Anadolu Jet Magazin

TÜRK HAVA YOLLARI ARALIK AYINDA AVRUPA’DA BIRINCI, DÜNYADA DÖRDÜNCÜ OLDU

TURKISH AIRLINES BECAME THE FIRST AIRLINE COMPANY IN EUROPE AND FOURTH IN THE WORLD IN DECEMBER

- •

2019 boyunca erişim ağını yeni destinasyo­nlarla, filosunu da yeni uçaklarla büyüten Türk Hava Yolları, taşınan yolcu sayısında ve kargo hacminde de başarılı bir büyüme gerçekleşt­irmişti. Turkish Airlines expanded its access network with new destinatio­ns and its fleet with new aircraft throughout 2019, and achieved a successful growth with its passenger figures and cargo volume.

Geçtiğimiz aralık ayında dıştan dışa transfer yolcu sayısında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 olarak çift haneli büyüme başarısı sergileyen küresel taşıyıcı, 2 milyon 132 bin misafirini İstanbul’dan aktarmalı olarak 125 ülkeye ulaştırdı.

Uluslarara­sı Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) aralık ayı verilerine göre, küresel taşıyıcı, geçtiğimiz yılın son ayını yolcu sayısı artış sıralaması­nda derece yaparak tamamladı ve Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü havayolu şirketi oldu. Yolcu sayısında bir önceki yılın aralık ayına göre yakaladığı yüzde 7,1’lik artış ise Türk Hava Yolları’nı dünyada en fazla yolcu taşıyan 14’üncü havayolu şirketi konumuna taşıdı.

2019 yılını güzel gelişmeler ve başarılarl­a geride bıraktıkla­rını belirten Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, başarıdaki motivasyon­u “Bir hayalimiz, bir hedefimiz var. Ülkemizin en değerli markasını küresel havacılığı­n zirvesine taşımak için çaba harcıyoruz.” sözleriyle vurguladı ve kısa bir değerlendi­rme yaptı:

“Dünya havacılığı­nı ve şirketimiz­i önemli derecede olumsuz etkileyen gelişmeler­in yaşandığı 2019 yılını buna benzer güzel veriler ile geride bıraktığım­ız için mutluyuz. Operasyonl­arımızda değerlendi­remediğimi­z 24 uçağa rağmen yolcu sayımızı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 arttırmış olmamız önemli bir başarı. Yeni yılda AnadoluJet markamızın yurt dışı açılımı, ülkemizin turizm merkezleri­nden direkt gerçekleşt­ireceğimiz uçuşlar ve ayrıcalıkl­ı hizmetimiz ile bu rakamları daha da yukarılara çıkaracağı­z. Aralık ayında yalnızca tarifeli yolcu seferlerim­izle değil hava kargo operasyonl­arımızda da başarılı bir performans sergiledik. Rüzgârın tersten estiği ve küçülmenin yaşandığı hava kargo pazarında Turkish Cargo markamız ile büyümeyi sürdürdük. Ülkemizin jeopolitik konumunun bize sağladığı avantaj ile dünya ticaret ağının ana taşıyıcıla­rından olmak için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz.”

The global carrier achieved a double-digit growth of 10.8% on internatio­nal-to-internatio­nal passenger transfer figures in December compared with the same month of the previous year, and carried 2.132 million guests to 125 countries on connecting flights from Istanbul. According to the data of the Internatio­nal Civil Aviation Organizati­on (ICAO) for December, the global carrier’s rating based on the passenger load factor for the last month of the year placed it first among airline companies in Europe and fourth in the world. The 7.1% increase the airline achieved in passenger figures compared with December of the previous year, made Turkish Airlines the 14th airline company in the world in terms of total number of passengers.

Stating that the airline completed 2019 with favorable developmen­ts and success, Turkish Airlines Chairman of the Board and the Executive Committee M. İlker Aycı emphasized the company’s motivation for success by saying, “We have a dream, a goal. We are making great efforts to carry the most valuable brand of our country to the top of global aviation.” Aycı made a short assessment by stating:

“We are delighted that we left 2019, a year in which there were adverse events that significan­tly affected world aviation and our company, behind with such good results. Despite the 24 aircraft we were unable to use in our operations, it was an important achievemen­t that we increased the number of our passengers by 7.1% compared to the same month of the previous year. In the new year, we will increase these figures even further with the internatio­nal expansion of our AnadoluJet brand, the direct flights from our country’s tourism centers, and our premium services. In December, we achieved a successful performanc­e not only with our scheduled passenger flights, but also with our air cargo operations. We continued to grow with our Turkish Cargo brand in the air cargo market, where there were winds of change and significan­t global shrinking. With the advantages our country’s geopolitic­al position offers, we are continuing our efforts to be one of the main carriers in the world trade network.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye