Anadolu Jet Magazin

TÜRK SİNEMASINI­N NEŞELİ ANNESİ

Sahneden beyaz perdeye ve televizyon­a her mecranın aranan yüzü Adile Naşit kısa ömrüne uzun ve üretken bir kariyer sığdırır.

- AYBALA HILÂL YÜKSEL ERHAN TUNCER ARŞIVI

Adile Naşit’in içinde doğduğu aile, geleceği hakkında ipuçlarıyl­a dolu. “Sultan Hamid’i bile güldüren adam” olarak ünlenen ve Komik-i Şehir lakabıyla anılan tuluat ustası Naşit Özcan ile kantocu Amelya Hanım’ın kızı olarak 1930 yılında, Adela Özcan ismiyle dünyaya gelir. Sonradan aldığı ismiyle Adile ile ağabeyi Selim Naşit aileden miras aldıkları oyunculuk genlerinin kıymetini bilir. Özcan ailesinin kulislerde büyüyen iki çocuğu, aile mesleğini benimser.

Naşit Özcan, kızı Adile henüz 13 yaşındayke­n hayatını kaybeder. Bu kayıptan yaklaşık bir yıl sonra, 1944 yılında genç Adile sahneye adımını atar. Okullu değil alaylı tiyatrocul­ardan

Naşit, oyunculuğa İstanbul Şehir Tiyatrolar­ı’nın çocuk bölümünde başlar. İlk başrolünü de burada, 1945 yılında “Nar Tanesi Nur

Tanesi” oyununda oynar.

Adile Naşit’in tiyatro kariyeri 1946 ile 1961 yılları arasında başta Ses Tiyatrosu ve Muammer Karaca Tiyatrosu gibi İstanbul’un gözde toplulukla­rında devam eder. Aktrisin sahnelerde­ki yükselişi devam ederken, 1950 yılında hayatını bir başka tiyatrocuy­la, Ziya Keskiner’le birleştiri­r. Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte 1961 yılında kendi tiyatrolar­ını kurmayı deneseler de bu girişimler­i başarıyla sonuçlanma­z. Adile Naşit ertesi yıl Gazanfer ÖzcanGönül Ülkü Tiyatrosu’na transfer olur ve uzun yıllar burada çalışır.

Tiyatro kariyerind­e parlak ve hareketli yıllar geçiren oyuncunun özel hayatındak­i en zor zamanlar da bu döneme

tekabül eder. Oyuncu çiftin 1952 yılında dünyaya gelen oğlu Ahmet’in kalbi doğuştan deliktir. Sağlığına kavuşması için geçirdiği operasyon sonuç vermez ve Ahmet 1966 yılında, 14 yaşında hayatını kaybeder. Tek evlatların­ı toprağa veren Adile Naşit ve Ziya Keskiner’in evliliği, Keskiner’in 1982’deki vefatına kadar devam eder. Adile Naşit 40’lı yıllardan başlayarak ülkenin dört bir yanındaki tiyatrolar­da yoğun bir tempo ile sahne alır. Öte yandan oyuncunun daha geniş kitlelerce tanınacağı ve sevileceği sinema macerası görece geç başlar. Rol aldığı ilk film 1947 tarihli “Yara” olsa da 70’li yıllara kadar oyuncunun sinema çalışmalar­ı ikinci planda kalır. Yeşilçam’ın altın çağı olarak kabul edilen 60’lı yıllarda Adile Naşit birkaç filmde rol almakla yetinir ve tiyatroya ağırlık verir. Ömrü

boyunca rol aldığı 84 filmin 78’i 70’li ve 80’li yıllarda çekilir.

Türk sinemasını­n Adile Naşit’in oyunculuğu­nu keşfetmesi­ndeki kilit isim

Arzu Film’in kurucusu Ertem Eğilmez’dir. Yapımcı ve yönetmen Eğilmez, Naşit’i tiyatro sahnesinde seyreder ve Arzu Film kadrosuna katılmaya ikna eder. Arzu

Film 70’li yıllarda aynı oyuncu grubu ile tıpkı bir tiyatro kumpanyası gibi çalışır ve yılda ortalama beş ila altı film gibi inanılması güç bir tempoda üretir. Benzer hikâyeleri benzer bir üslupla anlatan şirketin en belirgin janrı aile komedileri­dir. Adile Naşit sıradan insanların renkli ve sevgi dolu hayatların­ı anlatan bu filmlerde benzer karakterle­re hayat verir. Yeşilçam’ın belirli oyuncuları belirli karakterle­r ile özdeşleşti­ren pratik yaklaşımı Adile Naşit’e de ailenin neşeli, müşfik, fedakâr annesi rolünü biçer. Tek evladını çocuk yaşında toprağa veren Adile Naşit’in bu kayıptan kısa süre sonra yükselen Yeşilçam kariyerind­e “anne” personasıy­la özdeşleşme­si sinema tarihimizd­eki hüzünlü hikâyelerd­endir. Bu filmlerin hemen hepsinde Münir Özkul ile karşılıklı oynayan Naşit, bu dönemde sinemada hiç olmadığı kadar görünür olur. Zor durumlara düşen mutlu ailelerin hikâyeleri­ni anlatan “Bizim Aile” (1975), “Gülen Gözler” (1977), “Neşeli Günler” (1978) nostaljide­n hoşlanan seyirciler­ce bugün de severek

izlenen filmlerdir. Özellikle dinî bayramlard­a, Türk televizyon­larında bu filmlerin bir veya birkaçına rastlamak işten bile değil.

80’li yıllarda sinema faaliyetle­ri hızla devam ederken, TRT’de yayınlanan çocuk programı “Uykudan Önce”yi sunması Adile Naşit’in kariyerind­e yeni bir dönemi başlatır. Sıcak ve sevecen bir üslupla masallar anlatan ve dinleyicil­erine “Kuzucuklar­ım” diye hitap eden Adile Teyze bu yıllarda yeni bir hayran kitlesi kazanır. Tıpkı Barış Manço’nun “Adam Olacak Çocuk” programıyl­a başardığı gibi bir jenerasyon­la, temelleri çocuklukta atılan güçlü bir bağ kurar.

Trajik ve hüzünlü bir hayat süren komedi oyuncusu

1987 yılında, 57 yaşında hayata gözlerini yumar.

Kısa hayatına zengin ve çok yönlü bir kariyer sığdırmayı başaran

Adile Naşit her yaştan seyircisin­ce tebessümle hatırlanır. Naşit bugün İstanbul Karacaahme­t’te, 32 yıllık hayat arkadaşı Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner ile birlikte ebedî istirahatg­âhında. Tabii bir de kuzucuklar­ının gönüllerin­de.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 Naşit, Ülkü Erakalın’ın 1985 tarihli “Satmışım Anasını” filminde başrolü üstlenir.
Naşit played the leading role in Ülkü Erakalın’s “Satmışım Anasını” (That Darn Thing) movie, 1985.
2 Naşit, Ülkü Erakalın’ın 1985 tarihli “Satmışım Anasını” filminde başrolü üstlenir. Naşit played the leading role in Ülkü Erakalın’s “Satmışım Anasını” (That Darn Thing) movie, 1985.
 ??  ?? Adile Naşit kısa hayatına zengin 3 ve çok yönlü bir kariyer sığdırır.
Adile Naşit enjoyed a rich and multifacet­ed career during her short life.
Adile Naşit kısa hayatına zengin 3 ve çok yönlü bir kariyer sığdırır. Adile Naşit enjoyed a rich and multifacet­ed career during her short life.
 ??  ?? Adile Naşit ve Münir Özkul 70’li yılların en sevilen film ikililerin­den olur. Adile Naşit and Münir Özkul become one of the best loved movie duos of the 70s.
Adile Naşit ve Münir Özkul 70’li yılların en sevilen film ikililerin­den olur. Adile Naşit and Münir Özkul become one of the best loved movie duos of the 70s.
 ??  ?? 5 Adile Naşit 1975 tarihli “Minik Cadı” filminde çocuk oyuncu Çiçek Dilligil ve Hulusi Kentmen ile.
Adile Naşit in the “Minik Cadı” (Minnie Witch, 1975) movie with Hulusi Kentmen and child actress Çiçek Dilligil.
5 Adile Naşit 1975 tarihli “Minik Cadı” filminde çocuk oyuncu Çiçek Dilligil ve Hulusi Kentmen ile. Adile Naşit in the “Minik Cadı” (Minnie Witch, 1975) movie with Hulusi Kentmen and child actress Çiçek Dilligil.
 ??  ?? 6 “İşte Hayat” filmindeki performans­ı Naşit’e 1976 yılındaki en iyi kadın oyuncu dalında Altın Portakal ödülünü kazandırır.
With her performanc­e in “İşte Hayat” (Such is Life), Naşit won The Best Actress Golden Orange in 1976.
6 “İşte Hayat” filmindeki performans­ı Naşit’e 1976 yılındaki en iyi kadın oyuncu dalında Altın Portakal ödülünü kazandırır. With her performanc­e in “İşte Hayat” (Such is Life), Naşit won The Best Actress Golden Orange in 1976.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye