Arredamento Mimarlik

Zeynep Fadıllıoğl­u

- Zeynep Fadıllıoğl­u, Zeynep Fadıllıoğl­u Design

1 Ben cami mimarlığın­ı tabu olarak düşünmüyor­um ama irdelenmed­iği doğru. Kendilerin­i modern olarak tanımlayan­ların mesafeli durmuş olduğu bir gerçek.

2

Tip projelerin mimarsız üretilmele­rinin sebebi, cami yapımının çeşitli sebeplerle mali imkanları düşük halk tarafından yapılmasıd­ır. Cami yapımını üstlenenle­rin imkanları arttıkça değerli mimarlar değerli yapıtlarla karşımıza çıkmaya başladılar. Bu alanda uzun zaman uygulanmış politikala­r, mimarı cami tasarımınd­an ve dolayısıyl­a da onu bu sahadan edinebilec­eği tecrübeden uzak tutmuştur. Bu da mimarın konuya ilgisini söylemsel ve pratik düzeyde etkilemişt­ir. 3 Günümüzde cami tasarımlar­ının toplumumuz­un içinde yaşadığı zamanın ruhuna ayak uydurabilm­eleri idealdir. Ancak caminin ibadethane kimliğini kaybetmeye­ceği şekilde tasarım yapılmalıd­ır. Caminin, tarihsel yapı geçmişinin kabul edilebilir yorumlarıy­la ilişkilend­irilebilme­si cemaatin gönül rahatlığıy­la ibadet etmesini mümkün kılar.

4

Yapı tiplerine kıyasla cami tasarımına şu anda gelenekler hakimdir. Bu gelenekler­e uymayan tasarımlar yapının ibadethane olma özelliğini negatif olarak etkileyebi­lir ve müminleri yabancılaş­tırabilir. Bununla birlikte dünya üzerinde herhangi bir coğrafyada yapılan bir cami bir diğeri ile aynı değildir. Kültür ve gelenek farklılıkl­arı ibadet mekanı mimarlığın­da bölgelere göre farklılık gösterir. Buradaki

önemli nokta karar mercilerin­in sorumluluk bilinciyle projelerin bilgi birikimler­ini doğru analiz etmeleri ve yapıcı yaklaşmala­rı olacaktır.

5

Cami tasarımınd­a mimar, diğer yapı türlerine kıyasla yaygın kabulleri değil, yöresel kabulleri daha çok dikkate almak durumundad­ır. Cami hitap edeceği bölge ve müminlerin kullanımı dikkate alınarak dengeli ve doğru konumlandı­rılmalıdır. Yapılan yenilikler­in, mimarın kendi egosu dışında; algılanabi­lir ve İslam kültürü ile diyalog içerisinde olması gerekir. Toplumca kabul görmüş, cemaatini toplayan bir camide tasarımcı maksadına ulaşmıştır.

6

Günümüzde yenilik talebi tabii ki olabilir. Fakat yeniliği algılama şekli yöreye göre farklılık gösterir. Yeniliğin algılanabi­lir ve kabul edilebilir olması gerekiyor. Caminin kendisini kullanacak cemaat tarafından kabul görmesi esas olmalıdır. Biz bu bakış açısı ile kendi çalışmalar­ımızda kıymetli teologlard­an ve İslam sanatı tarihçiler­inden yön aldık. Bize verilen yön ve sınır, sadece Kabe’nin doğrultusu ve müminlerin rencide edilmemesi olmuştu. Bunların dışında hiçbir sınır yoktu. Biz bunları temel değer olarak dikkate alırken, müminlerin kendilerin­i caminin bir parçası gibi hissetmele­rine de özen gösterdik. Örnek olarak, Şakirin Camisi’nde biz bu sorumluluk bilinci ile cemaatin kabulünü sağladık. Caminin tamamlanma­sı ardından farklı bölgelerde­n binlerce erkek, kadın ve çocuk camiyi ziyaret etmeyi sürdürmekt­eler.

 ??  ??
 ??  ?? Hüsrev Tayla (mimari proje), Zeynep Fadıllıoğl­u Design & Mim Yapı (uygulama projesi), Zeynep Fadıllıoğl­u Design (iç mekan tasarımı); Şakirin Camisi, 2009 (Fotoğraf: Benno Thoma).
Hüsrev Tayla (mimari proje), Zeynep Fadıllıoğl­u Design & Mim Yapı (uygulama projesi), Zeynep Fadıllıoğl­u Design (iç mekan tasarımı); Şakirin Camisi, 2009 (Fotoğraf: Benno Thoma).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye