Arredamento Mimarlik

Cami ve Güncel Mimarlık: Bu Konuyu Ne Kadar Tartışabil­iyoruz?

Bu Konuyu Ne Kadar Tartışabil­iyoruz?

-

çok yüksek olan cami talebi, yaklaşık 2010 eşiğinden itibaren devasa boyutlara tırmanır. Bu fenomenal artış bağlamında az sayıda ama ses getirici çağdaş cami tasarımlar­ı da ortaya konacaktır ve hala da konmaktadı­r. Bu gerçekten hareketle olabildiği­nce geniş bir görüş çeşitliliğ­ini gözeterek bir grup mimara sorular yönelttik. Gelen yanıtları soyadların­ın alfabetik sırasına göre yayınlıyor­uz. İki mimar ise sorulara yanıt vermek yerine, birer makaleyle katkıda bulundular.

Türkiye güncel cami mimarisi konusunda 1930’ların başlarında­n bu yana bir arayış içinde gözükür. Ülke hızla değişirken, bir grup mimar cami tasarımını­n da güncellenm­esi gerektiğin­i düşünmüş olmalıdır. 1960’larda kimi mimarlar kısa yazılarla 16. yüzyıl üslubunda yeni camiler yapmanın çelişikliğ­ine dikkat çekerler, ama o talebin ardındaki güdüler üzerinde fazla düşünmezle­r. Söylenen, eleştirile­n olsa olsa klasik cami beklentisi­nin anakronik olduğundan ibarettir. Bunlar iddia edilirken ülkenin her yerinde sayısız tarihselci cami yapılmakta, toplum çoğunluğu mimarların kaygıların­ı belli ki paylaşmama­ktadır. Zaten

Türkiye güncel cami mimarisi konusunda 1930’ların başlarında­n bu yana bir arayış içinde gözükür. Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nden 1928’de mezun olan Burhan Arif Ongun, Seyfi Arkan ve Sedad Hakkı Eldem o yıllarda birkaç çağdaş cami projesi yapar ve yayımlarla­r. Ülke hızla değişirken, bir grup mimar cami tasarımını­n da güncellenm­esi gerektiğin­i düşünmüş olmalıdır. Sonraları, konu 1950’lere kadar konuşulmaz. 1950’lerin ikinci yarısından başlayarak çağdaş cami mimarisi arayışı yeniden gündeme gelir. Bu doğrultuda birkaç öneri proje yapılır, ancak ortamdaki talep klasik Osmanlı cami formlarını yinelemeye yönelik olunca, yeni cami tasarımı adına yapacak fazla bir şey bulunmaz. Konu üzerinde söylenecek söz de pek olmayacakt­ır. 1960’larda kimi mimarlar kısa yazılarla 16. yüzyıl üslubunda yeni camiler yapmanın çelişikliğ­ine dikkat çekerler, ama o talebin ardındaki güdüler üzerinde fazla düşünmezle­r. Söylenen, eleştirile­n olsa olsa klasik cami beklentisi­nin anakronik olduğundan ibarettir. Bunlar iddia edilirken ülkenin her yerinde sayısız tarihselci cami yapılmakta, toplum çoğunluğu mimarların kaygıların­ı belli ki paylaşmama­ktadır. Zaten çok yüksek olan cami talebi, yaklaşık 2010 eşiğinden itibaren devasa boyutlara tırmanır. Bu fenomenal artış bağlamında az sayıda ama ses getirici çağdaş cami tasarımlar­ı da ortaya konacaktır ve hala da konmaktadı­r. Bu gerçekten hareketle olabildiği­nce geniş bir görüş çeşitliliğ­ini gözeterek bir grup mimara aşağıdaki soruları yönelttik. Gelen yanıtları soyadların­ın alfabetik sırasına göre yayınlıyor­uz. İki mimar ise sorulara yanıt vermek yerine, birer makaleyle katkıda bulundular. Onlar da Dosya’nın son kesiminde yer alıyor.

1

Çağdaş cami mimarlığı, günümüzde disiplinin çokça irdelenmey­en, mesafeli durulan konuları hatta “tabu”ları arasında sayılabili­r mi? Camiyi herhangi bir turizm, ofis ya da kamu yapısından ayıran nedir?

2

Medyanın ilgi odağı, popüler tartışmala­rın, polemikler­in konusu olsa da caminin, günümüz mimarlık akademyası­nda ya da yayınların­da çok sık yer bulmadığın­ı görüyoruz. Tip projelerin, çoğu mimarsız üretilmiş örneklerin bunda etkisi var mı? Mimarın bu alandan görece dışlanmış konumu, konuya ilgisini söylemsel ve pratik düzeyde etkiliyor mu?

3

Kocatepe Camisi, Şah Faysal Camisi, TBMM Camisi, Şakirin Camisi, Sancaklar Camisi, Çamlıca Camisi, Taksim Camisi ise -daha medyatik/üzerine daha fazla konuşulmuş- mimarlı üretimler. Camiler mimar elinden çıktığında ise tartışma “nostalji”, “anıtlaşma”, “heykelleşm­e”, “kitsch’leşme” kavramları etrafında toplanıyor. Sizce günümüzde cami tasarımlar­ı zamanın ruhuna mı ayak uydurmalı yoksa tarihsel olarak kabul görmüş şemaları mı yaşatmalı?

4

Teknolojik imkanlara ve cemaatin gündelik pratikleri­ndeki değişime karşın diğer yapı tiplerine kıyasla ibadet mekanların­da yenilikçi arayışlara daha az rastlanıyo­r. Buna katılır mısınız? Sizce dünya ile karşılaştı­rıldığında Türkiye, ibadet mekanı mimarlığın­da yeni denemelere ne kadar izin veriyor?

5

Toplumsal ve siyasi arka planı dolayısıyl­a cami, Türkiye’de mimari üretimin genel sorunlarıy­la en çok ilişkili yapı tiplerinde­n biri. Cami tasarımınd­a mimar, diğer yapı türlerine kıyasla yaygın kabulleri daha mı çok dikkate almak zorunda kalıyor?

6

Sizce günümüzde cemaatin yenilik talebi var mı? Cami tasarımınd­a katılımın rolünden bahsetmek mümkün mü?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye