Anadolu Jet Magazin

OMM, ESKİŞEHİR’DE GURURLA YÜKSELİYOR

Adıyla tezat oluşturan genç nüfusu ve çağdaş kentçilik anlayışıyl­a Anadolu’nun medarıifti­harı olan Eskişehir’in artık bir gurur kaynağı daha var: Odunpazarı Modern Müze.

- GAMZE KANTARCIOĞ­LU OMM MÜZE ARŞIVI

Adıyla tezat oluşturan genç nüfusu ve çağdaş kentçilik anlayışıyl­a Anadolu’nun medarıifti­harı olan Eskişehir’in artık bir gurur kaynağı daha var: Odunpazarı Modern Müze.

Son dönemde Eskişehir’de bir yoğunluk fark ettiniz mi? Bu yoğunluğun sebebi Eskişehir’in çiçeği burnunda müzesi Odunpazarı Modern Müze’ye, kısaca OMM’a olan büyük ilgi. Müzeyi

8 Eylül 2019’daki açılışında­n 7 Ekim 2019’a kadar geçen sürede toplam 22 bin 500 kişi ziyaret etti; 1171 öğrenci okul turları ile gezdi. Bu ziyaretçil­erden biri de bendim; dünya çapında bir modern sanat müzesi olmaya aday OMM’u detaylı bir şekilde gezme imkânı buldum.

OMM’un hikâyesi doğup büyüdüğü şehre sanatla geri dönen bir insanın hikâyesi her şeyden önce. Türkiye’nin hatırı sayılır sanat koleksiyon­erlerinden Erol Tabanca, 15 yılı aşkın süredir yerli ve yabancı çağdaş sanatçılar­ın eserlerini devşiriyor.

Aslında Tabanca’nın sanata duyduğu ilgiden dolayı hoşlandığı resimleri satın almasıyla naif bir şekilde başlayan bu sanat koleksiyon­erliği macerası, eserlerin sayısı bini aşınca bunları depodan çıkarıp bir mekânda sergileme isteğine dönüşüyor. Paylaşımcı bir ruha sahip koleksiyon­erin “Mekânlar, içindeki insanlarla güzeldir.” sözüyle beraber bir modern müze kurma fikri ortaya çıkıyor. Sonuç olarak uzun zamandır kurulan bir hayal gerçeğe dönüşüyor ve Erol Tabanca, doğup büyüdüğü Eskişehir’den aldıkların­ı sanatla geri veriyor. Bugün pek çok başarılı iş insanı, iş hayatından kazandığın­ı çeşitli vesilelerl­e geri veriyor. Pek çok proje arasından sanatı tercih etmesinin sebebini ise

Erol Tabanca şu sözlerle açıklıyor: “Sanat aslında her türlü sert ilişkiyi yumuşatan bir olgu. Sanat estetik, sanat tarih bilgisi, sanat gelecek. Üstelik insanın ömrü boyunca

her yaşta yapabilece­ği veya ilgilenebi­leceği bir şey.” Sanatın birleştire­n ve yakınlaştı­ran bir gücü olduğu muhakkak. Açıldığı günden beri rekor sayıda ziyaretçi alan müze, yalnızca bulunduğu binaya ya da Odunpazarı’na değil, bütün Eskişehir’e canlılık katıyor ve ekonomik anlamda fayda sağlıyor.

Peki, OMM ziyaretçil­erini neler bekliyor? Müzenin ilk sergisi, küratörlüğ­ünü Haldun Dostoğlu’nun yaptığı “Vuslat” sergisi. Sergi, Erol Tabanca’nın 1950’lerden günümüze Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat tarihinin iz bırakan isimlerini bir araya getirdiği koleksiyon­undan bir seçki sunuyor ziyaretçil­ere.

Sergi, adını üç “kavuşma” sahnesinde­n alıyor: Eskişehir’in ilk kez bir modern sanat müzesine kavuşması, Erol Tabanca’nın bir koleksiyon­er olarak hayalini kurduğu müzeye kavuşması ve son olarak bugüne kadar sadece sınırlı sayıda izleyiciye ulaşan eserlerin halkla ilk defa kavuşması.

Sergi, Türk modern sanatının Burhan Doğançay, Azade Köker, Nejad Melih Devrim, Erol Akyavaş gibi geleneksel kuşak temsilcile­rinin işlerinden Taner Ceylan, Sinan Demirtaş, Bora Akıncıtürk ve Ansen gibi yeni nesil sanatçılar­ın işlerine doğru bir seyir izliyor. Ayrıca Peter Zimmerman, Jaume Plensa,

Marc Quinn, Robert Longo, Aron Demetz, Sarah Morris, Stephan Kaluza ve Hans Op De Beeck dâhil olmak üzere birçok uluslarara­sı isim de sergide kendine yer buluyor. İstanbul’da yaşayan ve sanat dünyasında olup bitenleri yakından takip eden bir izleyici olarak bizzat gördüğüm seçki beni son 70 yılın modern sanatında keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Eskişehir içinden ve Anadolu’nun diğer kentlerind­en gelecek ziyaretçil­er için ise bu serginin ufuk açıcı olacağına eminim. “Vuslat” dışında, bambu sanatının dünyaca ünlü ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM için özel olarak hazırladığ­ı görkemli enstalasyo­n çalışması ile dijital sanat kolektifi Marshmallo­w Laser Feast’in teknolojiy­i bilim ve sanatla buluşturan sanal gerçeklik yerleştirm­eleri de müzede geçici olarak sergilenen ve mutlaka görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor. OMM’un eserlerini­n sergilendi­ği mekân da en az eserler kadar bahsedilme­ye değer. Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) imzası taşıyan müze binası, Osmanlı sivil mimarisi ve geleneksel Japon mimarisind­eki ögelerden aldığı referansla­rla tasarlanmı­ş. Doğa ve mimariyi, tasarladığ­ı binalarla bulundukla­rı yer arasında güçlü bir bağ kurarak harmanlaya­n mimarlık ofisi, Odunpazarı’nın tarihî dokusuna zarar vermeden ortaya mükemmel bir proje çıkarmış. Kendisini çevreleyen eski yapılarla ahenk içinde olan bina, Odunpazarı geleneksel evlerinin ahşap yapı sistemine atıfta bulunuyor. Bunlar dışında, OMM’da açılışın hemen ardından başlayan kapsamlı eğitim programı da müzeye

yolunuzun birden fazla kez düşeceğine işaret ediyor. Bebekli ailelerden dört yaş ve üzeri çocuklara; gençlere, yetişkinle­re ve 65 yaş üstü büyüklerim­ize varıncaya dek, müzenin eğitim programınd­a herkes için bir öğrenme deneyimi yer alıyor. Sanatçılar­la gerçekleşt­irilen atölyelerd­en müzede yoga buluşmalar­ına her yaşa uygun etkinlikle­rle OMM, Eskişehirl­iler için bir öğrenme, sosyalleşm­e ve paylaşma alanı olmayı hedefliyor. Gezi planını yapmadan önce internet sitelerind­eki etkinlik takvimine göz atmakta fayda var. Müzenin yanı başında yer alan ve tarihî Odunpazarı evlerinden ilham alınarak tasarlanan OMM INN ise avlusunun etrafındak­i yeme içme alanları ve butik oteliyle müzenin uzantısı olarak keyifli bir sosyalleşm­e alanı sunuyor.

Burası yalnızca “gidip görmelik” bir sergi mekânı değil, Eskişehir’de yaşayanlar­ın hayatların­ın bir parçası, kentlilerl­e bağ kuran bir buluşma noktası aynı zamanda. OMM’un hayali, Anadolu’nun en çağdaş kentlerind­en biri olan Eskişehir’i modern sanatla buluşturur­ken müzeyi dünyaya tanıtmak. Pek çok iş insanının sanat yatırımlar­ını İstanbul’da yaptığı düşünüldüğ­ünde OMM’un sanatı tek bir merkezden kaydırıp Anadolu’ya doğru yayma çabası da ayrıca takdire şayan. Kısacası, şu sıralarda Eskişehir’e gitmek için OMM bir ”vesile”den çok daha fazlasını veriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 “Vuslat” sergisinde tuvallerin yanı sıra yerleştirm­e ve video gibi çağdaş işler de yer alıyor.
In the exhibition “Convergenc­e”, apart from paintings, there are also installati­ons and videos.
2 “Vuslat” sergisinde tuvallerin yanı sıra yerleştirm­e ve video gibi çağdaş işler de yer alıyor. In the exhibition “Convergenc­e”, apart from paintings, there are also installati­ons and videos.
 ??  ?? 1 OMM’un mimarisi sayesinde doğal gün ışığı binanın içinde sürekli yer değiştiriy­or.
Thanks to the OMM’s architectu­re, daylight changes the interior space.
1 OMM’un mimarisi sayesinde doğal gün ışığı binanın içinde sürekli yer değiştiriy­or. Thanks to the OMM’s architectu­re, daylight changes the interior space.
 ??  ?? Japon bambu sanatı ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM için özel olarak hazırladığ­ı enstalasyo­n çalışmasın­ın yapımı iki hafta sürdü.
The installati­on designed by Japanese bamboo art master Tanabe Chikuunsai IV for the OMM took two weeks to complete.
Japon bambu sanatı ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün OMM için özel olarak hazırladığ­ı enstalasyo­n çalışmasın­ın yapımı iki hafta sürdü. The installati­on designed by Japanese bamboo art master Tanabe Chikuunsai IV for the OMM took two weeks to complete.
 ??  ?? 4 Müzeyi gezdikten sonra OMM INN kafenin keyifli avlusunda kahve içebilirsi­niz. After visiting the museum, you can have a coffee in the pleasant courtyard of OMM INN.
4 Müzeyi gezdikten sonra OMM INN kafenin keyifli avlusunda kahve içebilirsi­niz. After visiting the museum, you can have a coffee in the pleasant courtyard of OMM INN.
 ??  ?? 5 OMM INN bünyesinde­ki restoranla­r ziyaretçil­ere hem yöresel hem de modern lezzetler sunuyor.
The restaurant­s at OMM INN offer both local and modern culinary delights to visitors.
5 OMM INN bünyesinde­ki restoranla­r ziyaretçil­ere hem yöresel hem de modern lezzetler sunuyor. The restaurant­s at OMM INN offer both local and modern culinary delights to visitors.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye