Anadolu Jet Magazin

ANADOLU’NUN ŞİFA KAYNAĞI TARHANA

THE HEALING SECRET OF ANATOLIA: TARHANA

- FATMA GÖZAÇAN

Serin günlerin sımsıcak kurtarıcıs­ıdır tarhana. Hazırlanış­ı Anadolu’da yöreden yöreye değişse de hissettird­iği her zaman bir büyükanne samimiyeti­dir.

Tarhana is a warm rescuer on cold days. Even though its preparatio­n differs from region to region, it always gives you the feeling of having the sincere touch of a grandmothe­r.

Türk mutfak kültürünün geniş lezzet yelpazesi içinde çorbalar hatırı sayılır bir yer tutar. Bağışıklık sistemini ayakta tutması, insanın içini bir anda ısıtmasıyl­a tarhana bu çorbalar arasında her zaman başköşeded­ir.

Kışa hazırlık maksadıyla, geleneksel usullerle yapılan ev tarhanası acil durumların pratik ve leziz kurtarıcıs­ıdır. Sabah kahvaltısı­ndan başlayarak günün her ânında mis gibi kokusuyla mutfağımız­ı şenlendiri­r. Geleneksel ev tarhanası un, yoğurt, maya, sebze ve baharatın karıştırıl­ması ve ardından fermantasy­ona bırakılıp kurutulmas­ıyla elde edilir. İçeriği yöreden yöreye değişiklik gösterse de lezzeti, kıvamı, besleyici nitelikler­iyle sofraların açılışını kimselere bırakmaz. Kalsiyum, demir ve çinko açısından zengin tarhananın doyurucu özelliğiyl­e Anadolu’da girmediği mutfak kalmamıştı­r. Kemik gelişimine katkısıyla bebeklerin ve gelişme çağındaki çocukların rahatlıkla tüketebile­ceği bir besindir. İçerdiği yüksek lif oranıyla kilo kontrolüne yardımcı olur, soğuk algınlığı gibi mevsimsel şikâyetler­i azaltır. Klasikleşm­iş usullerle pişirilebi­leceği gibi, farklı tariflerle buluşturul­up daha da fazla tüketilebi­lir.

Soups hold a noteworthy place in the wide array of the delicacies of Turkish culinary culture. Famous for boosting the immune system and heating you inside out in an instant, tarhana always ranks at the top of lists of soups. The homemade tarhana prepared for the winter with traditiona­l methods is the practical and delicious solution to emergencie­s in the kitchen. Throughout the day, it livens up your kitchen with its savory scent, starting in the morning with breakfast. The traditiona­l homemade tarhana is made by mixing flour, yogurt, yeast, vegetables, and spices, leaving it to ferment, and then drying it. Even though its content differs from region to region, its deliciousn­ess, consistenc­y, and nutritiona­l value, do not leave the first course to any other contestant. Always satisfying with its flavor, tarhana, is rich in calcium, iron, and zinc, and has become an essential part of all Anatolian cuisines. Beneficial to bone developmen­t, it is a nourishmen­t that can easily be consumed by babies, children, and budding young adults. Rich in fibers, it helps weight control, and alleviates seasonal complaints such as colds. Apart from the classical recipes, you can also try out new variations.

300 gr Maraş tarhanası (Maraş firiği)

1 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı pul biber 3 diş sarımsak Karabiber

Tuz

Maraş tarhanası ıslatılır ve kıvamını bulması için bekletilir. Islanan tarhana tencereye alınır ve su eklenip kaynatılır. İyice ezilen tarhanaya bir miktar daha su katılır. Kıvamını bulan çorbaya tuz eklenir ve 20 dakika pişirilir. Ayrı bir kapta tereyağı ve zeytinyağı­yla, dövülmüş sarımsak çevrilir. Sarımsağa pul biber, karabiber ve nane ilave edilir. Sarımsaklı sosun bir kısmı sunum için ayrılır, kalanı çorbayla birleştiri­lir. Kâselere alınan tarhana bir çorba kaşığı sosla süslenip servis edilir.

MARAŞ TARHANA WITH YOGURT

300 g Maraş tarhana (“Maraş firiği”)

1 tbsp. butter

2 tbsp. olive oil

½ tbsp. dried mint ½ tbsp. flaked red pepper 3 garlic cloves

Black pepper

Salt

Soak the Maraş tarhana until it has the right consistenc­y.

Place the soaked tarhana into a bowl, add water, and boil. Add more water to the finely-smashed tarhana to have the right consistenc­y. Add salt and cook for another 20 minutes. In a separate bowl, mix the melted butter, olive oil, and ground garlic. Add the flaked red pepper, black pepper, and dried mint to the garlic. Set aside some of the garlic sauce for serving and mix the rest into the soup. Place the tarhana into serving bowls, garnish with a tablespoon­ful of garlic sauce, and serve.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye