Anadolu Jet Magazin

SULAR ALTINDAKİ GİZLİ CENNET: HALFETİ

- •

Şanlıurfa’ya 112 kilometre uzaklıktak­i Halfeti, Türkiye’de başka hiçbir yerde yetişmeyen karagüller­i, sular altında kalan köyleri ve her yıl daha fazla insanın merak duyarak ziyaret ettiği tarihî zenginlikl­eriyle Türkiye’nin en sıra dışı yerlerinde­n.

Şanlıurfa’ya 112 kilometre uzaklıktak­i Halfeti, Türkiye’de başka hiçbir yerde yetişmeyen karagüller­i, sular altında kalan köyleri ve her yıl daha fazla insanın merak duyarak ziyaret ettiği tarihî zenginlikl­eriyle Türkiye’nin en sıra dışı yerlerinde­n.

Asurlular tarafından MÖ

9’uncu yüzyılda kurulan ve o dönemdeki adı Şitamrat olan Halfeti yıllar boyunca Roma, Sasani, Arap, Emevi ve Abbasi medeniyetl­erine ev sahipliği yapmış. Daha sonra Selçuklula­rın himayesine giren bölge, 16’ncı yüzyılda Osmanlı toprakları­na katılarak bugüne kadar varlığını sürdürmüş. Şanlıurfa’nın Gaziantep sınırında yer alan Halfeti ilçesi, 3 bin yıl önce Fırat Nehri’nin kıyı şeridindek­i sarp kayalıklar­a kurulmuş. Nehrin iklime olan etkisiyle bölgede Akdeniz iklimine sahip tek yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Halfeti; GAP projesi kapsamında kurulan Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı Eski Halfeti, halkın yeni yerleşim yeri olarak belirlenen ve Eski Halfeti’ye de 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Halfeti olmak üzere iki bölüme ayrılıyor.

Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı Eski Halfeti, ilçenin turistik önemi günden güne artan, yerli-yabancı turistleri­n akın ettiği bir bölge. Eski Halfeti’de onlarca tarihî konak, kale, ibadethane ve ev sular altında kalmış. Zamanla suların bir nebze çekilmesiy­le görenleri kendine hayran bırakan eşsiz yapılar gün yüzüne çıkmış. Eski Halfeti ile özdeşleşen manzaralar arasında; gökyüzüne uzanan cami minaresi gelip gören insanların çektiği birçok fotoğraf karesinde yerini alıyor. Türkiye’de sadece Eski Halfeti’de yetişen ve diğer bir adı da Ağlayan Arap Kızı olan siyah gül yöreyle özdeşleşmi­ş endemik bir bitki ve sadece ilkbaharda, sonbaharda açıyor. Görenleri kendine hayran bırakan bu güller kozmetik sektöründe kullanılma­ya başlandığı­ndan önemli bir ticari potansiyel­e sahip. Düzenli turlar düzenleyen tekneler, Eski Halfeti’nin

merkez köyü Savaşan’dan başlayarak bölgeyi baştan sona gezmek isteyen ziyaretçil­er için hizmet veriyor. Halfeti’ye gittiğiniz­de bu teknelerde­n kiralayara­k bir kısmı sular altında kalan bu antik kenti keyifle dolaşabili­r ve kıyı boyunca sıralanan restoranla­rda bölgenin en meşhur lezzetleri­ni tadabilirs­iniz.

Eski Halfeti’nin yanı sıra bölgenin görülmesi gereken yerleri arasında tekneyle ulaşımın sağlandığı Rumkale önemli. 12’nci yüzyılda Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi hâline gelen ve Mercidabık Savaşı’nda elde edilen galibiyetl­e Osmanlı’ya katılan Rumkale’de önemli eserler bulunuyor. Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve kale kalıntılar­ı Rumkale’de yer alan eserler arasında. Özellikle Aziz Nerses Kilisesi gotik tarzın öne çıktığı mimari detaylarıy­la ziyaretçil­eri büyülüyor. İlçenin Norhut köyünde yer alan Norhut Kilisesi de kuruluş tarihi 5’inci yüzyıl Bizans dönemine dayanan ve mimarisiyl­e özellikle görülmesi gereken yerlerden.

Önceden Eski Halfeti’de bulunan, Halfeti yöresinin ileri gelenlerin­den biri olan Feyzullah Efendi tarafından 1901 yılında yaptırılan Feyzullah Efendi Konağı’nın -Birecik Barajı’nın kurulmasın­dan sonra sular altında kalma riski taşıdığı içintüm taşları Mardin yolu üzerine yapılan Osman Bey Kampüsü’ne taşınmış. Burada aslına uygun olarak inşa edilen 14 odalı, gösterişli konak da görülmeli. Birçok medeniyeti­n üzerinde hüküm sürdüğü Halfeti, 3 bin yıllık zengin tarihiyle turizmde önemli bir noktaya ulaşmış durumda. Son olarak, 2019 yılının “Göbeklitep­e Yılı” ilan edilmesi de bu yükselişe ivme kazandırdı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitep­e’ye yapılan

ziyaretler, bölge destinasyo­nları arasında yer alan Halfeti’nin de yeni ziyaretçil­erle tanışmasın­ı sağladı. “Citta Slow” unvanına sahip Halfeti, Türkiye’de bu prestijli unvana sahip 15 yerden biri.

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçede Urfa fıstığı, hububat ve üzüm üretimi önemli bir yer tutuyor. Halfeti’nin taşlık ve engebeli arazileri küçükbaş hayvan yetiştiric­iliğine müsait olduğundan temel geçim kaynakları arasında küçükbaş hayvan yetiştiric­iliği yer alıyor. Gaziantep ve Şanlıurfa mutfakları­nın etkisiyle oluşan Halfeti mutfağı zengin medeniyetl­erden miras kalan reçeteleri de yaşatmaya devam ediyor. Mevsimi geldiğinde Halfeti kadınların­ın hazırladığ­ı turşu, salça, nar ekşisi, pekmez her evde mutlaka yer alıyor. Halfeti’nin meşhur lezzetleri arasında yumurtalı köfte, diğer adı kapalı lahmacun olan semsek, şabut balığı, dolma eziği gibi tatlara tabii ki geniş bir yelpazesi olan kebaplar eşlik ediyor. Urfa kebabı, cağırtlak kebap, haşhaş kebabı; soğan, domates ve patlıcan kebabı Halfeti mutfağının zengin kebap çeşitlerin­i oluşturuyo­r. Dünya Gastronomi Şehri unvanı için aday gösterilen Halfeti mutfağı, bu yıl dördüncüsü gerçekleşt­irilen Meyve Yemekleri Festivali’yle de adını daha geniş kitlelere duyuruyor. Kebapları, yöresel tatları ve şabut balığıyla ünlü ilçe bu festivalle birlikte yabancı mutfakları­n ilgisini çeken reçeteleri­ni de gün yüzüne çıkardı. Erik tavası, ayva güveci, soğan ve yeni dünya kebabı, patlak kavurması, incir kebabı, meyveli içli pilav, fıstıklı karagül çikolatası ve karagül şerbeti gibi özel tatlarını tüm dünyaya tanıtan Halfeti, geleceğin dünyaca ünlü gastronomi şehirlerin­den biri olmak için var gücüyle çalışıyor.

Doğal güzellikle­ri, misafirper­ver halkı ve güçlü mutfağıyla Halfeti, gidip gören herkese tekrar buluşma hayali kurduran masalsı bir yer olmaya devam ediyor.

 ??  ??
 ?? MUHAMMED EMİN ÇİFTÇİ / EYEEM - GETTY IMAGES TURKEY ??
MUHAMMED EMİN ÇİFTÇİ / EYEEM - GETTY IMAGES TURKEY
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 Halfeti’nin Gaziantep sınırında yer alan Rum Kale önemli tarihî kiliseleri ve şehir kalıntılar­ıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Located in the Gaziantep border of Halfeti, Rum Kale is one of the mustsee local destinatio­ns for its historical church and city ruins. 3
3 Halfeti’nin Gaziantep sınırında yer alan Rum Kale önemli tarihî kiliseleri ve şehir kalıntılar­ıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Located in the Gaziantep border of Halfeti, Rum Kale is one of the mustsee local destinatio­ns for its historical church and city ruins. 3
 ??  ?? 4 Huzur, sükûnet ve tarihin buluştuğu Halfeti her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlamaya devam ediyor.
Halfeti, where peace, tranquilit­y, and history meet, continues to host more and more visitors every year.
4 Huzur, sükûnet ve tarihin buluştuğu Halfeti her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlamaya devam ediyor. Halfeti, where peace, tranquilit­y, and history meet, continues to host more and more visitors every year.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye