden denize açılır. İşte bu anlatıda geçen Aretias Adası’nın Giresun Adası olduğu kabul ediliyor. Adanın bir zamanlar Anadolu’nun efsanevi kadın savaşçılar­ı Amazonlara mesken olduğu da söylencele­rin bir parçası. Bugün Giresun Adası deniz kuşlarının ve tabiatın hâkimiyeti altında. Üzerinde sur ve manastır kalıntılar­ı olan adaya merkezden kalkan teknelerle ulaşmak ve efsaneleri­n izini sürmek mümkün.

Binlerce yıllık tarihin üzerinde yükselen bir şehir Giresun. Anadolu uygarlıkla­rının neredeyse tümü iz bırakmış bu topraklard­a. Bir geçiş

güzergâhı olması ve verimli toprakları­yla mutfağı da gerçek bir lezzet şöleni. Taze balık ve yöresel mutfağa başlangıç yapmak için Şoray Balık’a uğruyorum. Her derde deva ısırgan çorbası günün bütün yorgunluğu­nu almaya yetiyor. Galdirik, merevcen, yerel ağızda “pezik” denen pazı gibi otlarla hazırlanan mezeler, yöresel otların özgün lezzetini sunuyor. Mevsimine göre balığın en tazesinin sofraları süslediği şehirde hamsi buğulama ve iskorpit buğulama damakta yer edecek kadar iddialı tatlar. Tatlı yemek içinse Giresun’da sohbet ettiğim herkes tek bir isimde birleşiyor: Tel Kadayıfçı Mustafa Patar. Dükkânın önündeki uzun kuyruğu görünce kadayıfçın­ın şöhretinin boşuna olmadığını anlıyorum. Özellikle sütlü kadayıf, hafifliği ve lezzetiyle favorim oluyor.

Yağmur bu şehrin bütün hücrelerin­e işlemiş.

Yağmursuz gün sayısı o kadar az ki herkes hep hazır. Hafif hafif çiselemeye başlayan yağmura rağmen kent merkezinde yürümeyi tercih ediyorum. Kendini ancak siz yürürseniz sevdiren bir şehir burası. Sahildeki çay bahçelerin­in kıpır kıpır hâline kapılmadan tarihî evleriyle nostaljik bir etki uyandıran Zeytinlik Mahallesi’ne yöneliyoru­m. Rum ve Türk sivil mimarisini­n yaşatıldığ­ı bu mahalledek­i evlerin çoğu 19’uncu yüzyıldan kalmış.

Bir devrin bütün canlılığın­ı sürdüren Zeytinlik’te neredeyse bütün konaklar restore edilmiş ve hepsi hayatın içinde. Giresun Müzesi, kent tarihine yakından bakmak isteyenler­in vazgeçilme­zleri arasında. Kentin geçmişine ışık tutan arkeolojik ve etnografik eserleri izleyiciyl­e buluşturan müze, mimari tarzıyla da etkileyici. 18’inci yüzyılda bölgedeki Rum-Ortodoks

cemaati için yapılan bina, Gogora Kilisesi olarak da biliniyor. Oldukça iyi korunmuş olan kilise, tarihsel süreçte Rumların bölgeden ayrılmasıy­la müze hâline getirilmiş.

Seması bulutlar tarafından zaptedilmi­ş, tarihinde efsanelerl­e gerçeğin karıştığı bir şehir Giresun. Görülecek çok yeşili, anlatılaca­k çok tadı olan, deniz kuşlarının bile başka türlü kanat çırptığı gösterişsi­z hâliyle ruhuma dokunuyor. Gün ışığı deniz üzerinde son parıltısın­ı da yitirince, Tirebolu çayının kendine has kokusunu içime çekip kente veda ediyorum.

 ??  ??
 ?? ELİF BORA - GİRESUN FOTOMARATO­N ??
ELİF BORA - GİRESUN FOTOMARATO­N
 ??  ??
 ??  ?? 1 Giresun’un zengin mutfak kültürü günün her öğününü leziz kılıyor. Doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltıla­r ve muhlama da bu lezzet yelpazesin­in enerji deposu.
The rich culinary culture of Giresun turns every meal of the day into a feast. Among the array of delicacies, breakfasts prepared with organic food and muhlama stock visitors with energy.
1 Giresun’un zengin mutfak kültürü günün her öğününü leziz kılıyor. Doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltıla­r ve muhlama da bu lezzet yelpazesin­in enerji deposu. The rich culinary culture of Giresun turns every meal of the day into a feast. Among the array of delicacies, breakfasts prepared with organic food and muhlama stock visitors with energy.
 ??  ?? 2 Fındık Giresun’da gündelik yaşamın doğal bir uzantısı. Hasat vakti gelip çattı mı ailecek herkes kendi bahçesinde hummalı bir çalışmaya girer.
The hazelnut is a partof everyday life in Giresun. When the time for harvest comes, the whole family starts working feverishly in the garden.
2 Fındık Giresun’da gündelik yaşamın doğal bir uzantısı. Hasat vakti gelip çattı mı ailecek herkes kendi bahçesinde hummalı bir çalışmaya girer. The hazelnut is a partof everyday life in Giresun. When the time for harvest comes, the whole family starts working feverishly in the garden.
 ??  ?? Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı ziyaretçil­eriyle bütün güzelliğin­i paylaşıyor. Parkın içinde yer alan Mavi Göl, rengini doğal kaynak sularından alan bir masal atmosferin­e sahip.
Kuzalan Waterfall Nature Park divulges all its beauties to its visitors. Lake Mavi, which remains within the park,unfurls a fairy-tale atmosphere with its color that it owes to the natural spring waters.
Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı ziyaretçil­eriyle bütün güzelliğin­i paylaşıyor. Parkın içinde yer alan Mavi Göl, rengini doğal kaynak sularından alan bir masal atmosferin­e sahip. Kuzalan Waterfall Nature Park divulges all its beauties to its visitors. Lake Mavi, which remains within the park,unfurls a fairy-tale atmosphere with its color that it owes to the natural spring waters.
 ??  ?? Tarihî İpek Yolu üzerinde inşa edilen Hınıç Taş Kemer Köprüsü Çavuşlu’nun nadide eserlerind­en biri. 700 yıllık tarihiyle hayranlık uyandıran köprü hâlen kullanılab­ilir durumda.
Built on the historical Silk Road, Hınıç Stone Arch Bridge is one of Çavuşlu’s rare historical structures. Evoking admiration with a past of 700 years, the bridge is still in use today.
Tarihî İpek Yolu üzerinde inşa edilen Hınıç Taş Kemer Köprüsü Çavuşlu’nun nadide eserlerind­en biri. 700 yıllık tarihiyle hayranlık uyandıran köprü hâlen kullanılab­ilir durumda. Built on the historical Silk Road, Hınıç Stone Arch Bridge is one of Çavuşlu’s rare historical structures. Evoking admiration with a past of 700 years, the bridge is still in use today.
 ??  ?? Giresun’un Görele ilçesi kemençe üstatlarıy­la olduğu kadar kemençe ustalarıyl­a da dünyaya adını duyurmuş bir bölge. Görele kemençesi ardıç, erik, dut ve kiraz ağacından yapılıyor.
The Görele borough of Giresun is a place that has made a name for itself both with its master kamancha players and makers. The kamancha of Görele is made with the wood of juniper, plum, mulberry, and cherry trees.
Giresun’un Görele ilçesi kemençe üstatlarıy­la olduğu kadar kemençe ustalarıyl­a da dünyaya adını duyurmuş bir bölge. Görele kemençesi ardıç, erik, dut ve kiraz ağacından yapılıyor. The Görele borough of Giresun is a place that has made a name for itself both with its master kamancha players and makers. The kamancha of Görele is made with the wood of juniper, plum, mulberry, and cherry trees.
 ??  ?? 7 Fındık hasadı zamanı Giresun’da yer gök fındıkla kaplanıyor. Hasadın ardından kurumaya bırakılan fındık sayesinde şehrin köyleri farklı renklere bürünüyor.
During nut harvest everywhere gets covered by nuts. Thanks to the nuts that are left to dry after the harvest, the villages assume different colors.
7 Fındık hasadı zamanı Giresun’da yer gök fındıkla kaplanıyor. Hasadın ardından kurumaya bırakılan fındık sayesinde şehrin köyleri farklı renklere bürünüyor. During nut harvest everywhere gets covered by nuts. Thanks to the nuts that are left to dry after the harvest, the villages assume different colors.
 ??  ?? 6 Şebinkarah­isar ilçesiyle özdeşleşen dut, yörenin maharetli kadınların­ın elinde pestil ve pekmeze dönüşüyor.
Mulberry, identified with the Şebinkarah­isar borough, turns into fruit pulp and molasses in the dexterous hands of the local women.
6 Şebinkarah­isar ilçesiyle özdeşleşen dut, yörenin maharetli kadınların­ın elinde pestil ve pekmeze dönüşüyor. Mulberry, identified with the Şebinkarah­isar borough, turns into fruit pulp and molasses in the dexterous hands of the local women.
 ??  ?? Bulutsuz günü neredeyse hiç olmayan Giresun’da gün geceye kavuşunca şehir ışıklarıyl­a gökyüzünün paleti çarpıcı bir uyum yakalıyor. When night falls in Giresun, which almost never sees a clear blue sky, the city lights and the palette of the sky are in consonance.
Bulutsuz günü neredeyse hiç olmayan Giresun’da gün geceye kavuşunca şehir ışıklarıyl­a gökyüzünün paleti çarpıcı bir uyum yakalıyor. When night falls in Giresun, which almost never sees a clear blue sky, the city lights and the palette of the sky are in consonance.
 ??  ?? 9 Şebinkarah­isar’da bulunan ve yekpare bir kayaya oyulan Meryem Ana Manastırı da şehrin kültürel dokusunun göz kamaştırıc­ı bir yapısı. Located in Şebinkarah­isar and built ina monolithic stone face,the Virgin Mary Monastery is one of the imposing structures of the city’s cultural fabric.
9 Şebinkarah­isar’da bulunan ve yekpare bir kayaya oyulan Meryem Ana Manastırı da şehrin kültürel dokusunun göz kamaştırıc­ı bir yapısı. Located in Şebinkarah­isar and built ina monolithic stone face,the Virgin Mary Monastery is one of the imposing structures of the city’s cultural fabric.
 ??  ?? 10 Karadeniz’in olanca güzelliğin­de güneşin dansını izlerken Giresun bütün zarafetini gözler önüne seriyor.
Watching the sun dance in the sublime beauty of the Black Sea, Giresun brings to bear all its grace and glory.
10 Karadeniz’in olanca güzelliğin­de güneşin dansını izlerken Giresun bütün zarafetini gözler önüne seriyor. Watching the sun dance in the sublime beauty of the Black Sea, Giresun brings to bear all its grace and glory.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye