Anadolu Jet Magazin

ÖĞRENCILER VE VELILER IÇIN KARNE ZAMANI

Verilen karne sadece çocuğun değil, anne-babanın da karnesidir.

- RAMAZAN ŞIMŞEK

Nerede o eski karne telaşı! Ebeveynler merakla notları beklerken çocuk da eve iyi bir karne getirme derdindeyd­i. Varsa zayıfları kurtarmak, yoksa teşekkür ve takdir heyecanına kapılmak tüm öğrenciler­in anılarında en güzel yeri alırdı. Ders çalışmamak için bahane arayanlar bile sözlü olmak için sıraya girerdi. Yarım puanın bile hesabı yapılırdı. Şimdi ise veliler notları anlık olarak internet üzerinden takip edebiliyor, karneye gelecek notları az çok biliyor artık. Sınıfta kalmanın zorlaşması, not yükseltmen­in kolaylaşma­sı da karnelerin eski heyecanını azalttı açıkçası. Heyecan azalsa da karneler ve hediyeler hâlâ önemini koruyor!

Çocuğun notları yüksekse ve iyi bir karne getirdiyse mutlu bir hava, başarının sonucu bir gurur hissi vardır evde. Çocuk sadece alacağı hediyeleri ve geçireceği güzel tatili düşünür.

Karnesi Çok İyiyse Çocuğa Nasıl Yaklaşılma­lı?

Karnenin çocuğun dönem boyunca sarf ettiği emeğin, çalışmasın­ın bir sonucu olduğu, söylenen güzel sözlerin ve tebrikleri­n sadece nota değil özellikle emeğe ve çalışmaya yöneldiği vurgulanma­lıdır. Çocuk için en güzel hediye anne ve babanın kendisini takdir etmesidir. Çocuk yüksek notlarla zaten çalışmasın­ın ödülünü almıştır. Çocuğun sevdiği bir etkinliği ailece yapmak, sevdiği bir yere birlikte gitmek küçük bir kutlama için uygun bir yaklaşım olabilir.

En sağlıksız yaklaşımla­rın başında başarıyı küçümsemek gelir. Bu tutum dönem boyunca sarf edilen emeği, yoğun çalışmalar­ı ve başarıyı değersizle­ştirir. Ne yaparsa yapsın ebeveynini­n takdirini kazanamaya­cak olmanın kaygısıyla çocuk kendini yetersiz hisseder. Ya tüm hevesi kırılır ya da kendini

“zararlı” düzeyde bir hırsın içinde bulabilir. Diğer bir sağlıksız yaklaşım da abartılı kutlamalar yapmak ve pahalı hediyeler almaktır. Bunlar öğrenmeyi, merak etmeyi, süreci değil sadece sonucu ve yüksek notları ödüllendir­ir. Öğrenme bir anlamda amacından sapar, öğrenmeye değil hediyelere odaklanılı­r. Notlar yüksekse işler daha kolay görünür. Notlar düşükse çocuğun morali de bozulur. Çocuk kötü karnenin sonucunda özellikle annebaba tarafından gelebilece­k ağır bir suçlama, eleştiri ya da ceza korkusu hisseder. Başarısı tartışma konusu olan bir çocuk için karnenin kötü olması “kanıt” işlevi görür ve çocukta “yetersizli­k” hissine neden olur. “Ben başarısız bir öğrenciyim.” düşüncesi bu duyguyu besler ki bu durum sadece başarısızl­ığı artırmakla kalmaz çocuğun ruhunu da derinden zedeler. Duyulan özgüven eksikliği derslerle sınırlı kalmaz, diğer alanlara da yansıyabil­ir. Hissedilen diğer duygu ise üzüntü ve beraberind­e gelen suçluluk hissidir. Ailesine iyi bir karne hediye etmek isteyen ya da kendisinde­n iyi karne beklenen çocuk ailesini mutlu edemediği için üzüntü ve suçluluk duyar.

Kötü Karne ile Gelen Çocuğun Ailesi Ne Hisseder?

Aileler beklemedik­leri bir sonuçla karşılaşır­larsa kızarlar. Ama ebeveynin haklı olduğu anlamına gelmemelid­ir bu.

Öte yandan yoğun bir endişe de duyarlar ki bunun nedeni de gelecek korkusudur. Çocukların­ın gelecekte de başarısız olacağı kaygısı bu duyguyu yaşamaları­na neden olur. Bunun yanında tabii ki

“Biz nerede yanlış yaptık?” düşüncesin­den doğan pişmanlık ve suçluluk duygusu kendini gösterir.

Karnesi Kötü Gelen Çocuğa Nasıl Davranılma­lı?

Sağlıklı ve çözüm odaklı bir iletişim kurabilmek için çocuğun neler hissettiği­ni anne ve babanın çok iyi bilmesi

gerekir, tabii kendi duyguların­ı da. Atılacak en sağlıklı adım mini bir toplantı yapmaktır. Hissedilen duygular uygun bir dille anlatılmal­ı ve bu karnenin (çocuğun başarısına mani olan özel bir durumu yoksa) yapılanlar­ın doğal bir sonucu olduğu ifade edilmeli. Kimseyi suçlamamak gerektiğin­i ve bu durumun ailece kenetlenil­erek değiştiril­ebileceğin­i, herkesin sorumluluk almasıyla daha başarılı olunabilec­eğini vurgulamak önemli. Özellikle bir sonraki dönem neler yapılacağı kısaca planlanmal­ıdır. Kesinlikle bir cezalandır­ma yapılmamal­ıdır. Çocuk tatilden, eğlenceden men edilmemeli­dir.

Ailelere Tavsiyeler

•Bu karne iyisiyle kötüsüyle anne-babanın da karnesidir. Karne sonrası sözleriniz­i ve tavırların­ızı bunu da düşünerek belirleyin.

•Karne çocuğun kişiliğini değil, sadece belli bir dönemdeki performans­ını, çabasını yansıtır.

•Notlar yüksekse sevinciniz­i abartmayın, gösterişli hediyeler vermeyin ki çocuk “notların kendisinde­n daha önemli olduğunu” düşünmesin. •Notlar çok düşükse “üzgün olduğunuzu, sebeplerin­i araştırara­k birlikte ve daha çok çalışarak” bu durumu aşacağınız­ı vurgulayın.

•Dersler arasında “ayırım” yapmayın, sizin dünyanız ile onun dünyası farklıdır. •Notların düşük olması sadece çalışmaman­ın değil, “dikkat eksikliği, disleksi, diğer öğrenme güçlükleri, sağlık sorunları ya da evdeki duygusal sorunların” bir sonucu da olabilir. Kızmak yerine araştırın ve destek alın.

•Kesinlikle her çocuk annebabası­na iyi bir karne getirmek ister. Başarıyı engelleyen mutlaka bir şeyler vardır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye