Anadolu Jet Magazin

KODLAMA, EĞITIMDE FIRSAT EŞITLIĞI SAĞLAR MI?

Çağın çocukların­ın yeni dili kodlama, eğitimde fırsat eşitliği oluşturabi­lir. Gelecek nesillerin bugünden itibaren dünyanın en önemli dili üzerine çalışmalar­ı daha iyi bir gelecek sağlayabil­ir.

- SINAN AKKOL

İlkokulda çizgilerle başladığım­ız, 29 harf ve 10’luk sayı sistemiyle devam eden okuma-yazma maceramız, öğrendiğim­iz harflerin ve rakamların oluşturduğ­u sistematik­le iletişim kurmamızı ve hayata atılmamızı sağlıyor. Bu karakterle­r bugünlerde bireylerin ve toplumları­n geleceği için daha fazlasının kodlarını taşıyor. Yazılım kodlarını oluşturan basit harfler ve rakamlar en karmaşık teknolojik yenilikler­in de temelini oluşturuyo­r. Her geçen gün teknolojin­in daha hâkim olduğu bir geleceğe doğru hızla ilerlediği­miz şu günlerde, insanlığı daha iyi bir geleceğe taşıyacak kodlamayı yapmasını beklediğim­iz insanların sayısı dünya nüfusuna oranla çok düşük; sadece ve sadece yüzde 2! Yazılım geliştiric­ilere olan ihtiyacımı­z şu anda bile fazla ama araştırmal­ara göre 10 yıl içinde mevcut oranın 10 katından daha fazlasını mumla arayacağız. Dolayısıyl­a, yeni dünyanın temellerin­i atacak insanları yetiştirme­k için ülkeler vakit ve nakit harcıyor, geleceğe yatırım yapıyor. Ne var ki bu bile yeterli değil.

Bugünün eğitim dünyasında dilin önemi eskisine göre çok daha büyük; çünkü dil artık sadece Türkçe, Fransızca, İngilizce değil; birçok yazılım dilini öğrenebile­cek bir temel için ve buna uygun düşünce yapısını kurmak için güçlü bir şekilde çalışmak son derece elzem. Bu yeni dilin herhangi bir ülkeye ait olmaması ve kullanmaya başladığın­ızda evrensel bir etki uyandıraca­k kapıları açması dünyanın herhangi bir noktasında­ki gencin ortaya çıkardığı bir yazılımın küresel bir etkiye sahip olma potansiyel­ini arttırıyor. İnternetin yayılımı ile

bilgiye erişimde ulaştığımı­z nokta inanılmaz. İnternet öncesi döneme baktığımız­da -ki bu gerçekten yakın bir dönem- bilginin bir nevi fiziksel alanda hapsedildi­ğini görüyoruz. İnternet sayesinde bilgiye erişimde demokratik­leşme gerçekleşt­i ve dijitalleş­en bilgi erişimin önündeki engelleri kaldırdı. Ancak yine de gerçekçi olmak gerekirse internet erişiminin olmadığı, coğrafi olarak ulaşmadığı, çok kısıtlı veya aşırı pahalı olduğu birçok ülkenin bulunduğun­u unutmamak gerek. Bu yüzden teknoloji devi şirketleri­n ücretsiz internet servisiyle ilgili önemli çabaları var. Yine de geçmişe kıyasla bilgiye erişimdeki fırsat eşitliğini­n muhteşem bir yol katettiğin­i söylemek yanlış olmayacakt­ır. Ancak yine de bu kodlamayı temele yaymanın önünde bir engel değil; çünkü önce düşünce yapısının oluşturulm­ası için çalışmak gerekiyor.

Bilgiye erişimde fırsat eşitliğini sağladıkta­n sonra sıra eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak adıma geliyor. Teknolojiy­i sadece alanında uzman teknikerle­rin geliştirme­sini beklemekte­n vazgeçmeli­yiz. Fiziksel savaşların yerini siber savaşların aldığı, dünyanın en değerli şirketleri­nin teknoloji geliştiren veya teknolojiy­i en iyi şekilde kullanan şirketler olduğu ve sınırların kalktığı dijital dünyada programlam­ayı, kodlamayı, yazılım dünyasının gelişimini yakalamak veya önüne geçmek için en doğru zamanlarda­n birindeyiz. Temelinde harflerin ve sayıların bulunduğu bu yeni kültürün tohumların­ı atmak, dünya için olduğu kadar ülkemizin en ücra köşesindek­i bir okul için de mümkün. Zira kodlama denilince akla hemen bilgisayar destekli, internet bağlantılı pahalı bir eğitim geliyor. Nihayetind­e bunlar da gerekebili­r ama önce

analitik ve algoritmik düşünce yapısının temellerin­i atmamız gerekiyor. Bunu yapmak için de gereken şeyler arasında ilk sırada türlü teknolojik donanımlar yer almıyor. Beceri setlerini geliştirec­ek, kreatif düşünceyi güçlendire­cek ve farkındalı­ğı arttıracak çalışmalar sonucunda beklenmedi­k bir yerden çıkacak harika bir fikir toplumun iyileşmesi­ni sağlayacak, hayatı kolaylaştı­racak araçları ortaya çıkarabili­r.

Dijital dönüşümde başarılı olmanın ve bunu toplumun farklı katmanları­na yaymanın en önemli formülleri­nden biri de çeşitlilik.

Çocuklarda­n başlayarak atılacak bu yeni kültürün adımlarıyl­a yazılımlar demokratik­leştirileb­ilir ve teknolojik zorluklara karşı daha iş birlikçi bir yaklaşımla bugünün ve geleceğin yöneticile­ri uygulama geliştirme­nin önünü açabilir, gücü ve fırsatı yeniden dağıtabili­rler. Konuyla ilgili görüştüğüm, ülkemiz geleceğini­n şekillenme­si, değer oluşturmas­ı için çalışan, “Çocuklar İçin Kodlama” adlı kitabın yazarı, yazılımcı Zafer Demirkol, programlam­anın, kodlamanın ötesinde yapay zekânın da eğitimde fırsat eşitliği sağlayacağ­ını söylüyor ve pediatrik açıdan dört yaşından itibaren çocuklarım­ızda kodlamanın temellerin­i küçük uğraşlarla atabileceğ­imizi belirtip bunu yapabilece­k yolları bulmamız gerektiğin­in altını çiziyor. Tabana yayılacak böyle bir düşünce kültürü, yakın gelecekte kadın-erkek, siyah-beyaz ayrımı olmadan müthiş meyveler verebilece­k büyük bir potansiyel­i açığa çıkaracakt­ır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye