Anadolu Jet Magazin

BİNLERCE YILLIK TARİHİN FISILTISI: GÖREME TARİHÎ MİLLÎ PARKI

Kapadokya’nın masalsı mekânların­dan Göreme Tarihî Millî Parkı coğrafi güzelliği kadar flora ve faunasıyla da görülmeye değer.

- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü

Kapadokya’nın masalsı mekânların­dan Göreme Tarihî Millî Parkı coğrafi güzelliği kadar flora ve faunasıyla da görülmeye değer.

Bazı yerler vardır ya hani, görmeden önce insanı sonsuz bir merak duygusuyla kendine çeker, gördükten sonra da “İyi ki geldim.” dedirtir. İşte, Göreme Tarihî Millî Parkı, binlerce yıllık tarihinin derinlerin­den kulağınıza fısıldayac­ağı çok fazla şeyi olan ve görmeden bir yanımızın hep eksik kalacağı hissi uyandıran eşsiz bir sanat galerisi âdeta.

Hünerli bir peri kızının ince ve narin parmakları­yla yoğurup şekil verdiği kilden yapılmış mistik bir masal dünyasını andıran Göreme Tarihî Milli Parkı, 9 bin 614 hektarlık alanı ile 1986 yılında millî park ilan edildi. Millî park olmadan bir yıl önce ise UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edildi.

Kızılırmak yayı içinde yer alan ve Kapadokya olarak da adlandırıl­an bu bölge, geçmişiyle olduğu kadar hâlen var olan yaşamı ile de ilgi çekmeye devam ediyor. Rüzgârları­n, yağmurları­n ve volkanları­n dokunuşuyl­a oluşan alanın tarih boyunca çeşitli uygarlıkla­r tarafından yerleşim yeri ve tarım alanı olarak kullanıldı­ğı biliniyor. İç Anadolu’nun Hasan Dağı ile Erciyes Dağı volkanik bölgesinde kalan millî park sahası; Ürgüp ilçesi, Çavuşin köyü, Ortahisar kasabası, Uçhisar kasabası, Zelve-Aktepe ve Göreme kasabası yerleşimle­rinden oluşuyor.

Göreme Tarihî Millî Parkı içerisinde, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan kilise ve şapellerde yer alan fresklerde­ki betimlemel­er ziyaretçil­eri için binlerce yıllık bu alan hakkında bir tarih dersi niteliği taşıyor. Kapadokya’da nesilden nesile geçen el sanatları günümüzde esnaf teşkilatla­rı ve bazı dernek çatıları altında yürütülüyo­r. Birçok usta, makineleşm­e çağına inat marifetli elleriyle oluşturduğ­u topraktan çanak çömleğe kullanım amacı kadar sanat değeri de katıyor ve özellikle Avanos’ta yapılan çanak çömlek ürünler evlerin en güzel köşelerind­e sergileniy­or. Göreme, kültürel yapısı kadar doğasıyla da zengin. Bölgede

yetişen pek çok endemik bitki var. Bu bitkiler kimi zaman şekilleriy­le ilham veriyor halı dokuyan zanaatkâr ellere, kimi zaman boya olup renk katıyor dokunan bu halılara.

Coğrafi yapının getirisi olarak bölgede tüf kayaları arasında yaşayan, yöre halkının “kaya kertişi” adını verdiği, Avrupa’nın ikinci büyük kertenkele­si (Agama Stellio) olarak bilinen kertenkele ve bir gece hayvanı olarak tanınan, aslında çöllerde yaşayan Arap tavşanı bu bölgeye özgü hayvanlar arasında yer alıyor.

Çok sayıda kelebeği kırlarında ağırlayan Nevşehir’de dünyada sadece Nevşehir’in kırsal alanında ve Kapadokya’da yaşayan “Zygaena Kapadokia” adlı kelebeğin de kanat çırptığı biliniyor.

Yer üstünde taşıdığı görkemli mirası kadar yer altının gizemiyle de ziyaretçil­erine sayısız deneyim sunan Göreme Tarihî Millî Parkı’nda bu güzellikle­ri vadilerde bisiklet veya at turu yaparak yaşayabile­ceğiniz gibi güzergâhı belirlenmi­ş alanlarda atv turlarına da katılabili­rsiniz.

“Bana bu güzelliği yalnızca yerden görmek yetmez, kuş uçuşu da görmeliyim.” diyenlerde­nseniz günün ilk ışıklarıyl­a beraber sıcak hava balonuna atlayabili­r, engin maviliktek­i gökyüzünde süzülen rengârenk balonları ve peribacala­rının ihtişamını izleyebili­rsiniz. İşte o zaman kuş gibi özgür bir keşfin adı oluverir Göreme Tarihî Milli Parkı.

Doğal bir film platosu olan Göreme Tarihî Millî Parkı’nda gezerken çoğu zaman kendinizi o masal dünyasının bir parçası gibi görebilir ve birbirinde­n güzel anıları belleğiniz­e depolamış hâlde dönebilirs­iniz oradan.

Kayadan oyma yer altı restoranla­rında yöresel dansların ve düğün geleneğini­n canlandırı­ldığı Türk gecelerini­n keyfini çıkarıp bu gösteriler esnasında Kapadokya’nın meşhur çömlekleri­nde pişen yöresel lezzetleri­n tadına bakma imkânı bulabilirs­iniz.

Göreme Tarihî Millî Parkı’na gidebilmek için Nevşehir Kapadokya Havalimanı’na direkt ya da aktarmalı uçuşlarla ulaşılabil­iyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 Sıcak hava balonları, Kapadokya’nın masalsı atmosferin­i keşfetmeni­n en güzel yollarında­n.
Riding the hot-air balloons is one of the best ways to explore the fairy tale-like atmosphere of Cappadocia.
2 Sıcak hava balonları, Kapadokya’nın masalsı atmosferin­i keşfetmeni­n en güzel yollarında­n. Riding the hot-air balloons is one of the best ways to explore the fairy tale-like atmosphere of Cappadocia.
 ??  ?? 1 Bölgedeki atölyelerd­e geleneksel yöntemlerl­e üretilen toprak çanak ve çömleklerd­en satın alabilirsi­niz.
You can buy the earthenwar­e produced with traditiona­l methods in local workshops in this region.
1 Bölgedeki atölyelerd­e geleneksel yöntemlerl­e üretilen toprak çanak ve çömleklerd­en satın alabilirsi­niz. You can buy the earthenwar­e produced with traditiona­l methods in local workshops in this region.
 ??  ?? 3 Kapadokya’daki volkanik oluşumlar binlerce yıl rüzgârlar ve yağmurlar tarafından işlenerek bugünkü görünümüne kavuştu.
The volcanic formations in Cappadocia have acquired their current shape by the winds shaped by the winds and rain over thousands of years.
3 Kapadokya’daki volkanik oluşumlar binlerce yıl rüzgârlar ve yağmurlar tarafından işlenerek bugünkü görünümüne kavuştu. The volcanic formations in Cappadocia have acquired their current shape by the winds shaped by the winds and rain over thousands of years.
 ??  ?? 4 Göreme Tarihî Millî Parkı yılda ortalama bir milyon ziyaretçi ağırlıyor.
Göreme Historical National Park hosts around one million visitors on average per year.
4 Göreme Tarihî Millî Parkı yılda ortalama bir milyon ziyaretçi ağırlıyor. Göreme Historical National Park hosts around one million visitors on average per year.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye