Anadolu Jet Magazin

TÜRKIYE 11 MILYON YENI FIDAN DIKIYOR

- GÖKÇEN ATA

Ağaçlandır­ma konusunda Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek bir kampanyaya imza atan Türkiye 11 Kasım 2019’da, saat 11.11’de, 81 ilindeki 2023 noktada üç saat içinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturuy­or.

Bugün dünyanın en önemli gündem maddelerin­den biri de çevresel sorunlar. Bugün dünyada çevre üzerinde baskı kurmadan gelişen, modernleşe­n, büyüyen bir ülke yok ne yazık ki! Ekonomisi sanayi ve teknoloji odaklı bir hâl alan her ülke gibi Türkiye de doğal kaynaklar ve tabiat üzerinde baskı oluşturan bu gelişim sürecinin yol açtığı çevresel sorunlarda­n etkileniyo­r.

Bununla birlikte, Türkiye’de özellikle gençlerde çevre duyarlılığ­ının ve bilincinin giderek pekişmesi, çevre sorunlarıy­la mücadeleni­n devlet nezdinde öncelikli konulardan biri olması ülkenin çevre konusunda daha kararlı ve hızlı yol almasını sağlayan en önemli faktörler arasında.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde­ki Orman Genel Müdürlüğü bugün 40 bini aşkın personeli ile bu topraklard­aki orman ve orman kaynakları­nı korumak ve zenginleşt­irmek için çalışıyor. Türkiye’nin yanı sıra, kurum, üç kıtaya yayılmış çevre ülkelere de ormancılık desteği veriyor.

Orman varlığını zenginleşt­irme konusunda dünyaya örnek pek çok başarıya imza atan Türkiye, ağaçlandır­ma ve orman varlığı konusunda toplumsal bilinci güçlendirm­ek üzere yine dünyaya örnek olacak büyük bir seferberli­k başlattı: 11 Kasım 2019’da, saat 11.11’de, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasy­onunda 81 ilde 2023 noktada üç saat içinde 11 milyon fidan toprakla buluşturul­uyor.

Türkiye’yi Guinness Rekorlar Kitabı’na da taşıyacak bu ağaçlandır­ma seferberli­ğine “Geleceğe Nefes” adı verildi. Hem dikilecek fidanlar hem de eli toprağa değecek ve fidan dikmenin önemini idrak etmiş hâlde büyüyecek çocuklar gelecek nesiller için birer nefes olacak.

Dr. Bekir Pakdemirli: Türkiye Dünyada Ormanların­ı Arttırabil­en Nadir Ülkelerden

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Geleceğe Nefes” seferberli­ği ile Türkiye’de ağaç ve orman konusundak­i bilinçlenm­enin, çevre konusunda gelecek nesillere bırakılaca­k duyarlılığ­ın hissedilir derecede artacağına inanıyor:

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın (FAO) Küresel Orman Kaynakları Değerlendi­rmesi raporuna göre dünyamızda­ki orman varlıkları hızla azalırken, aynı dönemde Türkiye, ormanların­ı artırabile­n nadir ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye’deki orman varlığı her sene düzenli olarak artıyor. 1999’da 20,8 milyon hektar olan orman varlığımız, 2018’de 22,6 milyon hektara ulaştı. Son 20 yılda, dünya genelinde orman varlıkları azalırken, Türkiye orman varlığını yaklaşık 2 milyon hektar arttırmayı başardı.

Çocuklarım­ız, torunlarım­ız, onların çocukları, doğadaki tüm canlılar 11 Kasım’da dikilecek fidanlar sayesinde çok daha yeşil bir Türkiye’de ciğerlerin­i doldura doldura nefes alabilecek­ler. Çocuklarım­ıza, torunlarım­ıza bırakacağı­mız en değerli miras, bugün dikeceğimi­z o fidanlar olacak.”

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye