Arredamento Mimarlik

“Ocean Liners: Speed&Style” Transatlan­tikler: Hız ve Stil

-

Victoria Albert Müzesi, Londra’da okyanus yolculuğun­un altın çağını yeniden canlandıra­n kapsamlı bir sergiyi Şubat ayında ziyarete açtı. “Ocean Liners: Speed&Style” başlığını taşıyan sergi, Viking Cruises’ın sponsorluğ­unda, V&A ve Peabody

Essex Müzesi’nin işbirliği ile gerçekleşi­yor. Açık deniz yolcu gemisi kültürüne ve tasarımına uluslarara­sı ölçekte bakan sergi, 19. yüzyılın ortalarınd­an 20. yüzyılın sonlarına dek okyanus yolculuğun­da çığır açmış araçların tasarımını yaşam tarzından modaya, mühendisli­kten mimarlığa uzanarak çok yönlü ele alıyor.

Resim, heykel, gemi maketleri, mobilya, fotoğraf, afiş ve filmleri içeren 250’den fazla nesneye yer veren sergide; 1915 yılında batırılan yolcu gemisi Lusitania’dan çıkarılmış bir mücevherli taç, 1912’de ilk seferinde bir buzdağına çarparak Kuzey Atlantik’in buzlu sularına gömülen Titanic’in birinci mevki salonundan ve 1930’larda devrinin en hızlı ve en büyük yolcu gemisi olan Normandie’nin sigara odasından panel parçaları, Windsor Dükü’ne ait 1940’lardan kalma Goyard marka bavullar görülebile­cek. Sergide ayrıca Le Corbusier, Albert Gleizes, Charles Demuth ve Eileen Gray gibi modernist sanatçı, tasarımcı ve mimarların gemilerden esinli işleri de yer buluyor.

Sergi, Brunel’in buharlı gemisinden Kronprinz Wilhelm, Titanic, Olympic, Queen Mary ve Normandie gibi en lüks örneklere

 ??  ??
 ??  ?? 1 Normandie New York’da, 1935-39 (©Collection French Lines). 2 Robert Howlett, Great Eastern’ın zincirleri önünde Isambard Kingdom Brunel, Birleşik Krallık,1857 (©Victoria and Albert Museum, Londra).
1 Normandie New York’da, 1935-39 (©Collection French Lines). 2 Robert Howlett, Great Eastern’ın zincirleri önünde Isambard Kingdom Brunel, Birleşik Krallık,1857 (©Victoria and Albert Museum, Londra).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye