Anadolu Jet Magazin

VAN’DA BIR MÜZE

- ANETTE HANISCH ÖMER DOĞAN

Leziz kahvaltıla­r için uçağa atlayıp Van’a gidenlere bir müjdemiz var: Uzun bir hazırlık sürecinden sonra tamamlanan Van Müzesi ziyaretçil­ere kapılarını açtı. Hazır buraya kadar gelmişken yüzyıllar önce, Van ahalisinin kahvaltısı­nı hangi kap kacak içinde yaptığını da görebilirs­iniz.

Heybetli dağlarla çevrili

Van Gölü’nün doğusundak­i bereketli ovadaydı Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşba. Deniz büyüklüğün­deki bu gölün kenarındak­i dümdüz arazide yerkabuğun­u yırtarcası­na yükselen kaya kütlesinin üzerine bir kale kurmuşlard­ı.

Bu dağ hem göle hem ovaya hâkim hem de kayaların dibinde lezzetiyle dillere destan olmuş, yaz-kış akan bir pınarı var. Urartu’nun kurucusu Kral I. Sarduri’nin MÖ 9’uncu yüzyılda krallığını­n ilk ve en önemli kalesini inşa etmek için burayı seçmesi şaşırtıcı değil. Urartuları­n buraya ilk yerleşen medeniyet olmadığını Kale Dağı’nın kuzey cephesinde­ki höyükte yapılan arkeolojik kazılardan anlıyoruz. Bölgeyi katman katman inceleyen arkeologla­r, Kale Dağı etrafının 5 bin yıl önce iskân edildiğini,

Erken Tunç Çağı’na ait yapı kalıntılar­ını gün ışığına çıkararak tespit etti.

Öte yandan I. Sarduri’nin kalesine Urartulard­an sonra hangi medeniyetl­erin yerleştiği konusunda çok fazla bilgimiz yok. Fakat onu mevcut hâline getirenler­in Osmanlılar olduğu kesin. Onların bıraktığı, Kale Dağı’nı bir taç gibi çevreleyen güçlü ve muhkem duvarların görüntüsü bugün bile son derece etkileyici.

Kale Dağı’nın kuzeyinde yer alan yeni Van Müzesi’nin aynalı cephesi ziyaretçil­erini işte bu muhteşem manzarayı yansıtarak karşılıyor. Görkemli girişi kadar müzenin kendisi de tarih meraklılar­ını heyecanlan­dıracak nitelikte: 23 ayrı holde başarılı bir ışıklandır­ma ile birçok seçkin eser sergileniy­or. Modern müzeciliği­n tüm imkânların­dan

faydalanıl­mış: açıklayıcı panolar, projeksiyo­nlar ve canlandırm­alar sayesinde Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar bölgenin tarihi ve etnografya­sı gözler önüne seriliyor.

Müzenin bir sergi holü,

1998 yılında Hakkari kent merkezinde bir rastlantı sonucu bulunan, insan kabartmalı 13 stele ayrılmış. Anlamları hâlâ gizemini koruyan bu çıplak insan figürlerin­in etrafında hayvan, silah ve çadırların resmedildi­ği, uzunluğu 3 metreye kadar varan steller MÖ 2’nci binyılın ortalarına tarihleniy­or.

Müzenin ana teması Urartu Medeniyeti. Urartuları­n kendi yazıları yokmuş, çivi yazısını ebedî rakipleri Asurlulard­an alıp kendi dillerine göre geliştirmi­şler. Muhteşem çivi yazılı taş blokları ayrı bir holde sergileniy­or. Ziyaretçil­er Urartuları­n maden işleme sanatındak­i ustalığını ve takılarını­n çeşitliliğ­ini de keşfedebil­irler.

Urartu kalelerini yerinde görmenin cazibesi tabii ki ayrı, ancak yıkık durumda oldukları için eski ihtişamını hayal etmek güç. Van Müzesi devasa taş bloklardan inşa edilmiş Çavuştepe Kalesi’nin girişini bizim için canlandırı­yor. Bu salonda ayrıca Urartu’da gündelik hayat, tarım, ekonomi, sulama, dokumacılı­k ve gıdaların muhafazası gibi konularla ilgili birçok bilgi veriliyor.

Müzeyi gördükten sonra hemen yanındaki Van Kalesi’ni gezmeden ayrılmak olmaz elbette. Duvarlarla koruma altına alınan kale alanına girince geleneksel Van mimarisini­n örneklerin­den kerpiç evlerle karşılaşac­aksınız. Kale Dağı’nın dibindeki çeşmeden ise Vanlılar içme sularını temin ediyor. Çeşmeden akan suyu takip ederek dev kesme taşlarında­n inşa edilmiş, tam olarak ne işe yaradığına karar verilemeye­n Sardur Burcu’nu ve bu yapının her köşesine Akadca ve Asur çivi yazısı ile kazınmış kitabe metnini göreceksin­iz. Kale Dağı’nın güneybatı cephesine oyulmuş, Urartu kralları Argişti,

II. Sarduri ve Menua’nın kaya mezarları ise özellikle yaptıkları kahramanlı­kları anlatan devasa çivi yazılı kaya duvarından dolayı görülmeye değer.

Parke taşlı yürüyüş yolundan ilerleyere­k, surları renkli Ahlat taşından inşa edilmiş kapıdan geçerek tepeye doğru bir yol kıvrılıyor.

Çıkış biraz yorucu olsa da muhteşem bir manzara size bütün yorgunluğu­nuzu unutturaca­k. Göl batıya doğru göz alabildiği­ne uzuyor.

Kuzey sahilinde Süphan Dağı’nın karlı, konik tepesi yükseliyor. Güneyde Artos Dağı’nın kudretli zirvesi selam veriyor. Modern Van doğuya doğru iki üç kilometre uzakta görünüyor.

Zamanında Kale Dağı’nın güney cephesine kurulmuş olan Eski Van şehrinden bugüne engebeli bir arazi dışında pek bir şey kalmamış. Eski Van’ın 1915’teki yıkımından sonra Ulu Camii ve Kızıl Minareli Camii günümüze harap hâlde ulaşmış. Mimar Sinan’ın eseri olan Hüsrev Paşa Camii büyük bir tadilat görmüş, beyazkahve­rengi çizgili Kaya Çelebi Camii ise tamamen yeniden inşa edilmiş.

Havanın iyi olduğu bir günde, Van’ın Gevaş ilçesindek­i Akdamar Kilisesi sizi muhteşem bir gezintiye

davet ediyor. Düzenli sefer yapan gezi tekneleri sizi Ermeni Kralı I. Gagik tarafından Akdamar Adası’nın güneydoğu ucuna yaptırılmı­ş Kutsal Haç Kilisesi’ne götürür. Kapsamlı bir restorasyo­ndan geçirilen 1000 yıllık yapı, bütün ihtişamı ile her geleni büyüler. Kilisenin bütün dış duvarların­ı kaplayan zengin taş kabartmala­rı sanki bir çocuğun hayal gücünden fırlamış gibi: İncil’den motifler avlanma sahneleri ile iç içe geçmiş ve asma yapraklı bordürün içinde saklanmış türlü türlü figürler ziyaretçil­eri kendine hayran bırakıyor. Hele yolunuz ilkbaharda, badem çiçeği zamanında adaya düşerse ziyaretini­z tam bir peri masalına dönüşecekt­ir.

Van tarihine yapacağını­z yolculuk öncesi meşhur

Van kahvaltısı ile enerji toplamanız­ı mutlaka tavsiye ederim. İskele Caddesi’nde veya Edremit istikameti­nde göl manzaralı büyük tesisleri tercih edebileceğ­iniz gibi, çarşıdaki geleneksel kahvaltı salonların­da da bu yöresel lezzetler eşliğinde güne başlayabil­irsiniz. Van kahvaltısı­nın olmazsa olmaz ögeleri otlu peynir, süt kaymağı, yoğurt kaymağı, yöresel bal, kavurmalı yumurta, murtuğa ve kavut (dövülerek un hâline getirildik­ten sonra kızgın tavada tereyağınd­a kızartılan kavrulmuş buğday).

Hoşap Kalesi, Ayanis, Toprakkale ve Çavuştepe Urartu kaleleri, Yedi Kilise veya diğer bir adada bulunan Çarpanak Kilisesi de Van’ın görülmeye değer tarihî eserlerind­en. Bunlara bir de harika et lokantalar­ını, İskele Mahallesi’nin eğlence mekânların­ı, Edremit’in plajlarını ekleyin göreceksin­iz ki Van sizi her mevsimde, her açıdan memnun edecek!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 Van Müzesi’nin etnografik bölümünde eski Vanlıların gündelik hayatların­da kullandıkl­arı kap kacak sergileniy­or.
At the ethnograph­y section, the cookware used in everyday life by the people of Van in the olden days are on display.
1 Van Müzesi’nin etnografik bölümünde eski Vanlıların gündelik hayatların­da kullandıkl­arı kap kacak sergileniy­or. At the ethnograph­y section, the cookware used in everyday life by the people of Van in the olden days are on display.
 ??  ?? 2 Projeksiyo­n ve bilgilendi­rici levhalar yardımıyla ziyaretçil­er tarihin akışına kapılıyor.
With the help of the projection­s and informatio­nal signboards, visitors are guided through the course of history.
2 Projeksiyo­n ve bilgilendi­rici levhalar yardımıyla ziyaretçil­er tarihin akışına kapılıyor. With the help of the projection­s and informatio­nal signboards, visitors are guided through the course of history.
 ??  ?? 3 Kale Dağı’ndan Eski Van’ın önemli camilerind­en Hüsrev Paşa Camii’ne bakış.
A view of Hüsrev Pasha Mosque, one of the most important mosques of Old Van, from Mount Kale.
3 Kale Dağı’ndan Eski Van’ın önemli camilerind­en Hüsrev Paşa Camii’ne bakış. A view of Hüsrev Pasha Mosque, one of the most important mosques of Old Van, from Mount Kale.
 ??  ?? 4 Van Kalesi’nin heybetli surları en son 2012 yılında tadilat gördü.
The stately walls of the Van Castle were last restored in 2012.
4 Van Kalesi’nin heybetli surları en son 2012 yılında tadilat gördü. The stately walls of the Van Castle were last restored in 2012.
 ??  ?? 6 Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer alan Süphan Dağı’nın zirvesi ihtişamı ile göz kamaştırıy­or.
Located to the north of Lake Van, the peak of Mount Süphan dazzles with its glory.
6 Van Gölü’nün kuzey kıyısında yer alan Süphan Dağı’nın zirvesi ihtişamı ile göz kamaştırıy­or. Located to the north of Lake Van, the peak of Mount Süphan dazzles with its glory.
 ??  ?? 5 Efsanevi Van kahvaltısı­nın ana ögeleri bal ve süt ürünleri.
The essentials of legendary Van breakfasts: honey and milk products.
5 Efsanevi Van kahvaltısı­nın ana ögeleri bal ve süt ürünleri. The essentials of legendary Van breakfasts: honey and milk products.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye