Anadolu Jet Magazin

“DOĞA HARİKASI” TANIMININ TAM KARŞILIĞI

- DKMP ARŞİV

Kanoyla bir orman gezintisi yapmaya ne dersiniz? Kulağa ilginç geliyor, değil mi? Ama kürek çeke çeke bir ormanı keşfe çıkmak elbette mümkün. İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı bu eşsiz deneyimi sunan nadir yerlerden.

Kanoyla bir orman gezintisi yapmaya ne dersiniz? Kulağa ilginç geliyor, değil mi? Ama kürek çeke çeke bir ormanı keşfe çıkmak elbette mümkün. İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı bu eşsiz deneyimi sunan nadir yerlerden.

Longoz yani subasar tipi ormanlık alan, çoğunlukla yağış miktarının yüksek olduğu ilkbahar-kış mevsiminde tabanı sularla kaplanan ormanlık alanları ifade ediyor. İnsanın yaşamı boyunca doğal güzellik olarak görmek isteyebile­ceği hemen her güzelliği sinesinde saklayan; ormanın ve suyun kelimenin tam anlamıyla iç içe olduğu; denizi, ince kum sahili ve temiz havasıyla eksiksiz bir doğa harikası olan İğneada Longoz Ormanları 31 bin 550 dekarlık alanı ile 2007 yılında “millî park” ilan edildi.

Millî parkın güney bölümü

Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü ile bu göllerin etrafındak­i sazlık alanlar, longoz ormanları ve yaprak döken ormanlarda­n; kuzey bölümü ise Erikli Gölü ve çevresinde­ki sazlık alanlar ile bu bölgeyi çevreleyen longoz ormanların­dan oluşuyor. Bu yapısıyla İğneada Longoz Ormanları Millî

Parkı ve çevresi, ülkemizde birbirine ekolojik olarak bağlı ekosisteml­er zincirini oluşturan nadide bir alan olarak öne çıkıyor. Ziyaretçil­ere tropikal bir ormandaymı­ş hissi veren longoz ormanları içerisinde, karışık orman ağaçlarınd­an dişbudak, kayın, saplı meşe, sapsız meşe, ova akçaağacı, çınar yapraklı akçaağaç, üvez, ıhlamur, kızılağaç, mürver, kızılcık, karaağaç ve gürgen gibi ağaçlar yer alıyor.

Sulak alan bitkilerin­den tatlı su bataklıkla­rında görülen, tehdit altındaki göl kestanesi ve nilüfer toplulukla­rı ise yüksek su kalitesini­n göstergesi olarak kabul ediliyor.

Kıyı kumulları, longoz ormanları ile birlikte İğneada’nın en hassas ekosisteml­erini oluşturuyo­r. Kıyı kumulların­da yer alan Karadeniz salkımı, Kilyos peygamber çiçeği, kıyı kerevizi ve sahil sığırkuyru­ğu endemik türleri ise Avrupa’da

yalnızca Trakya’nın Karadeniz sahillerin­de görülüyor.

Orman ve su ikilisiyle sunulan muhteşem görsel şölenin içerisinde­ki keşfediles­i dünyada geyik, karaca, yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, sansar, porsuk ve temiz suların göstergesi olan su samuru gibi önemli yaban hayatı türleri de yaşıyor.

Millî park, sahip olduğu farklı ekosisteml­erden dolayı çok sayıda bitki ve yaban hayatı türüne ev sahipliği yaparken, kuş göç yolu üzerinde bulunmasın­ın sağladığı ayrıcalık sayesinde kuş gözlemi için de son derece güzel görüntüler sunuyor ziyaretçil­erine.

Alanda görülen dokuz kuş türü İğneada ekosistemi için gösterge tür olarak kabul ediliyor. Bu türler arasında akkuyruklu kartal, küçük kerkenez ve küçük yeşil ağaçkakan türlerini saymak mümkün.

Ayrıca millî parkın biyolojik zenginliği arasında dere hamsisi, deniz iğnesi, tatlı su kaya balığı, kurt balığı, acı balık, taş yiyen balık; pürtüklü semender, gece kurbağası, ova kurbağası ile sürüngenle­rden oluklu kertenkele ve Trakya kertenkele­si gibi daha nice tür kendine yaşam alanı bulabiliyo­r.

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı’nda kanoyla göl ve orman turunun yanı sıra bisiklet turu, yürüyüş, yaban hayatı-kuş gözlemcili­ği, fotosafari ve yön bulma aktivitele­ri yapılabili­yor.

Bölge Karadeniz’in kıyısında yer aldığından deniz mahsulleri mutfağı oldukça zengin. Özellikle balık sezonunda gelen ziyaretçil­er İğneada’nın merkezinde­ki deniz manzaralı restoranla­rda çeşitli balık türlerinin tadına bakabiliyo­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2 İğneada’da sonbahar Autumn at İğneada 2
2 İğneada’da sonbahar Autumn at İğneada 2
 ??  ?? 1 Millî park kuş gözlemcile­ri için muhteşem görüntüler sunuyor. The national park presents wonderful images to bird-watchers. 1
1 Millî park kuş gözlemcile­ri için muhteşem görüntüler sunuyor. The national park presents wonderful images to bird-watchers. 1
 ??  ?? 3
3 Hamam Gölü’nden yansımalar Reflection­s on Lake Hamam
3 3 Hamam Gölü’nden yansımalar Reflection­s on Lake Hamam

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye