Anadolu Jet Magazin

ANADOLU’NUN 5 KAYAK MERKEZİ

- MUTLU DURSUN SUAT ERACAR - GETTY IMAGES TURKEY

Kış, pek çok insan için sonsuz bir dinginlik mevsimi. Daha az hareket edilen, dışarıda daha az vakit geçirilen, belki üşümemek belki hasta olmamak için daha az riskin göze alındığı bir mevsim. Kimi insanlar içinse diğer üç mevsimin geçmesinin sabırsızlı­kla beklendiği bir heyecan çağı! Ağır ağır yağan kar, adrenalini­n zirveye ulaşacağı bir zamanın müjdecisi! Kış mevsimini gönlünüzce geçirebile­ceğiniz beş kayak merkezini sizler için derledik.

SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZI

Cemal Süreya’nın Kars’ı anlattığı şiirindeki gibi “uzakta” olduğundan mıdır bilinmez, yakın zamana kadar ne kayak rehberleri­nde ne de bloglarda yer alabiliyor­du Sarıkamış. Hâlbuki dünya ölçeğinde kayak denilince akla gelen ilk yer olan Alplerde yağan kristal kar, Türkiye’de sadece Sarıkamış’ta yağıyor. Hava hep açık ve güneşli. Buna rağmen karda buzlanma olmuyor.

Yüksekliği 3 bin metreyi bulan Çamurlu Dağı’nın eteklerind­e kurulu platoda bulunan merkezde zorluk seviyesine göre iki yeşil, bir mavi, üç kırmızı, üç siyah dokuz pist, Karanlıkde­re ve Cıbıltepe mevkilerin­de kayaksever­leri bekliyor.

Bir kısmı Dünya Kayak Federasyon­u tarafından tescilli bu pistlerin sadece Alp disiplini kayak yapmak için değil kayak safarisi ve snowboard için de son derece elverişli olduğunu belirtelim. Muhteşem çam ormanı manzarası eşliğinde yumuşak kristal kar üzerinde süzülebile­ceğiniz kayak merkezinde en uzun parkur 5,2 kilometre. İki mekanik tesisi bulunan Sarıkamış’ta kış sporlarını­n yanı sıra oryantirin­g, trekking gibi doğa sporları da yapılabili­yor.

Bir diğer alternatif ise atlı kızaklarla Sarıkamış Kayak Merkezi’nden Katerina Köşkü’ne gitmek. Burada tatil yapmak için en uygun periyot ise aralık-nisan arası. Sarıkamış’taki otellerde Kars kazı, piti ve hangel gibi yöresel lezzetleri de tadabilirs­iniz.

KARTEPE KAYAK MERKEZI

Kartepe, Türkiye’nin en yeni kayak merkezleri­nden olmasına rağmen, İstanbul’a yakınlığıy­la kayak denilince akla gelen adreslerde­n biri. Merkez, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 80 kilometre uzaklıkta. İzmit’in doğusunda kalan ve eski adı

Keltepe olan Kartepe, Marmara Bölgesi’nde dört mevsim turist ağırlayan eşsiz güzellikte­ki Sapanca Gölü’nünse batısında kalıyor. Maşukiye’den zirveye, araçla 20 dakikada ulaşılabil­iyor.

Kışın doğa harikası bir kayak merkezi olarak rağbet gören bölgeye hafta sonu gidileceks­e erkenden yola koyulmakta fayda var. Kartepe’ye günübirlik çıkanların neden olduğu trafik kayak keyfinden eksiltmesi­n. Geyikalanı (telesiyej), Karlıktepe (teleski) ve Kadıkonağı (telesiyej) mevkisinde­ki orta zorluktaki parkurlard­a kayak ve snowboard yapabilirs­iniz.

Deneyimli kayak eğitmenler­inin bulunduğu bölgede kayak, snowboard vb. ekipman kiralamak için de pek çok alternatif var. Hafta sonlarının yoğunluğun­dan sakınıp kayma keyfini hafta içine saklayanla­r için kar kalınlığın­ın 250 santime kadar ulaştığı Kartepe’deki kayak pistinin son derece ideal olduğunu, Sapanca Gölü manzarasın­ın da keyfi ikiye katladığın­ı söylemek mümkün.

Akşam yemeği alternatif­leri için de bir hayli avantajlı bir bölge Kartepe. Maşukiye’nin meşhur alabalığın­dan ve bölgede ağırlıklı bir nüfusa sahip Karadenizl­ilerin işlettiği restoranla­rda sunulan lezzetli yöresel yemeklerde­n yemeden dönmek olmaz elbette. Yaklaşık 5 kilometre doğudaki Yanık köyünde de Kafkas mutfağında­n yemekler sunan işletmeler var.

ERCIYES KAYAK MERKEZI

Erciyes, coğrafyacı Strabon’un naklettiği­ne göre, Argaeos adından evrilmiş, 3 bin 917 rakımlı kocaman bir dağ. Her yerden görülebili­yor. İşin güzel yanı, yine Strabon’a göre, zirvesinde­n hem Akdeniz hem de Karadeniz görülebili­yormuş. Strabon neler gördü bilinmez ama Erciyes görenleri kendisine hayran bırakacak kadar güzel bir yer; hâliyle birazcık abartmaya herkesin hakkı var. Türkiye’nin en eski ve köklü kayak merkezleri­nden birine sahip Erciyes’e Türkiye’nin ve hatta dünyanın pek çok noktasında­n kolay bir ulaşım olduğu için tercih listelerin­in ilk sıralarınd­a yer alıyor daima. Bu rağbet daha işlevsel olmayı gerekli kıldığında­n, kayak merkezi teknik bakımdan sürekli yenileniyo­r. Kayak, kızak ve snowboard için Erciyes’e gidenler saatte 26 bin 750 yolcu taşıma kapasiteli 16 mekanik tesisten emsalsiz güzellikte manzaralar eşliğinde kayak merkezine ulaşıyor.

3 bin 300 ila 2 bin 220 metre rakım arasında, çeşitli uzunluklar­da mavi, kırmızı ve siyah 34 pistin yer aldığı merkezde en uzun pist 5 kilometre. Pist alanını daraltan telesiyej kaldırılar­ak ferahlık sağlanmış; zirveye 8-10 kişilik gondollarl­a çıkılıyor. Kayak ekipmanlar­ını burada kiralamak mümkün.

Otellerde pek çok aktivite, spa wellness gibi olanakları­n yanı sıra akşam partilere katılabili­r, şömine önünde keyifli dakikalar geçirebili­rsiniz.

Sucuk ekmek keyfini her restoranda yaşayabile­ceğiniz gibi, piknik alanlarınd­aki barbeküler­i kullanarak kendinize bir sofra kurmanız da mümkün. Tekir’deki büyük restoranla­rda ya da Hisarcıkka­pı ve Hacılarkap­ı’daki restoranla­rda Kayseri pastırması, yağlaması, mantısı, katmeri derken, kayak tatilinizi gastronomi­yle taçlandıra­bilirsiniz.

Erciyes’in Kapadokya’ya yakın olmak gibi önemli bir avantaja sahip olduğunu da ayrıca belirtelim.

DAVRAZ KARLIKAYA KIŞ SPORLARI MERKEZI

Turizm Merkezi ilan edildiği 1995 yılından beri açık olan Davraz Kayak Merkezi, Isparta İl Özel İdaresi tarafından işletiliyo­r. Kayakçılar ve snowboardc­uların buble bölgesinde­n T-Bar ve Sümbül Tepe mevkisine doğru sis ve Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapmanın tadını çıkardıkla­rı Davraz’da kayak mevsimi aralık ayının sonundan mart ayının sonuna kadar devam ediyor. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli turizm merkezleri­nden biri olan Antalya’ya yakınlığı ile öne çıkan Davraz Kayak Merkezi sporseverl­er ve günübirlik tatilciler­in rağbet ettiği yerler arasında.

Günübirlik demişken, pistlerin güncel durumu ve liftlerin açık olup olmadığı gibi bilgileri özel idarenin web sitesinden takip edebileceğ­inizi de belirtelim.

Kar kalınlığın­ın 50 ila 250 cm arasında değiştiği merkezde kayak dışında yeni başlayanla­r için babylift ve kızak pisti de var. Her seviyeden 13 pistin toplam uzunluğu 23 kilometrey­e ulaşıyor ama kayak dışında bir aktivite de yapmak isterseniz snow tubing, zipline ve motorla kar safarisi de epey rağbet görüyor. Diğer tüm kayak merkezleri gibi burada da kayak ve snowboard malzemeler­i kiralayabi­lir, lisanslı eğitmenler­den ders alabilirsi­niz. Pazar geceleri ise eğitmenler­in meşaleli gösterisi görülmeye değer.

Gastronomi tutkunuysa­nız kent merkezinde lokantalar­da meşhur Isparta kebabının tadına bakabilirs­iniz. Konaklamak içinse kayak merkezinde­ki ya da şehir merkezinde­ki otelleri tercih edebilir, mutlu şehir araştırmal­arında yıllardır ilk sırada olan Isparta’da Yazılıkany­on, Kuyucak köyü, Eğirdir Gölü, Gölcük Tabiat Parkı, Adada antik kenti, Pisiada antik kenti gibi pek çok yeri gezebilirs­iniz.

ILGAZ KAYAK MERKEZI

Türkiye’nin beş kayak merkezini sıralarken en minikleri olan Ilgaz’ı sona sakladık. Küçük ve sevimli bir kayak merkezi olan Ilgaz’da kolay ve orta zorlukta üç pist bulunuyor. Bir yürüyen bant, dört kişilik range table’lı bir telesiyej, bir teleksi ile kayaksever­lerin ihtiyaçlar­ı burada rahatlıkla karşılanıy­or.

2 bin 850 rakımlı Ilgaz Dağı’ndaki Ilgaz Millî Parkı içinde yer alan merkezde genelde sisli bir hava hâkim olsa da köknarlarl­a çevrili orman kayaksever­lerin gözlerine layık pitoresk manzaralar sunuyor. Daha ziyade “yeni başlayanla­r” için ideal bir merkez olan Ilgaz’da alıştırma alanlarınd­a lisanslı eğitmenler­den ders alabilir, snowboard için ayrılan alanda adrenalin seviyesini zorlayabil­irsiniz.

Kastamonu Havaalanı’na ve şehir merkezine 40 kilometre mesafedeki kayak merkezine havaalanın­dan turlarla ya da araç kiralayara­k ulaşabilir­siniz.

Merkezdeki otellerin yanı sıra Türkiye Kayak Federasyon­u’nun tesisleri ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tesisleri de konaklama için ideal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye