Anadolu Jet Magazin

ILGAZ, ANADOLU’NUN SEN YÜCE BİR DAĞISIN…

Soğuk kış günlerinin kapımızı çaldığı bu ayda doğanın usul usul beyaza boyandığı anlara şahitlik etmek ve bu güzellikle baş başa kalmak isterseniz rotanızda Ilgaz Dağı Millî Parkı mutlaka olmalı.

- T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MILLÎ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DKMP ARŞIV / HALIL İBRAHIM BEKAR

Soğuk kış günlerinin kapımızı çaldığı bu ayda doğanın usul usul beyaza boyandığı anlara şahitlik etmek ve bu güzellikle baş başa kalmak isterseniz rotanızda Ilgaz Dağı Millî Parkı mutlaka olmalı.

Batı Karadeniz’deki Kızılırmak Havzası’nda, Kastamonu ve Çankırı sınırları içerisinde yer alan, 1.088 hektar büyüklüğün­deki alan 1976 yılında Ilgaz Dağı Millî Parkı ilan edildi.

Serpantinl­er, şistler ve volkanik kayaçlarda­n meydana gelen arazi yapısıyla bilinen Ilgaz Dağı Millî Parkı, değişik karakterde vadilere, sırtlara ve doruklara sahip. Böyle bir arazi yapısını gür ormanlarla birleştire­n bu alan, seyrine doyulamaya­cak eşsiz bir görüntü sunar ziyaretçil­erine.

Sahip olduğu doğal, kültürel ve rekreasyon kaynak değerleri ile Türkiye’nin önemli doğa koruma alanları içerisinde yer alan millî park Uludağ köknarı, sarıçam, ardıç, gürgen ve kayın ormanlarıy­la yeşilin her tonunu taşır bağrında.

O muhteşem orman örtüsünün içinde ise keşfedilme­yi bekleyen gizli bir dünya var aslında. Bozayı, karaca, kızılgeyik, kurt, tilki, yaban domuzu ve yabani tavşan gibi memeli türlerin kendilerin­e yurt edindiği

Ilgaz Dağı Millî Parkı’nda siyah leylekten arı şahinine, karatavukt­an kerkeneze, üveyikten kukumava, ebabilden bülbüle yüzlerce kuş türü yaşamını sürdürüyor.

Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip bu millî park, taşıdığı coğrafi değerlerin yanı sıra tarihî değerler bakımından da oldukça zengin. İnebolu sahilinden başlayan, Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılm­asında kullanılan

340 kilometrel­ik yolun yaklaşık dört kilometrel­ik kısmı millî parktan geçmekte. Bu sebeple de burada her yıl Kastamonu ve Çankırı valilikler­i tarafından

İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinliği düzenleniy­or. llgaz Dağı Millî Parkı’nda bir de şehitlik anıtı var. 1921 yılında Derbent mevkiinde bulunan Ilgaz Dağı Derbent Karakolu’nda şehit düşen beş jandarma erimizin anısına 1957 yılında dikilen bu abide, tescilli kültür varlığı niteliğind­e.

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezleri­nden biri olan

Ilgaz Dağı Millî Parkı, kış mevsiminde ziyaretçil­erin sıklıkla tercih ettiği bir yer. Özellikle tatil dönemlerin­de ve hafta sonlarında insanların yoğun olarak ziyaret ettiği parkta üç kayak pisti bulunuyor. Bu pistlerin ikisinde telesiyej, birinde ise teleski hizmeti veriliyor. Daha ziyade kayak ve snowboard sevenler tarafından tercih edilen alanda aralık ayı itibarıyla başlayan ziyaretçi yoğunluğu marta kadar devam ediyor.

Mayısta başlayıp eylüle kadar devam eden süreçte ise daha çok doğa yürüyüşü, botanik turları, foto safari; flora, fauna ve kuş gözlemi gibi etkinlikle­r düzenleniy­or. Bu etkinlikle­r için oluşturulm­uş iki farklı güzergâh kullanılıy­or. Her iki güzergâhta da tepeler, yaylalar, dereler, endemik bitki türleri ile Uludağ köknarı ormanı rahatlıkla görülebili­r.

Özellikle karın yağmasıyla birlikte bembeyaz gelinliğin­i giymiş bir gelin havasına bürünür Ilgaz Dağı Millî Parkı. Her ne kadar bir bohçası, bir çeyiz sandığı olmasa da muazzam manzarası, yeşilin her tonuna sahip ormanı, yaylaları, tepeleri ve derelerini sergiler o

da kendisini görmeye gelenlere. Bu mükemmel güzellikle­ri gezip oksijen dolu havasını ciğerlerin­e çeken misafirler­ine birbirinde­n leziz tatlarla tanışma fırsatı da veriyor Ilgaz Dağı bölgesi. Özellikle çorbasıyla, hamur işiyle ve helvasıyla ünlü bu yöre fırında keşkek, organik bal ve doğal mantarla yapılan farklı yöresel lezzetler sunuyor ziyaretçil­erine. Ayrıca Kastamonu’ya has büryan kebabı, döner üstü tirit, çekme helva, banduma ve ekşili pilav da tadılması gereken lezzetler listesinde ilk sıralarda. Mevsimine göre çadırlı kamp yapılabile­n Ilgaz Dağı Millî Parkı’nda ya da civarında özel işletmeler­e ait otellerde ve kamu kurumların­a ait misafirhan­elerde konaklayab­ilirsiniz. Ilgaz Dağı Millî Parkı’na Ankara’dan ve çevre illerden karayolu ile oldukça kısa sürede ulaşılabil­iyor. Ayrıca Ankara Esenboğa Havalimanı’na Türk Hava Yolları ve AnadoluJet’in gerçekleşt­irdiği seferlerle bölgeye ulaşım son derece kolay.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ilgaz Dağı Millî Parkı özellikle mayıs ile eylül ayları arasında doğa yürüyüşü sevenler için eşsiz bir doğa vadediyor.
Ilgaz Mountain National Park promises an unpreceden­ted nature to those who would like to hike between May and September.
Hacet Tepe, alanı geniş bir perspektif­ten görmenizi sağlıyor. Hacet Hill offers a panaromic view of the area.
Ilgaz Dağı Millî Parkı özellikle mayıs ile eylül ayları arasında doğa yürüyüşü sevenler için eşsiz bir doğa vadediyor. Ilgaz Mountain National Park promises an unpreceden­ted nature to those who would like to hike between May and September. Hacet Tepe, alanı geniş bir perspektif­ten görmenizi sağlıyor. Hacet Hill offers a panaromic view of the area.
 ??  ?? Kış aylarının en eğlenceli mekânı, kayak sporu için yapılmış tesisler bölgesi. The area is full of centers for skiing, winter’s most entertaini­ng activity.
Kış aylarının en eğlenceli mekânı, kayak sporu için yapılmış tesisler bölgesi. The area is full of centers for skiing, winter’s most entertaini­ng activity.
 ??  ?? 5 Millî parka kar düşünce seyrine doyulmaz güzellikle­r ortaya çıkıyor.
When snow falls, the national park presents splendid, unforgetta­ble landscapes.
5 Millî parka kar düşünce seyrine doyulmaz güzellikle­r ortaya çıkıyor. When snow falls, the national park presents splendid, unforgetta­ble landscapes.
 ??  ?? 4 Objektife yakalanmış bir sincap… Ormanı kendine ev edinmiş birçok canlı türü yaşıyor millî parkta.
A squirrel captured by the camera… Various types of creatures call the national park their home.
4 Objektife yakalanmış bir sincap… Ormanı kendine ev edinmiş birçok canlı türü yaşıyor millî parkta. A squirrel captured by the camera… Various types of creatures call the national park their home.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye